‘Baby krijst enorm als ik wegga’

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik slaapproblemen  en vragen van ouders rond slaapregressie van 8 maanden.

Slaapproblemen ervaringen ouders

‘Baby krijst enorm als ik wegga’,  casus 1:

Mijn baby wordt ’s nachts veel wakker. Als ik wegga krijst hij enorm. Soms is hij aan het brabbelen en dat gaat vaak over naar huilen. Troosten helpt dan niet. Hij kan zich ook erg overstrekken. Alleen fles biedt hem troost, maar we hebben niet het idee dat hij de voeding nodig heeft. Hij blijft ontroostbaar en soms zelfs onbereikbaar. Ik kan mijn baby gewoon niet wegleggen. Als het eenmaal lukt, dan wordt hij weer snel wakker en dan beginnen we weer opnieuw. Het is ook sinds enkele weken enorm krijsen als ik wegga, dus hij slaapt nu weer bij mij (maar dat wil ik eigenlijk niet).

‘Baby verzet zich bij het in bed leggen’ casus 2:

Joris heeft de eerste maanden van zijn prille leventje heerlijk geslapen. Ondertussen is er de gewoonte in gekropen dat hij in slaap valt met een flesje en/of in de armen gewiegd en wordt hij nog regelmatig wakker ’s nachts. Ik wil hem graag leren om zelfstandig in slaap te vallen in zijn bedje (in de hoop dat hij zo ’s nachts doorslaapt?), maar dat stuit nu nog op stevig verzet. Ik pas het 2-3-4-ritme toe, slaapjes overdag & eten verloopt redelijk goed. Ook is hij sinds kort vroeg wakker, rond 4-5uur, en dan kom ik niet uit met het 2-3-4 ritme.

Realistisch beeld slaap baby:

Het is nog niet gek dat je baby van 8 maanden niet doorslaapt. Of dat je baby opeens een ander slaapritme krijgt of jou moeilijk kan loslaten. Ik hoor vaak op deze leeftijd dat baby’s ontroostbaar krijsen als moeders weggaan. Dit komt door een eerste piek van verlatingsangst. Dat vraagt om fysieke nabijheid van ouders.

Veel baby’s van 8 maanden zijn nog volop in de overgang van 3 naar 2 slaapjes, maar de slaap overdag wordt wel steeds voorspelbaarder. Het eerste slaapje is vaak op een voorspelbaar moment. Er is ook al een duidelijk dag- en nachtritme. Wel worden veel baby’s nog vaak wakker. Maar hoe kun jij je baby helpen beter door te slapen?

Aanpak slaapcoach baby:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik altijd mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over de slaapregressie van 8 maanden.
 • Dat het belangrijk is om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby en eventueel het verlengen van slaapjes overdag.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort.

Baby krijst enorm; (slaap)tips

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 8 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe je je baby van 8 maanden kunt helpen beter te slapen.

 1. Lees artikel over de slaap bij baby’s van 8 maanden.
 2. Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 3. Wanneer jij je je zorgen maakt is het belangrijk dat je arts onderzoekt of er geen medische oorzaak is.
 4. Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
 5. Lees hier hoe je om kunt gaan met krijsen en ontroostbaar huilen.
 6. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
 7. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn baby is vroeg wakker.
 8. Lees hier meer over de overgang van 3 naar 2 slaapjes.
 9. Lees hier meer over welk slaapschema het beste is.
 10. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.

Wil je leren hoe jij je baby nu kunt helpen met beter slapen?

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

De ervaringen zijn geschreven door ouders die ik spreek in mijn praktijk. Ik deel deze met toestemming. De namen zijn fictief, het geslacht wissel ik soms wel en soms niet. Dit om de anonimiteit van het gezin te waarborgen.

Vorig bericht
‘Ik fungeer als levende speen’, slaap baby 7 maanden
Volgend bericht
Baby 9 maanden: slaaproblemen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan