baby 4 maanden slaapt niet

Baby 4 maanden slaapt niet: slaapregressie?

“Mijn baby sliep zo goed als door, maar ineens wordt hij elk uur wakker. Het is nu zelfs moeilijker dan toen hij nog een pasgeboren baby was. Ik weet niet wat ik moet doen” Dit verhaal hoor ik bijna dagelijks van ouders met een baby van tussen 3 of 4 maanden.  Ik vind het belangrijk om ontwikkeling van je baby van 4 maanden toe te lichten en wat voor invloed dit op zijn slaapgedrag en slaapritme kan hebben. Daarnaast geef ik in dit artikel concrete tips over hoe jij met deze zogenaamde ‘slaapregressie’ om kunt gaan en je baby kunt helpen om beter te slapen.. 

Ergens tussen 3-4-5 maanden ontwikkelt je baby’s een ander slaapritme. Je baby schakelt in die maanden over van een pasgeboren slaappatroon naar een ander volwassener slaappatroon. Vaak zie ik dat baby’s iets minder slaap nodig hebben dan eerder. Toen mijn baby 4 maanden was, werd ik ‘overvallen’ door plotselinge veranderingen in slaap. Daarom licht ik ontwikkelingen bij je baby van 4 maanden uitgebreid toe.

Ontwikkeling baby 4 maanden

Op een leeftijd van tussen de 3 – 5 maanden maakt je baby een enorme ontwikkeling door van pasgeboren slaapfasen naar meer volwassen slaapfasen. Dit specifieke punt heeft op Google een naam gekregen – de slaapregressie van 4 maanden. Maar waarom slaapt je baby dan niet meer goed?

Als je baby 4 maanden is,  worden zijn of haar slaapfasen samengevoegd tot een ‘volwassenere slaapcyclus’. Deze cycli duren ‘s nachts tussen 60 – 120 minuten. Ik zie dat veel baby’s rond die leeftijd elke 1,5 uur of elke 3-4 uur wakker worden. Aan het einde van elke cyclus heeft jouw baby dan een mini ‘wake-up’. Omdat je baby steeds bewuster wordt van zijn slaapomgeving gaat hij checken of ‘alles’ in orde is en daarom is een voorspelbare en consistente slaapomgeving belangrijk.

Goed om te weten is dat jij en ik ook vijf tot acht keer per nacht ‘wakker’ zijn. Dit is de manier waarop ons lichaam controleert of we veilig zijn. Wij hebben aangeleerd om onszelf weer in slaap te brengen. We draaien om, leggen ons kussen recht en slapen weer verder en we weten niet eens meer dat we wakker zijn geworden. Jouw baby moet het verbinden van slaapcyclussen achter elkaar nog leren. 

Heeft jouw baby bij 4 maanden een ‘slaapregressie’?

Diverse slaapcoaches, boeken, blogs en misschien zelfs ouderschap-apps die jij gebruikt suggereren dat baby’s diverse slaapregressies kunnen ervaren vanaf 4 maanden. Ik heb hier eerder een uitgebreid artikel over de slaapregressie geschreven met mijn visie daarop. Dat je het in plaats van slaapregressie als slaapprogressie kunt zien.

Maar het klopt wel dat de slaap van je baby rond 4 maanden (en meestal tussen 3-5 maanden) veranderd. Rond de 4 maanden is het het eerste significante moment waarbij het slaapritme van je baby duidelijk anders wordt dan dat je gewend was. 

Wetenschap over de slaapregressie 4 maanden

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de zogenaamde slaapregressie van 4 maanden en er zijn geen formele studies die deze theorie hebben getest. Wel heeft dr. Brazelton in zijn model Touchpoints duidelijk gemaakt dat er rond de 4 maanden inderdaad een verandering in het slaapritme van je baby zichtbaar is. Hij heeft overigens zelf nooit het woord slaapregressie gebruikt.

Vanuit zijn model weten wij dat je baby tussen 3- 5 maanden leert om langere stukken achter elkaar door te slapen. Wat zelfs richting de 8 uur doorslapen achter elkaar kan beteken in maand vier. Je baby ontdekt hoe hij of zij zich elke 3-4 uur zelf weer in slaap kan brengen. Vanuit de wetenschap weten we alleen niet precies hoeveel baby’s dit doen, hoe lang het proces duurt.

Er zijn nog meer fasen die gaan komen waarbij het slaapritme van je baby opeens kan veranderen. Yes, welkom in het ouderschap. Wil je je alvast voorbereiden? Lees dan dit artikel.

Is je baby tussen 4 maanden: wat kun je ervaren?

 • Verslechtering van het slaappatroon rond maand 4: ik hoor vaak ouders zeggen: “het lijkt wel alsof mijn baby weer een paar weken oud is” en dat klopt, je baby kan namelijk terugvallen naar een eerder slaapritme/ slaapschema.
 • Je baby slaapt opeens niet meer volgens het slaapritme die je gewend was. 
 • Meer moeite om in slaap te vallen: jouw baby kan meer moeite hebben om in slaap te vallen en zich er zelfs tegen gaan verzetten. Sommige baby’s blijven zo lang op dat ze oververmoeid zijn, en hoe onlogisch dat ook klinkt maar oververmoeide baby’s hebben nog meer moeite om in slaap te vallen. Dit komt o.a. doordat ze stresshormoon cortisol en adrenaline kunnen aanmaken wat hen alert en wakker houdt. 
 • Verschuiving van de slaapjes overdag: sommige baby’s slapen minder vaak, minder lang en/of laten een van hun slaapjes vallen.
 • Vaker ‘s nachts wakker worden: je baby kan ‘s nachts vaker wakker worden en het kan moeilijk zijn om hem weer in slaap te krijgen.
 • Actiever in slaap: baby’s kunnen actiever zijn tijdens het slapen door te gaan oefenen met het omrollen.
 • Het gaan omrollen betekent dat inbakeren niet meer mogelijk is en ook dat kan negatieve invloed hebben op slaap van je baby.

Wat betekent dit? Slaapprogressie!

Als je bovenstaande opsomming leest en misschien herkent kan het zijn dat de moed in je schoenen zakt of inmiddels gezakt is. Maar ik wil je vragen om het vanuit een ander perspectief te bekijken. Want als je dit herkent, betekent het dat jouw baby uiteindelijk enorme vooruitgang gaat boeken. 

Je baby ontwikkelt zich nu heel erg snel. Je baby leert om om te rollen en om letterlijk zijn slaapcyclussen achter elkaar te verbinden, net als wij volwassenen! Yes, dat gaat in het begin met veel vallen, maar uiteindelijk zal het steeds meer opstaan worden. Waardoor jij ook steeds vaker uitgerust gaat opstaan;). Want deze fase eindigt meestal in meer en betere slaap. SLAAPPROGRESSIE dus.

Hoe kun jij je baby rond 4 maanden helpen met doorslapen?

 • Wees voorspelbaar. Dit doe je door zoveel mogelijk ritme: slapen- voeden, spelen- knuffelen en weer slapen aan te houden. Omdat je baby weet waar hij of zij aan toe is geeft dat je baby houvast en brengt rust. 
 • Creëer een consistent bedtijdritueel/slaapritueel: dit helpt je baby zich voor te bereiden op het naar bed gaan en kan bedtijd stress verminderen. 
 • Moeders die voor het slapengaan emotioneel beschikbaar waren voor hun baby’s (Teti, D. M., Kim, B.-R., Mayer, G., & Countermine, M. (2010). Maternal emotional availability at bedtime predicts infant sleep quality. Journal of Family Psychology, 24(3), 307–315.), merkten dat hun baby dan wel beter sliepen. Dus wees er voor je baby, juist in deze moeilijke tijd. 
 • Laat je baby niet huilen, in deze fase veroorzaakt dat waarschijnlijk alleen maar stress voor je baby (en dus ook voor jou)
 • Laat de baby slapen in een koele, donkere en een stille kamer.
 • Als de baby nog niet aan het omrollen is, overweeg dan een inbakerdoek. 
 • Ik ben niet voor of tegen een speen maar uit ervaring weet ik dat een speentje voor het slapengaan kan helpen in deze fase. Het zuigen op de fopspeen kan je baby helpen geruststellen.
 • Investeer in een witte-ruis machine/white noise: de rustgevende geluiden kunnen omgevingsgeluiden blokkeren en kunnen je baby helpen om in slaap te vallen en in slaap te blijven. 
 • Ondersteun het natuurlijke slaapritme van je baby door voor hem of haar passende slaapschema te volgen.

Welk slaapritme voor je baby van vier maanden kun je volgen?

Ondanks dat je nu weet wat je kunt verwachten en wat erbij hoort als je baby 4 maanden is, kan de periode tussen drie en vrij maanden voor jou en je baby pittig zijn qua slaap. Omdat de slaapritme van je baby rond 4 maanden opeens zo veranderd is, zijn veel ouders opzoek naar een houvast.

Een slaapschema en juiste wakkertijden kunnen die houvast geven. Maar je treft vast diverse slaapritme’s en wakkertijden op Google of boeken. En misschien vraag jij je af welk slaapschema je het beste kunt gebruiken? Of welk slaapritme het beste bij jouw baby van 4 maanden past? Lees dan dit artikel over het ontdekken van natuurlijke slaapritme van je baby.

Is je baby 4 maanden en wil je hulp bij het slapen?

Voel je je nog onzeker over hoe jij je baby nu kunt helpen om beter te slapen en hoe je om kunt gaan met hazenslaapjes? Volg dan nu mijn mini cursus: Je baby liefdevol laten slapen bij 4 maanden.


Hoe slaapt jouw baby van 4 maanden? Heb je tips voor andere ouders?

Vorig bericht
Omgaan met vermoeidheid & slaaptekort voor moeders
Volgend bericht
Het beste slaapschema voor je baby: volg zijn unieke slaapritme

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu