Kinderen maken de eerste twee jaar verschillende slaapregressies door. Op het moment dat je denkt dat je baby ging doorslapen en je een fijn slaapritme overdag hebt, verandert de slaap van je kind opeens en lijkt er weer een er slaapregressie toe te slaan. Zo ook rond 15 maanden spreek ik veel ouders die niet meer weten hoe ze hun dreumes beter kunnen laten slapen.

Alles over slaap & slaapregressie rond 15 maanden

In dit artikel bespreek ik de slaap van je kind en de slaapregressie rond de leeftijd van 15 maanden. Ik leg uit waarom je kind slaapregressie heeft en ik geef je tips om hier ‘doorheen te komen’. Alles op basis van jarenlange ervaring als slaapcoach

 1. Wat is een slaapregressie?
 2. Hoe herken je slaapregressie van 15 maanden?
 3. Waarom is er een slaapregressie bij 15 maanden?
 4. Welke sprong is er rond 15 maanden?
 5. Hoelang duurt een slaapregressie bij 15 maanden?
 6. Tips bij slaapregressie 15 maanden
 7. Hoelaat moet een kind naar bed bij 15 maanden?
 8. Hoelang moet ik mijn kind laten huilen?
 9. Wat te doen als dreumes niet wil slapen?
 10. Op welke leeftijden zijn er slaapregressies?

1. Wat is een slaapregressie?

Ik heb al veel over slaapsessies geschreven, samengevat gaat het om een tijdelijke verslechtering van de slaap van je kind. In dit artikel leg ik uitgebreid uit wat een slaapregressie is: de waarheid over slaapregressies bij kinderen. 

2. Hoe herken je slaapregressie 15 maanden?

Rond de leeftijd van 15 maanden kun je merken dat je dreumes:

– vaker en langer wakker is in de nacht;

– intenser en langer kan huilen in de nacht (overstuur en onbereikbaar wordt veel gezegd);

– niet meer in eigen bed wil slapen;

te vroeg wakker wordt;

– verlatingsangst heeft;

– 2 slaapjes is teveel maar 1 slaapje is te weinig;

korte dutjes overdag doet;

– last van nachtangsten heeft.

3. Waarom is er een slaapregressie bij 15 maanden?

De meeste slaapregressies vinden plaats tijdens ontwikkelingsmijlpalen. Rond 15 maanden gebeurt vaak de overgang van 2 naar 1 slaapjes; je merkt dat 1 slaapje te weinig is maar 2 teveel. Als je kind in de ochtend slaapt wil hij/zij niet meer in de middag slapen maar hem of haar in de ochtend niet laten slapen en uitstellen tot de middag lukt ook niet.  Deze overgang heeft vaak een negatieve impact op het slaapritme van je kind en op de nachtslaap. 

Daarnaast gaat je kind (bijna) los lopen. Daardoor ervaren ze letterlijk en figuurlijk meer bewegingsruimte en vrijheid. Daarom hebben ze vaak juist in de nacht meer geborgenheid nodig. Zodra ze eenmaal goed los kunnen lopen en daaraan gewend zijn, verbetert hun slaap ook. 

4. Welke sprong is er rond 15 maanden?

Ik krijg vaak de vraag welke sprong een dreumes heeft rond 15 maanden die hier van invloed op kan zijn. Je kind bevindt zich ook in de ‘Oei ik groei sprong 9 (principes)’.  Maar wat ik hierboven beschreef heeft meer impact op de slaap van je kind dan deze sprong. 

Uitgebreide beschrijving van alle sprongen in combinatie met slaapregressie van je kind vind je hier: Mijn kind wil niet slapen: is het slaapregressie of sprong?

5. Hoe lang duurt slaapregressie bij 15 maanden?

Hoe lang de slaapregressie rond 15 maanden duurt verschilt enorm per kind. Ik kan daarom eigenlijk geen antwoord geven op deze vraag. Want elk kind is daarin uniek. Sommige kinderen hebben er bijna geen “last” van en sommige worstelen een paar weken met slaapjes overdag en slechtere nachten. 

6. Tips slaapregressie 15 maanden

 1. Houd er ook rekening mee dat als je dreumes nog steeds twee dutjes doet, de nachtelijke slaap kan afnemen tot 10-10,5 uur. Maar dat betekent niet dat het een slecht slaapschema is voor je kind. Lees hier meer over de overgang naar 1 slaapje.
 2. Experimenteer met verschillende bedtijden want als je kind nog 2 keer slaapt kan het zijn dat je kind opeens wat langer wakker is in de avond. 
 3. Realiseer je dat je kind op deze leeftijd snel groeit. Door actiever te zijn heeft je kind een snellere stofwisseling en daarom vaak meer vast voedsel nodig. Zorg voor drie vaste maaltijden plus 2-3 tussendoortjes. Je dreumes zal aangeven wanneer hij/zij klaar is met eten door te signaleren of weigeren te eten. 
 4. Wees je ervan bewust dat kinderen op deze leeftijd een enorme energieflow in hun lijf hebben.Daarom is ook veel fysieke uitdaging en buiten spelen belangrijk.
 5. Verlatingsangst heeft weer zijn piek bereikt dus zorg ervoor dat je gedurende de dag de kamer kort verlaat zodat je kunt laten zien dat je altijd weer terugkomt.  
 6. Hebben jullie als ouders langere tijd gebroken nachten? Lees hier mijn liefdevolle tips voor omgaan met vermoeidheid en slaaptekort. 

7. Hoe laat moet een kind van 15 maanden naar bed?

Dat is per kind verschillend. De meeste kinderen gaan tussen 18-20:00 uur slapen. Wanneer ze 2 x slapen kun je de bedtijd verlaten. Bij 1 slaapje vervroeg je de bedtijd. Er is hier geen goed antwoord voor. Vaak adviseer ik ouders om te experimenteren met bedtijden. Voor  het ene kind is een vroege bedtijd nodig en een ander kind kan juist later naar bed. 

8. Hoelang moet ik mijn kind laten huilen?

In mijn gesprekken met ouders op deze leeftijd krijg ik de vraag hoe ze hun kind kunnen helpen bij doorslapen en of laten huilen een optie is. Dat is altijd een optie maar zelf kies ik voor een responsieve aanpak. Hier leg ik uit waarom je je kind niet zou moeten laten huilen en jij dit misschien wel als advies krijgt van je arts. 

9. Wat te doen als je dreumes niet wil slapen

Wat kun je doen als je dreumes van 15 maanden niet wil slapen? Download hier mijn gratis slaapgids met 5 liefdevolle stappen naar doorslapen. 

Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

10. Op welke leeftijden zijn er slaapregressies?

Slaapregressies komen op alle leeftijden voor, hierbij een overzicht per leeftijd:

Slaapt je kind van 15 maanden nog niet goed door in de nacht?

Maak je je zorgen ober de slaap van je kind en/ of wil je je persoonlijke situatie aan mij voorleggen?

Plan dan een los consult. 

Ik help je graag en met liefde.


Hoe slaapt je dreumes van 15 maanden?

Vorig bericht
18 maanden slaapregressie: oorzaken & tips 
Volgend bericht
Waarom huilen baby’s (in hun slaap)?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan