Je baby is 3 maanden en slapen voelt misschien als een uitdaging. Hij of zij kan nu heerlijk lachen en je baby geniet zichtbaar van jouw nabijheid. Dit is ook een spannende tijd, want misschien ga je nu ongeveer weer aan het werk en breng je je baby naar de opvang. Het slaapritme van je baby is mogelijk ook nog niet wat je hoopt, want het liefst wil je natuurlijk een paar uur achter elkaar slapen. Dat jij nu mijn blog leest, is waarschijnlijk een teken dat de nachten nog gebroken zijn. En ik stel je alvast gerust: dat is echt nog heel normaal! In dit artikel leg ik uit wat je de komende tijd kunt verwachten.
In dit artikel bespreek ik:
- Ontwikkeling van baby’s van 3 maanden
- Wat is het beste slaapschema voor je baby van 3 maanden?
- Hoeveel moet een baby van 3 maanden slapen?
- Kun je bij een baby van 3 maanden starten met slaaptraining?
- Hoe help jij je baby om in een natuurlijk slaapritme te komen?
- Slaaptips voor ouders met baby’s van 3 maanden oud
1. Ontwikkeling van baby’s van 3 maanden
Als je baby 3 maanden oud is, dan zal de fontanel inmiddels gesloten zijn. Je gaat nu steeds meer van zijn of haar persoonlijkheid zien. Het allerliefst is de baby heel dicht bij jou, daar voelt hij of zij zich veilig. Hij kan jou nu ook van een afstandje herkennen.
De baby krijgt steeds meer aandacht voor wat er in de omgeving gebeurt. Het nekje wordt steeds sterker en binnenkort zal hij of zij proberen speeltjes (aan) te pakken. Als je kindje op de buik ligt, kan hij of zij nu het hoofd omhoog houden.
Het zou kunnen zijn dat de baby inmiddels 5-6 uur achter elkaar slaapt, maar het is ook volledig normaal als de baby meerdere keren wakker wordt voor een voeding. Maak je geen zorgen, elk kind is anders. Met drie maanden gaat de baby weer een groeispurt door en dat kost veel energie. Misschien wil de baby wat vaker drinken en is hij of zij wat onrustiger.
Breken de gebroken nachten je op en verlang je naar meer slaap? Dan kun je mijn gratis e-book downloaden met tips voor baby’s.
2. Slaapschema voor je baby van 3 maanden
Wat zou het fijn zijn als er een manier was om alle baby’s van 3 maanden heerlijk te laten slapen. Helaas is er niet één slaapschema die alle ouders zouden moeten volgen voor een gegarandeerde nachtrust. Elke baby is anders.
Over het algemeen wordt aangeraden om een baby van 3 maanden oud 14 tot 17 uur te laten slapen. Overdag doet hij of zij dan 3-5 slaapjes met een tijd van 30 minuten of 2 uur ertussen. Vroeger op de dag slapen baby’s meestal vaker en in de middag en avond zijn ze wat langer wakker. Hoe later op de dag, hoe meer moeite het vaak kost om je baby te laten slapen. Een draagzak kan hier goed bij helpen, voor veel baby’s is het makkelijker om in slaap te vallen als ze gedragen worden.
Sommige slaapcoaches werken met wakkertijden en strakke slaapschema’s. Als dat jou helpt om meer rust te ervaren, dan kun je zo’n schema volgen. Pas er wel voor op dat je er juist niet meer stress van krijgt als de dag anders loopt dan het schema, als je baby bijvoorbeeld een hazenslaapje doet. Blijf vooral goed naar je baby kijken om te zien wat hij of zij nodig heeft. Lees hier meer over het beste slaapschema en wakkertijd voor je baby.
3. Hoeveel moet een baby van 3 maanden slapen?
Het verschilt erg per baby hoeveel slaap hij if zij nodig heeft. Als een baby van 3 maanden oud zo’n 14 tot 17 uur slaap nodig heeft, dan is hij 7 tot 10 uur per dag wakker. Deze tijd verdeelt de baby rond deze leeftijd nog over de dag en de nacht. Dus het is niet zo gek dat jouw baby misschien nog een paar keer wakker wordt ‘s nachts. Rond 3 maanden zal de baby wel het dag- en nachtritme steeds beter doorkrijgen, waardoor hij of zij na een voeding in de nacht misschien wat langer slaapt. Lees in artikel: Hoeveel slaapt een baby meer daarover.
4. Gaat mijn baby bij 3 maanden doorslapen?
Je vraagt je vast af, wanneer slapen baby’s door?
Sommige baby’s kunnen in de nacht al meerdere uren achter elkaar doorslapen. Je doet niks verkeerd als je baby nog niet doorslaapt. Het ligt niet aan jou: dit hoort gewoon helemaal bij de ontwikkeling van jouw baby. Als je erg moe bent en toe bent aan paar uur aaneengesloten slapen, probeer dan met je partner iets te regelen dat dit lukt (lees ook onderaan de tips). En wie weet duurt het niet lang meer totdat je kindje langere tijden in de nacht gaat slapen. Volg tot die tijd het natuurlijke slaapritme van jouw kindje.
5. Kun je bij een baby van 3 maanden starten met slaaptraining?
Een vast slaapritme of slaappatroon bij de baby zou voor veel ouders een heel stuk rust bieden. Het voelt als een vorm van controle als je ervan uit kunt gaan dat je baby op bepaalde momenten slaapt en wakker is. Zowel ‘s nachts als overdag is het prettig om te weten waar je aan toe bent.
Toch wordt het door wetenschappers en slaapexperts niet aangeraden om bij 3 maanden al te starten met een slaaptraining of een strak slaapschema. Dit is ongeveer mogelijk vanaf dat je baby 5 of 6 maanden is. Je kunt je hier natuurlijk wel vast in verdiepen voor over twee of drie maanden.
Zie deze maand vooral als training voor jezelf: probeer kalm en rustig te blijven onder deze zware omstandigheden. Blijf vertrouwen dat de slaapjes en nachten binnenkort echt beter zullen gaan. Zorg goed voor jezelf door rustmomenten in te bouwen en probeer deze fase te omarmen.
6. Hoe help jij je baby om in een slaapritme te komen?
Er zijn bepaalde dingen die je nu vast kunt doen om een fijne basis te leggen voor je baby. Het belangrijkste hierbij is het aanbrengen van een structuur, bijvoorbeeld een vast bedtijdritueel. Dit leert de baby heel snel onthouden en deze herkenbaarheid is erg prettig voor hem of haar. De interne klok van de baby zal zich hierdoor makkelijker aanpassen.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de baby te laten slapen in een prikkelarme, rustige en donkere kamer. Probeer je baby in bed te leggen bij de eerste vermoeidheidssignalen en wacht niet tot hij of zij helemaal uitgeput is. Als het lukt, is het ook mooi om de baby wakker in bed te leggen. Blijf er wel bij en troost de baby als hij of zij moet huilen. Zo leert de baby dat hij of zij veilig is in het bedje en de kamer. Voel je niet schuldig als de baby bij jou in slaap valt, aan de borst of in je armen. Dat is zeker deze eerste maanden heel normaal.
7. Baby 3 maanden: tips voor ouders
Je weet nu dat het heel normaal is dat je baby van 3 maanden nog niet doorslaapt en nog geen vast slaapritme heeft. Maar als je zelf erg moe bent en zoveel mogelijk kans wil maken op een fijn slaapritme van de baby, kun je de volgende tips gaan toepassen:
- Wees consistent en pas een liefdevol bedtijdritueel toe. Deze herkenbare structuur zal de baby helpen om te herkennen dat het tijd is om te gaan slapen.
- Zorg voor een fijne slaapomgeving waar het donker en rustig is. Dim de lichten, praat zacht en zorg ervoor dat de kamer niet te warm is.
- Het slapen in eigen bed ervaren veel ouders als ‘drama’. Besef dat je niet alleen bent.
- Lees hier alles over speen afbouwen.
- Heb ‘s nachts zo weinig mogelijk interactie als de baby wakker wordt. Troost, verschoon of voed het kindje, maar laat de lichten uit en praat zo min mogelijk. De nacht is voor rust en stilte.
- Als je merkt dat je oververmoeid raakt omdat je te weinig slaapt, probeer dan samen met je partner of familie de zorg te verdelen. Als je borstvoeding geeft, kun je misschien vooraf een flesje kolven. Let wel op dat je volle borsten kunt krijgen als je langer dan normaal tussen voedingen laat. Je zal mogelijk in de nacht alsnog een keer moeten voeden of kolven om je melkproductie op peil te houden en een borstontsteking te voorkomen.
- Probeer deze fase zoveel mogelijk te omarmen en te accepteren. De nachten zullen lichter voelen als je accepteert dat je slecht slaapt, dan wanneer je je erover frustreert.
- Overweeg aanschaf van een witte ruis apparaat voor je baby.
- Er zullen slaapregressies of sprongetjes komen waarbij het slaapritme van de baby verandert. Hij of zij is zich snel aan het ontwikkelen en daar kun jij de baby bij helpen. Stimuleer het kindje en daag hem of haar uit. Deze gezonde vermoeidheid zal mogelijk leiden tot een betere nachtrust.
Benieuwd naar wat je volgende maanden kunt verwachten?
- slaapregressie 4 maanden
- slaapregressie 5 maanden
- slaapregressie 6 maanden
- slaapregressie 8 maanden
- slaapregressie 12 maanden
- slaapregressie 15 maanden
- slaapregressie 18 maanden
- slaapregressie peuter 24-36 maanden
Bronnen:
- Raising Children Network (3-4 months: baby development)
- Women’s and Children’s Health Network (Milestones: Children 0-4 years)
- Raising Children Network (2-3 months: newborn development)
- Australian Children’s Education and Care Quality Authority
- Healthline