Je baby is 5 maanden en alles lijkt snel te veranderen. En vooral zijn of haar slaapritme wordt anders. In dit artikel lees je alles over hoe je baby’s van 5 maanden slapen. En krijg je liefdevolle tips om je baby te helpen in een gezond en natuurlijk slaapritme te komen.
In dit artikel bespreek ik:
- Ontwikkeling van baby’s van 5 maanden
- Wat is het beste slaapschema voor je baby van 5 maanden?
- Hoeveel moet een baby van 5 maanden slapen?
- Kun je bij een baby van 5 maanden starten met slaaptraining?
- Zit je baby (nog) in de slaapregressie van 4 maanden?
- Hoe help jij je baby om in een natuurlijk slaapritme te komen
- Slaaptips voor ouders met baby’s van 5 maanden oud
Ontwikkeling baby 5 maanden
Als je baby 5 maanden is, dan maakt hij of zij geweldige veranderingen door. Je ervaart deze elke dag. Je baby rolt misschien al heen en weer en is erg geïnteresseerd in de wereld om zich heen. Sommige baby’s willen niet meer liggen in de kinderwagen want ze willen letterlijk alles zien. Het ene moment is je baby stil, het andere moment brabbelt hij of zij en experimenteert met geluidjes. Speeltijd met jou wordt interactiever. Ook maakt je baby een ontzettende groeisprong en wordt hij of zij sterker. Misschien zie je ook al eerste tandjes doorkomen. Al deze veranderingen kunnen invloed hebben op het slaappatroon en het slaapschema van je baby. En je vraagt je vast ook af wanneer je baby gaat doorslapen?
Hoeveel slaapt een baby van 5 maanden?
Na 5 maanden neemt de algehele slaapbehoefte van je baby iets af, de nachten worden langzamerhand dieper en rustiger. Veel baby’s slapen al door in de nacht voor minstens 6-8 uur. Maar veel baby’s slapen nog niet door en hebben meerdere nachtvoedingen nodig. Ook dat is normaal. Lees ook: hoeveel slaapt een baby?
Baby 5 maanden slaapt niet…
Wat kun je ervaren als je baby 5 maanden is rondom het slapen? Als ouders bij mij komen met hun baby van 5 maanden hoor ik vaak:
- Mijn baby slaapt niet en/of mijn baby wil niet slapen
- Mijn baby kan niet zelf in slaap vallen
- Baby is meerdere keren wakker in de nacht (terwijl hij of zij eerder doorsliep)
- Er zijn nog meerdere nachtvoedingen nodig
- Baby is een gedeelte van de nacht wakker
- Baby wordt vroeg wakker
- Baby vertoont meer verzet bij het in slaap vallen
- Korte slaapjes overdag (ook wel hazenslaapjes)
- Er is geen duidelijk slaapritme overdag
Is dit deels herkenbaar? Weet dat er heel veel andere gezinnen zijn die dit ook doormaken. Hopelijk voel je je minder eenzaam.
Hoeveel moet een baby van 5 maanden slapen?
Gemiddeld slaapt een baby van 5 maanden ongeveer 12 tot 17 uur per dag. Dat omvat ongeveer 8 tot 11 uur slaap in de nacht. Je baby kan nog wakker worden voor één of meerdere nachtvoedingen. Houd er rekening mee dat het slaapritme van je baby net zoveel verandert als hij of zij. Slaapjes overdag duren tussen 30 minuten tot twee uur. Korte hazenslaapjes zijn onder de 6 maanden normaal.
Slaapschema baby 5 maanden?
Elke baby is uniek. Het slaapschema van je baby kan daarom op deze leeftijd nogal variëren. Dit is afhankelijk van zijn slaapstijl, ontwikkelingsstadium en temperament. Over het algemeen zou je baby drie tot vier slaapjes per dag moeten doen. Je baby heeft gemiddeld 12-15 uur slaap nodig per 24 uur. De range van hoeveelheid slaap is groot. Ik ben daarom . En zeker niet op deze leeftijd waarbij de slaap van baby’s erg verschilt. Ik zie baby’s die maximaal 1,5 uur wakker kunnen zijn, maar ik zie ook baby’s die één of meerdere keren per dag langer dan 2 uur of zelfs wat langer wakker kunnen zijn. Yes, ik ben eerlijk. Ik heb hier daarom geen perfect kant-en-klaar slaapschema die precies voor jouw baby van toepassing is. Sorry! Maar wat kun je dan wel doen? Lees hieronder hoe jij je baby helpt om in natuurlijk slaapritme te komen.
Slaapritme baby 5 maanden
Ik vind het het belangrijkste dat je het dag- en nachtritme van je baby in deze fase ondersteunt. Dit doe je door een vast tijdstip voor bedtijd aan te houden. Meestal gaan baby’s van deze leeftijd tussen 18.00-20.00 naar bed. Het is ook belangrijk om een ‘wakker moment’ in de ochtend tussen 6.00-7.30 uur te hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je het natuurlijke slaapritme van je baby ontdekt en ondersteunt. Hierbij kun je rekening houden met de wakkertijden en slaapsignalen die je baby aangeeft. Als je deze leert te volgen ontstaat er vanzelf richting het einde van maand 5 steeds meer een voorspelbaar slaapritme overdag bij je baby. Hier leg ik uit je hoe jij het natuurlijke slaapritme van je baby kunt ondersteunen.
Of download mijn gids met de beste slaapschema’s en wakkertijden voor je kind.
Slaaptraining bij je baby?
Misschien heb je gehoord dat je, wanneer je baby tussen 4 en 6 maanden oud is, je aan de slaaptraining kunt beginnen. Ik krijg veel vragen van ouders van baby’s die veel moeite hebben met slaap of slaaptraining kan helpen. Het is goed om te weten dat slaaptraining in Nederland pas vanaf 6 maanden wordt geadviseerd. Lees dit uitgebreide artikel over waarom je beter kunt wachten met slaaptraining als je baby 5 maanden is. Er zijn verschillende methoden van slaaptraining. Kies er één die bij je past, maar besef wel dat het (gecontroleerd) laten huilen van je baby onder de 6 maanden via slaaptraining schadelijk kan zijn.
Is er een slaapregressie bij je baby van 5 maanden?
De slaap van je baby verandert enorm snel rond 4 maanden. Velen noemen dit slaapregressie van 4 maanden die ook langer kan duren. Ik vind dat zelf geen goed woord. In dit artikel leg ik uit waarom de slaapregressies niet bestaan. En waarom ik liever van slaapprogressie spreek. De zogenaamde slaapregressies – fasen waarin een baby moeite heeft om goed te slapen, gaan vaak samen met een nieuwe ontwikkelingsmijlpaal. Meestal gebeurt dit rond de 4 maanden. Maar het kan ook goed zijn dat het bij 5 maanden ook speelt. Ik vraag je om deze ‘slaapregressie’ vanuit een ander perspectief te bekijken, namelijk als slaapprogressie, dat leg ik hieronder uit.
Slaapprogressie baby 5 maanden
Als je baby meer weerstand biedt aan zijn bedtijd of een slaapje, regelmatig ’s nachts wakker wordt (en voorheen al misschien doorsliep), te vroeg wakker wordt, dan kunnen dat tekenen zijn dat je baby in een belangrijke overgangsfase zit wat door velen slaapregressie genoemd wordt. Je kunt het als zwaar en misschien zelfs frustrerend en vermoeiend gaan ervaren. Maar weet dat deze fase normaal en tijdelijk is. In dit artikel leg ik uit waarom je het ook juist als slaapprogressie kunt zien.
Tips voor ouders met baby van 5 maanden
- Let goed op de slaapsignalen van je baby. De slaapsignalen kunnen zijn: wegkijken, wrijven in de ogen, aan de oortjes zitten en uiteraard gapen. Leer je baby kennen en als je baby slaapsignalen laat zien, bereid hem of haar voor op een slaapje.
- Als je dit nog niet hebt gedaan: introduceer een voorspelbaar en kort slaapritueel.
- Houd je ook vast aan voorspelbaarheid en een routine overdag. Zo weet je baby waar hij of zij aan toe is. Dat geeft je baby rust. Bijvoorbeeld slapen – voeden – knuffelen – spelen – slapen – etc.
- Baby’s zijn zich steeds meer bewust van hun slaapomgeving. Als je baby veel in de draagzak en of kinderwagen slaapt -wat overigens niet erg is- probeer je baby voor minstens één slaapje overdag in zijn of haar eigen bedje te leggen.
- Als je baby erg alert is en snel wakker wordt, overweeg het gebruik van white noise.
- Speen kan helpen bij korte slaapjes maar dit is ook de leeftijd waarbij je kunt overwegen om te stoppen met speen.
- Help je baby overdag nieuwe vaardigheden te oefenen. Omdat de ‘slaapregressies’ vaak optreden rond dezelfde tijd, zorg je ervoor dat je baby overdag voldoende tijd heeft om zijn nieuwe vaardigheden te leren en te testen. Met 5 maanden kun je denken aan: omrollen, brabbelen en misschien zelfs tijgeren.
- Zorg goed voor jezelf en creëer waar mogelijk een rustmoment voor jezelf. Hier lees je meer tips voor liefdevol omgaan met slaaptekort.
- Durf om hulp te vragen. Wees mild voor jezelf. Deze fase is moeilijk en pittig qua slaap, maar zal echt voorbij gaan.
- Download hier gratis 5 liefdevolle tips voor meer slaap.
Benieuwd naar wat je de komende tijd qua slaap kunt verwachten?
Heb je hulp nodig met slaap van je baby van 5 maanden?
Heb je twijfels over en/of maak je je zorgen over de slaap van je baby? En wil je je zorgen en het slaapritme van je baby aan een slaapexpert voorleggen?
Plan hier een videoconsult in . Ik help je graag met veel kennis, ervaring én liefde.