baby 6 maanden slaapritme

Baby 6 maanden slapen: slaapritme & slaapregressie

In het eerste half jaar is je baby enorm gegroeid. Zijn of haar  slaapritme en slaapbehoefte zijn ook enorm veranderd.  In dit artikel lees je of je baby een slaapregressie heeft en hoe je jouw baby van 6 maanden liefdevol kunt helpen om beter te slapen. 

In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen:

 1. Waarom slaapt mijn baby van 6 maanden niet door?
 2. Slaapregressie baby 6 maanden
 3. Hoe herken je slaapregressie? 
 4. Hoeveel moet een baby van 6 maanden slapen?
 5. Slaapritme baby 6 maanden
 6. Hoeveel slaapjes per dag bij een baby van 6 maanden?
 7. Hoelang kan een baby van 6 maanden wakker zijn?
 8. Op welke leeftijd beginnen met slaaptraining?
 9. Hoe snel werkt Slaaptraining bij een baby?
 10. Hoe baby van 6 maanden laten slapen?

1. Waarom slaapt mijn baby van 6 maanden niet door?

Je baby van 6 maanden slaapt nog niet door omdat het kan zijn dat jouw baby er nog niet aan toe is.  Daarnaast kan de combinatie van enorme fysieke groei en mentale sprongen rond 6 maanden een negatief effect hebben op het slaapritme van je baby. 

Je baby ontwikkelt zich in het eerste jaar enorm snel. Hij/zij maakt steeds meer contact met de buitenwereld, brabbelt, is steeds nieuwsgieriger naar en bewuster van de wereld om zich heen. Je baby wordt steeds beweeglijker, wil misschien al gaan gaan zitten en wordt fysiek sterker. Deze fysieke en mentale ontwikkeling kan impact hebben op het slaapritme van je baby. Het kan zijn dat je baby bij 3 maanden al meerdere uren achter elkaar in de nacht doorsliep. Maar nu je baby 6 maanden is, is hij/ zij opeens alles vergeten over het doorslapen. 

2. Slaapregressie 6 maanden 

Heeft jouw baby dan slaapregressie? Veel baby’s ervaren een slaapregressie rond 4 maanden en wanneer baby’s 8 maanden zijn. Maar slaapregressie kan ook rond 6 maanden optreden. 

3. Hoe herken je slaapregressie? 

Hoe je weet dat je baby slaapregressie heeft:

Lees hier meer over slaapregressie bij baby’s en kinderen. En waarom ik wil dat je bij deze term uiteindelijk gaat denken aan slaaprogressie. Er zijn meer leeftijden wanneer slaapregressies veel kunnen voorkomen:

4. Hoeveel moet een baby van 6 maanden slapen?

Een baby van 6 maanden slaapt gemiddeld ongeveer 15 uur per dag. Dat is inclusief twee tot vier slaapjes overdag. Elke baby is echter uniek en slaapt anders. Daarom ben ik geen voorstander van het gemiddelde aantal uren slaap en/of een vast slaapschema. Ik vind het belangrijk dat je naar je baby leert kijken en het natuurlijke slaapritme ontdekt in plaats van focus te hebben op een aantal uren of een vast slaapschema. 

In het artikel ‘Hoeveel slaapt een baby’ vertel ik je meer over wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de slaapbehoeften van baby’s in het eerste jaar.  En hier vertel ik je wanneer slapen baby’s door?

5. Slaapritme baby 6 maanden

Op deze leeftijd heeft je baby nog geen voorspelbaar slaapritme en daarom is  een vast slaapschema voor overdag niet realistisch. Vaak hangt het slaapritme van je baby af van de lengte van het eerste slaapje in de ochtend. Als dit slaapje wat langer is, dan is het slaapschema overdag anders dan wanneer je baby een kort slaapje maakt. Daarom werk ik bij baby’s van 6 maanden met flexibele slaapschema’s en wakkerktijden.

Lees hier meer over de beste slaapschema’s en wakker tijden voor baby’s.

6. Hoeveel slaapjes per dag bij een baby van 6 maanden?

Ik weet dat je waarschijnlijk ergens gelezen hebt dat jouw baby van 6 maanden al 2 langere slaapjes zou moeten kunnen maken/doen. Er zijn inderdaad baby’s die al 2 slaapjes van 1,5-2,5 uur kunnen maken. Maar ik zie in de praktijk baby’s die  3 of zelfs nog steeds 4 korte slaapjes per dag maken, en ook dat is normaal.

7. Hoelang kan een baby van 6 maanden wakker zijn?

Er bestaan diverse adviezen over wakkertijd bij 6 maanden. Hoe lang een baby van 6 maanden wakker kan zijn, is per baby verschillend.

Sommige baby’s kunnen nog maximaal 1,5 uur wakker zijn tussen de slaapjes door en sommige baby’s kunnen 2 of soms zelf tot 2,5 uur wakker zijn. Langer dan 90 minuten wakker kunnen zijn gebeurt meestal maar 1-2 x per dag.  

8. Hoe oud beginnen met slaaptraining?

In Nederland mag je slaaptraining toepassen bij baby’s van 6 maanden oud. De meeste baby’s hebben bij 6 maanden geen slaaptraining nodig en gaan van nature vaak al doorslapen. Wanneer je echter slaapproblemen bij je baby ervaart, dan krijg je slaaptraining als advies. 

Er zijn slaapcoaches die slaaptraining adviseren bij 4 maanden, maar de Nederlands richtlijnen adviseren 6 maanden. Er zijn diverse redenen om je baby niet te laten huilen op jonge leeftijd. Is je baby jonger dan 6 maanden? Lees dan het artikel: ‘Slaaptraining baby, waarom kun je beter wachten’. 

9. Methoden slaaptraining baby

Er zijn diverse methoden van slaaptraining. Grofweg kun je deze indelen in 3 hoofdgroepen: 

 1. Je baby alleen laten huilen (uitdoving)
 2. Gecontroleerd laten huilen (gecontroleerde uitdoving)
 3. Niet laten huilen (responsief/ sensitief)

De Nederlandse richtlijnen adviseren bij baby’s vanaf 6 maanden de methode: gecontroleerd laten huilen. Lees hier waarom gecontroleerd laten huilen gebruikelijk maar achterhaald is als advies. De meeste ouders kunnen zich ook niet meer vinden in deze aanpak. Hier is veel kritiek op (vooral vanuit psychologische hoek). Want inmiddels weten we dat responsief ouderschap belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Bovendien kan het ook anders met een liefdevolle aanpak. 

10. Hoe snel werkt slaaptraining bij een baby?

Hoe snel slaaptraining werkt verschilt per baby en hangt af van welke methode van slaaptraining er toegepast wordt. Baby’s tussen 6 en 8 maanden oud schijnen het makkelijkst in slaap te leren vallen. De meeste trajecten van slaaptraining bij slaapcoaches duren gemiddeld 2-4 weken.  

Hoe baby van 6 maanden laten slapen?

Vraag jij je af hoe jij je baby kunt helpen om door te slapen zonder dat je je baby laat huilen en/of slaaptraining toepast? Ik geef hier geen standaard slaaptips (die je waarschijnlijk toch al kent). Ik heb deze voor je verzameld in mijn gratis ebook met 5 liefdevolle stappen naar doorslapen voor kinderen van 6 maanden-2,5 jaar

Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen
Maak je je zorgen over de slaap van je baby en of wil je je persoonlijke situatie voorleggen aan mij?

Boek dan hier een videoconsult.  


Hoe slaapt jouw baby van 6 maanden?

Vorig bericht
12 maanden: slaapregressie dreumes
Volgend bericht
Wanneer slapen baby’s door?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan