Baby kan alleen wiegend, aan de borst of op mij slapen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 4 maanden.

Ervaringen baby 4 maanden en slapen

‘Baby kan alleen wiegend, aan de borst of op mij slapen’ casus 1:

Mijn baby slaapt al een maand niet meer overdag. In de avond maakt hij mij vaak wakker om te voeden. Hiervoor viel hij makkelijk in slaap en sliep hij de avond door. Ik ben een beetje ten einde raad en heb al alles geprobeerd. Ik ben uren kwijt aan hem in slaap te krijgen en ik krijg er maar 1 uurtje slaap voor terug.

Mijn baby kan alleen maar wiegend, aan de borst en/of op mij slapen. Na 4.00 uur krijg ik hem amper nog in slaap. En dan moet de dag nog beginnen. Hij slaapt overdag hoogstens 30 minuten achter elkaar en wordt daarna huilend wakker. Ik moet over 2 weken weer werken en weet het niet meer. Help, want zo kan ik hem niet naar de crèche brengen.

Baby is erg onrustig tijdens het slapen, casus2:

Jip slaapt overdag goed in eigen bedje. Tussen 19.00 en 22.00 uur wil hij absoluut niet slapen. Nergens en op geen enkele manier, alleen wiegen en heel soms in de maxicosi wil soms wel werken. Of alleen op mij. En in de nacht slaapt hij in een co-sleeper naast ons bed. Maar hij heel erg onrustig tijdens het slapen. Beweegt alle kanten op. Hij wordt vaak wakker en moet hard en hysterisch huilen. Bij ons in bed slaapt hij rustiger en beter door.

Baby 4 maanden: realistisch beeld slaap

Als je de verhalen van ouders leest, dan zie je dat de slaap van een baby op deze leeftijd opeens anders kan worden. Veel ouders van baby’s van 4 maanden worstelen met het vinden van een slaapritme, korte slaapjes, en de wakkertijden overdag. Sommige baby’s slapen al door maar de meeste nog niet. Veel baby’s hebben nog hulp nodig om in slaap te vallen door fysiek contact of door de beweging van de kinderwagen of wiegen.

Aanpak slaapcoach:

 • Als slaapcoach voor baby’s heb ik mij in deze casussen gericht op deze punten:
 • Ouders een realistisch beeld geven over de slaapregressie van 4 maanden
 • Medische oorzaken uitsluiten
 • Onderzoeken waar het huilen vandaan komt en hoe we best kunnen troosten
 • Ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby
 • Ondersteunen van de ontwikkeling van dag- en nachtritme
 • Samen met ouders de eerste stappen besproken die ze kunnen zetten om slaap te verbeteren. Denk hierbij aan ondersteuning van hazenslaapjes, en op een liefdevolle manier oefenen met het slapen in eigen bedje
 • Onderzoeken wat ouders nodig hebben qua ondersteuning mbt slaaptekort.

Baby 4 maanden (slaap)tips:

Op mijn website vind je veel waardevolle informatie over de slaap van baby’s en artikelen onderbouwd met recentelijke wetenschappelijke kennis. Hieronder heb ik voor jou de meest relevante geselecteerd.

 1. Lees eerst het artikel over de 4 maanden slaap bij baby’s . Daarin geef ik meer informatie over slaap en tips voor deze leeftijd.
 2. Ben je benieuwd hoeveel slaap je baby nodig heeft en wat normaal is? Lees: hoeveel slaapt een baby?
 3. Vraag je je al af wanneer je baby gaat doorslapen? Wanneer slapen baby’s door?
 4. Lees hier alles over omgaan met korte slaapjes
 5. Lees hier over de beste slaapschema’s en het vinden van een natuurlijk slaapritme
 6. Is je baby ontroostbaar? Lees over hoe jij je ontroostbare baby kunt troosten
 7. Laat je baby niet huilen, lees waarom dat geen goede methode is op deze leeftijd
 8. Tips voor omgaan met vermoeidheid en slaapgebrek
 9. Hier tref je meer info over slaapregressie 5 maanden
 10. Hier tref je overzicht van alle slaapregressies
 11. Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen.

Wil jij leren hoe jij je kind kunt helpen beter te slapen?

Als slaapcoach voor baby’s spreek ik dagelijks met ouders. Om ouders te helpen aan meer slaap, pas ik op mijn gesprekken eerst mijn eigen stappenplan toe. Ik weet dat dit ook jou kan helpen. Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 0-5 maanden.

Gratis e-book tips voor beter slapen baby 4 maanden

De ervaringen zijn geschreven door ouders die ik spreek in mijn praktijk. Ik deel deze met toestemming. De namen zijn fictief, het geslacht wissel ik soms wel en soms niet. Dit om de anonimiteit van het gezin te waarborgen.

Vorig bericht
Slapen in bed is een drama: ervaringen baby 3 maanden
Volgend bericht
Ik kan mijn baby niet wegleggen, ervaringen slaap bij 6 maanden

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan