baby 8 maanden

Baby 8 maanden: slaapschema & slaapritme?

Nu je baby 8 maanden is, merk je misschien dat het slapen niet meer vanzelf gaat of ervaar je dat het slaapschema van je baby opeens anders is. Misschien sliep je baby afgelopen periode -tussen 6-8 maanden- goed en had je een voorspelbaar slaapritme overdag. Of sliep je baby misschien zelfs door in de nacht. Rond 8 maanden kan het slaapritme van je baby opeens veranderen. Je baby kan misschien zelfs gaan weigeren om te slapen. Nee, die verandering komt niet alleen door de doorkomende tandjes, en Nee het ligt ook niet aan jou. 

In dit artikel leg ik uit welke ontwikkeling je baby bij 8 maanden doormaakt waardoor hij of zij opeens een ander slaapschema / slaapritme heeft of  vaker wakker is in de nacht. Ik geef je ook liefdevolle adviezen hoe je je baby kunt ondersteunen bij doorslapen. 

8 maanden slaapregressie of slaapprogressie

Misschien herinner je nog de fase rond 4 maanden waarbij je baby toen ook wat minder goed overdag sliep? En daar zijn we weer;). Veel ouders ervaren rond 8 maanden bij hun baby ook een periode met minder goede slaap. Vaak komt het volgende voor, wat vaak als slaapregressie wordt gekenmerkt:

 • vaker wakker worden in de nacht
 • meer moeite om in slaap te vallen bij bedtijd en/of na het wakker worden in de nacht
 • meer onrust en meer huilen bij het in bed leggen, als je weggaat of tijdens wakker worden in de nacht
 • plotseling veranderd slaapritme overdag: langere of juist kortere slaapjes overdag
 • 3e slaapje is moeizaam en/ of lukt niet meer
 • het kan ook samengaan met veranderde (vaak verslechterde) eetlust

Ik vind de woordkeuze van slaapregressie niet passend en erg negatief. Waarom? Leg ik in dit artikel uitgebreid en onderbouwd met wetenschappelijke inzichten uit.

Oorzaken verandering slaapritme bij baby van 8 maanden

Wat zijn de redenen dat je baby een ander slaapritme heeft en/of het slaapschema van je baby opeens anders wordt?

1. Ontwikkeling baby 8-9 maanden

De ontwikkeling van je baby van 8 maanden kan grote invloed hebben op slaap. Hun prioriteit ligt ergens anders dan bij slaap;). Rond 8 maanden gaat je baby steeds fysiek sterker worden. Hij of zij kan waarschijnlijk al objecten van hand naar hand bewegen, en waarschijnlijk ook zelf zijn speentje in doen. Misschien zegt je baby al mama of papa. Ze gaan steeds meer op onderzoek uit via tijgeren of misschien zelfs gaat je baby kruipen. Bij baby’s van 9 maanden zie ik dat ze zich al op kunnen trekken en gaan staan of zelfs stapjes zetten langs de bank. Ze eten al zelfs met hun vingers en sommigen kunnen al drinken uit hun beker. Dat zijn enorme mijlpalen. Wat jouw baby veel energie kost en de slaap juist in die fase minder prioriteit krijgt, omdat je baby alleen maar bezig is om deze onder de knie te krijgen:)

2. Verlatingsangst baby 8 maanden

Misschien kon je bij bedtijd na het slaapritueel eerder al de kamer uitlopen, maar opeens raakt je baby van streek als je de kamer uitloopt. Reden hiervan kan de verlatingsangst zijn. Verlatingsangst bij je baby rond 8 maanden bereikt een piek. Het maakt je baby opeens van streek als je de kamer verlaat. Vaak zie ik ook dat het bij de kinderopvang ook opeens moeizamer gaat als je jej baby achterlaat. 

3. Overgang van 3 naar 2 slaapjes 8-9 maanden

Misschien heb je gemerkt dat afgelopen weken het 3e slaapje  van je baby steeds uitdagender is geworden. Of simpelweg dat je baby zijn derde slaapje weigerde en niet meer sliep. De overgang van 3 naar 2 slaapjes vindt meestal plaats tussen 8-9 maanden. Rond 9 maanden zijn de meeste baby’s klaar voor 2 slaapjes. Dit is een geleidelijk proces. Maar zolang je baby niet goed doorslaapt in de nacht of alleen hazenslaapjes overdag doet, is een 3e slaapje nodig.

Slaapschema & slaapritme baby van 8 maanden

Belangrijk is dat je natuurlijke slaapritme van je baby ondersteunt. Jouw baby slaapt waarschijnlijk 2 keer per dag en maakt slaapjes van ongeveer 1,5-2 uur. Indien je baby korter slaapt dan heeft hij of zij waarschijnlijk een 3e slaapje nodig. Het kan zijn dat deze juist niet meer lukt (zie hierboven, dat is normaal). Ik geloof zelf niet in strakke slaapschema’s. Wel geloof ik in een natuurlijk slaapritme van je baby en dat je deze als ouder kunt ondersteunen.  Ook geloof ik dat jij als moeder of vader het beste weet wat je baby nodig heeft. Lees dan dit artikel over hoe je je baby kunt ondersteunen om in zijn natuurlijke slaapritme te komen en daardoor vanzelf  een natuurlijke slaapschema passend bij je baby ontstaat.

Tips voor je baby van 8 maanden:

 • Geef je baby (en jezelf) liefdevolle aandacht. Accepteer dat het slapen even anders gaat dan je gewend was..
 • Nu je baby -met letterlijk soms veel vallen en opstaan- zijn of haar mijlpalen bereikt, heeft hij of zij jou misschien juist meer nodig. Extra veel knuffelen dus <3
 • Zorg voor rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Een open deur misschien, maar echt als de wereld van je baby voorspelbaar is dan kan hij of zij zich makkelijker aan zijn slaap overgeven.
 • Help je baby overdag om zijn nieuwe fysieke vaardigheden zich eigen te maken
 • Speel met je baby veel kiekeboe
 • Houd je vast aan jullie slaapritueel. Maar wees erop voorbereid dat je baby misschien niet altijd meer vanzelf zal gaan slapen. En dat je baby meer aandacht en meer tijd nodig heeft bij bedtijd om afscheid van je te nemen. Dat is vaak maar tijdelijk. 
 • Omdat je baby in deze fase de prioriteit minder legt bij zijn slaap, wil dat niet zeggen dat ze deze minder nodig hebben. Zorg dat je baby niet oververmoeid raakt, door extra slaapjes aan te bieden.
 • Als de slaapjes korter worden, let je op de slaapsignalen en leg je je baby indien nodig dus ook eerder en vaker in bed en/of je vervroegt bedtijd in de avond.
 • Houd rekening met wakkertijden en ondersteun het natuurlijke slaapritme van je baby. Lees in dit artikel hoe je natuurlijke ritme van jouw baby kunt ontdekken
 • Wil jij weten hoe je jouw kindje liefdevol begeleid naar doorslapen? Download hier mijn gratis e- book 6 maanden-2,5 jaar.

Het belangrijkste  is dat je beseft dat je baby nu enorme mijlpalen bereikt. Wees trots op hem of haar. Besef dus ook dat deze periode met minder slaap niet eeuwig zal duren en het zal overgaan in een slaapregressie. En ja, je zult ook weer eindelijk kunnen gaan slapen!

Wil je meer weten over mij en hoe ik ouders vanuit hun intuïtie help naar meer slaap voor hun kindje en naar meer vertrouwen? Of hoe je je kindje kunt helpen om beter te slapen? Volg mij op Instagram of Facebook.

Hoe slaapt jouw baby van 8 maanden?

Vorig bericht
Van 2 naar 1 slaapje // wanneer & hoe
Volgend bericht
Eerlijk over moeder worden & slaaptekort

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Hi,
  Mijn baby van 8 maanden sliep altijd voorbeeldig, ze slaapt in de nacht door van 19:30 tot 07:00 uur en overdag doet ze nog 3 slaapjes soms 2 wanneer ze goed geslapen heeft. Echter sinds eergister is het naar bed brengen een drama ze begint zo ontzettend hard te krijsen en te gillen zodra ze het matras raakt. Ook het bedritueel begint een drama te worden waarin ze tussen de verschillende handelingen huilt (slaapzak aan, voorlezen, knuffelen op bed en een kus). Vanochtend hebben we haar om 08:45 op bed proberen te leggen maar omdat ze zo hard aan het huilen was en we op een gegeven moment 45 min bezig waren met haar naar bed brengen en ze nog steeds aan het krijsen was heb ik haar eruit gehaald en in de box gelegd, ze is erg moe maar slapen wil ze niet. Wat is verstandig, laat je je baby huilen of is het eruit halen en later weer proberen de beste oplossing?

  Beantwoorden
  • Beste Lyn,

   Dankjewel voor je reactie en vraag. Rond deze fase verandert idd het slaapritme van je baby en het kan goed zijn da tje baby net iets langer wakker kan zijn dat je gewend bent. Want uiteindelijk gaat ze naar 2 slaapjes, en dat is een geleidelijk proces. Ik zou zeker geen 45 min haar laten huilen in bed. Als je merkt dan je baby echt niet kan slapen (dat voel jij als moeder goed aan) probeer je baby iets later in te leggen. Soms hebben baby’s wel even. tijd nodig om te settelen en zichzelf in slaap te brengen, er is geen duidelijk aantal minuten dat dit kan duren maar 45 min is erg lang en dus stressvol voor jullie beiden. Probeer morgen 9.00 uur en als dat niet werkt dag later 9.15. Liefs, Ewelina

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu