Baby 9 maanden: slaaproblemen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt.

Hieronder deel ik slaapproblemen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 9 maanden.

Baby 9 maanden & slaaproblemen

‘Wil continu gedragen worden ’s nachts’, casus 1:

Hij sliep in eerste instantie behoorlijk goed. Werd 1 keer ( soms 2x) per nacht wakker maar sinds enige tijd is dit helemaal weg. Hij is inmiddels gewend dat hij de fles krijgt om in slaap te komen en wordt zeer vaak wakker. Je kunt hem ook niet slaperig in bed leggen want hij raakt helemaal overstuur. Ik ben veelal alleen met de kinderen omdat mijn man veel weg is i.v.m. werk en deze nachten zijn te zwaar aan het worden. Ook wil hij continu gedragen worden ’s nachts, wat ervoor zorgt dat ik soms 2 uur lang met hem rondloop en zelf amper slaap.

‘Sinds kort bonkt hij met zijn hoofd’, casus 2:

Mijn zoontje van 9 maanden is onwijs vrolijk en actief. Hij staat, loopt langs de bank al zelf en is niet te stoppen als hij wil bewegen. Een zonnetje qua karakter en heel gedreven. Hij wordt nog minimaal twee keer wakker en wil dan ook drinken, maar in de ochtend hoeft hij dan niet weer een flesje bijv. Ook tandjes en andere ongemakken zorgen voor nachten waarin hij vaker wakker wordt en dan ook nog vaker wil drinken. We zijn op zoek naar tips die ons kunnen helpen in het begeleiden van Nick naar langer doorslapen. Oh ja, sinds kort bonkt hij met zijn hoofd. Is dat normaal?

‘Baby wordt vanaf 23 u vaak wakker’ casus 3:

Fedde slaapt goed in rond 7u, maar wordt vanaf 23u vaak wakker. Hij gaat dan in z’n bed kruipen en jengelen. Als je de speen geeft en hem instopt slaapt hij vaak weer verder. Tussen 4 en 5 uur huilt hij vaak hard omdat hij een fles wil. We proberen dit zo laat mogelijk te geven. Daarna valt hij meestal nog even in slaap maar soms ook elk kwartier weer wakker. Hij krijgt 3x per dag een fles van 200ml en in de ochtend en middag brood. ‘s Avonds groente/vlees/aardappelen/pasta/rijst. En cracker o.i.d. tussendoor. Hij eet goed. Fedde heeft verborgen reflux waar hij medicatie voor heeft. Een paar weken terug is Fedde veel ziek geweest met koorts, na antibiotica (uiteindelijk) gaat het goed..

Overdag slaapt Fedde verschillend. Meestal een keer 45 min en een keer een uur. Hij is nooit een lange slaper geweest en heeft vroeger ook veel moeite met inslapen gehad. Soms leggen we hem rond 6.15 uur nog even bij ons in bed en dan valt hij soms ineens nog 1,5u in slaap en ligt dan heel rustig (terwijl hij in zijn bed veel draait). ’s Nachts laten we hem nooit bij ons slapen.

Baby 9 maanden: Realistisch beeld slaap

Veel baby’s van 9 maanden slapen nog niet goed door en worden nog paar keer wakker. De slaapregressie van 8 maanden en de ontwikkelingsmijlpalen kunnen nog impact hebben op de slaap van je baby. Ook doorkomende tandjes kunnen voor fysiek ongemak zorgen. Je baby heeft steeds meer ‘energieflow’ in zijn lijfje en wordt sterker en dat kun je ook bij het slapen gaan merken. Hij of zij verzet zich meer, blijft zitten, planken en/of wil misschien al gaan staan in bed.

Je baby is waarschijnlijk al over naar 2 slaapjes. Slaapjes overdag worden steeds langer en voorspelbaarder. Het eerste slaapje is vaak op een voorspelbaar moment en duurt ook vaak wat langer dan dat je eerder misschien gewend was. Er is ook al een duidelijk dag- en nachtritme. Maar sommige baby’s worden nog vaak wakker.

Hoe kun jij je baby helpen beter door te slapen?

Aanpak slaapcoach 9 maanden baby:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:

  • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap van 9 maanden.
  • Belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
  • Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby.
  • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
  • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)
  • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort.

Baby 9 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 9 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je baby van 9 maanden kunt helpen bij slapen.

  1. Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
  2. Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
  3. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
  4. Lees hier meer over hoofdbonken en waarom je baby dit doet.
  5. Lees hier meer over welk slaapschema het beste is.
  6. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
  7. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn baby is vroeg wakker
  8. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
  9. Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen.

Wil je leren hoe jij je baby nu kunt helpen met beter slapen?

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
‘Baby krijst enorm als ik wegga’
Volgend bericht
Slaap baby 10 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan