baby laten huilen voor beter slaap?

Baby laten huilen bij slaapproblemen? 3 redenen om het niet te doen!

Baby laten huilen is bij vele moeders en in de wetenschap een veel besproken onderwerp. De meningen lopen ontzettend uiteen. Helaas is je baby (gecontroleerd) laten huilen nog steeds het advies dat we krijgen als we om hulp vragen bij slaapproblemen van onze kind(eren). Maar wij als ouders weten- diep van binnen- dat we onze baby niet willen laten huilen.  Dat gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is onze intuïtie die zegt dat dit echt anders  kan. Daar zijn goede redenen voor. 

(Update 2024: Dit artikel heb ik inmiddels 5 jaar geleden geschreven maar helaas blijft dit onderwerp actueel. Inmiddels is mijn artikel meerdere malen gekopieerd, maar ik blijf hem reviewen en heb onlangs extra linkjes toegevoegd naar meer onderzoek op dit onderwerp.

Eerste weken met pasgeboren baby heb ik zwaar ervaren. Dus ik begrijp dat je oplossingen zoekt voor slaapgebrek. In dit artikel leg ik uit waarom je niet zou moeten kiezen om je baby of kind gecontroleerd te laten huilen. Dit ondanks dat je dit misschien bij consultatiebureau als advies krijgt.

Waarom het schadelijk is om je baby te laten huilen bij slaapproblemen

Er is veel discussie over slaapproblemen bij jonge kinderen en welke methoden hiervoor de beste / meest effectief zijn. Een grote groep moderne wetenschappers en tegenstanders (1) stelt dat het alleen (en of gecontroleerd) laten huilen van een baby schadelijk zou kunnen zijn. Daarvoor zijn drie hoofredenen

3 reden om je baby niet te laten huilen:

1. Je baby laten huilen veroorzaakt stress

Het laten huilen kan nadelige gevolgen hebben voor het stressniveau van de baby.

Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor ontwikkeling van je kind.  Het laten huilen geeft je kind veel stress, stress leidt tot aanmaak van het hormoon cortisol.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat baby’s die alleen huilend in slaap valen verhoogde cortisolwaardes in hun bloed hebben. Baby’s worden geboren met nog maar 25% hersencapaciteit. Hoge cortisol waardes kunnen de ontwikkeling van diverse neurostransmitter-systemen in hersenen aantasten.

Te veel stress in jeugd kan op lange termijn schadelijk zijn.

Moeders die emotioneel beschikbaar zijn, hebben positief effect (2) op mate van cortisol in bloed van hun baby.  Dat heeft direct effect op de kwaliteit van slaap (3). Wanneer wij als ouders responsief en consequent reageren op ons kindje, heeft dat dus positief effect op het slaapgedrag (4 ) van baby.

2. Je baby laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting

Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind. Het kan zelfs traumatisch zijn voor het kind alsook voor ouders.

Wanneer ouders niet sensitief en responsief reageren op het (ontroostbaar) huilen van hun baby, kan dat schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een goede hechting (5). Daarom is het belangrijk dat je responsief en sensitief reageert op je baby. Dat bevordert veilige hechting tussen ouder en kind (5).

3. Baby’s kunnen zichzelf niet reguleren

Baby’s hebben ouders nodig voor een veilig gevoel en om zichzelf te kunnen reguleren(6.). De capaciteit van zelfregulatie bij jonge kinderen ontwikkelt zich in de context van een veilige gehechtheidsrelatie.

Dr. Maartje Zijlmans vertelt : “ Baby’s moeten nog leren om zichzelf te reguleren en hebben hun ouders nodig om tot rust te komen bij stress, verdriet of angst. Als ouders hier afgestemd op reageren, ontwikkelen baby’s op die manier vaardigheden tot zelfregulatie. Baby’s vallen dan ook makkelijker in slaap wanneer er sensitief op ze wordt gereageerd’. Dr. Zijlmans noemt dit proces van co-regulatie naar zelfregulatie. Wij als ouders hebben daar belangrijke rol in.

Het is goed om te weten dat de wetenschappers het over eens zijn dat je baby pas rond 6 maanden zelfregulatie ontwikkelt.

Sterker nog, er is geen wetenschappelijk bewijs van goede werking van (extinctie) laten huilen methoden onder de 6 maanden. En steeds meer onderzoeken tonen aan het het schadelijk kan zijn. Dus welke interventie je ook toepast, wacht in ieder geval  totdat je baby 6 maanden is. Hieronder leg ik het nog beter uit.

moeder laat baby niet huilen maar knuffelt hem liefdevol

Slaaptraining onder 6 maanden?

Veel ouders overwegen slaaptraining als hun baby 4 maanden en/ of 5 maanden  is. Hier leg ik uitgebreid uit waarom het beter is om te wachten met slaaptraining tot in ieder geval 6 maanden.

Gecontroleerd laten huilen van je baby is helaas gebruikelijk

Nu we weten dat ‘het laten huilen’ schadelijk kan zijn, ben je vast verbaasd dat het gecontroleerd laten huilen nog steeds gebruikelijk is. Denk aan de veel toegepaste ‘5-10 minuten’ regel wat je bij consultatiebureau vaak geadviseerd krijgt.  In dit artikel leg ik uit waarom wij als ouders nog steeds het ouderwets advies krijgen voor methode baby  laten huilen.

Ik leg daar ook uit welke alternatieven er zijn. Want je kunt het slapen van je kind verbeteren zonder dat je veilige hechting in gevaar brengt. En zonder dat je enorme stress bij je kindje en/of jezelf veroorzaakt.

Hoe kun jij je kind helpen bij slapen?

Wil je weten wat je dan kunt doen? Download dan mijn GRATIS e-book: 5 liefdevolle stappen naar meer slaap voor baby’s 0-5 maanden.

Wanneer je baby de grens van 6 maanden heeft bereikt, kun je je kind liefdevol helpen en ondersteunen om beter te slapen overdag en met doorslapen in de nacht. Zonder dat je je kind ook laat huilen.

Download dan hieronder de 5 liefdevolle stappen naar doorslapen voor 6 maanden tot 2,5 jaar.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel ervoor kiest om bij slaapproblemen je baby of kind te ondersteunen en te helpen en hem of haar vooral niet (gecontroleerd) laat huilen. Zodat je  baby of kind op een veilige manier de vaardigheid van het ‘zelfstandig slapen’ zich eigen kan maken.

Laat jij je baby huilen?

Bronnen:

  1. Dangers of Crying It Out;  The practice comes from comes from a misunderstanding of child development; Darcia F. Narvaez Ph.D. (2011)
  2. Maternal Emotional Availability at Bedtime and Infant Cortisol at 1 and 3 Months; Lauren E. Philbrook, Alexia C. Hozella, Bo-Ram Kim, Ni Jian, Mina Shimizu, and Douglas M. Teti (2014)

  3. Maternal emotional availability at bedtime predicts infant sleep quality; Douglas M Teti 1Bo-Ram KimGail MayerMolly Countermine (2010)

  4. Associations between bedtime and nighttime parenting and infant cortisol in the first year; Lauren E Philbrook Douglas M Teti, (2016) 

  5. Nighttime maternal responsiveness and infant attachment on year; Elizabeth Higley, Mary Dozier; Attachment & Human Development 11(4):347-63 (2009)

  6. Ouderlijke stress blokkeert oplossen slaapproblemen jonge kind; Vakblad vroeg (2019)
Volgend bericht
Waarom is baby laten huilen- methode gebruikelijk bij slaapproblemen maar niet de beste?

Deel dit artikel:

Lees meer!

5 reacties. Plaats een nieuwe

  • Hoe zit dit met baby’s van 6-12mnd? Ik krijg constant het goedbedoelde advies dat ik ze wel kan laten huilen. Maar ik kan dat niet. Daardoor wordt er hier heel weinig geslapen terwijl ze ergens anders zo zelf in slaap valt. Het probleem ligt dus bij mij. Ik geef nog borstvoeding, dus ook dat zou ik af moeten bouwen want dat niet slapen word altijd aan de borstvoeding gelinkt 🙁
    Ik ben ook echt wel op, maar wil niet mijn kind laten huilen of stoppen met borstvoeding. In mijn aanwezigheid slaapt ze heel lastig in. Maar ik zie laten huilen dus niet zitten. Ze is dan zo overstuur, ik pak haar altijd op en ik hou haar altijd vast. Maar ze blijft ontzetten overstuur als ze naar bed moet. Nog nooit alleen in slaap gevallen. Alleen soms op mij. Nacht ook 5x wakker
    Dus 9 maanden oude baby wel of niet laten huilen?

    Beantwoorden
    • In principe -als de Nederlandse richtlijnen zou volgen- kun je na 6 mnd je baby laten huilen. Recentelijk onderzoek laat zien dat responsief reageren (op lange termijn voor je kind) belangrijk is, daarom kun je ook overwegen om responsieve methoden toe te passen waarbij je je kindje niet alleen en langdurig hoeft te laten huilen. Liefs, Ewelina

      Beantwoorden
      • Hoi Sophie, volg je instinct. Als ik het zo hoor is dat vooral niet laten huilen.
        Zoals Ewelina ook al zegt er komt steeds meer onderzoek dat aangeeft dat de moderne westerse denkwijze tav slaap en baby ed niet het beste is … google bv natuurlijk ouderschap en slapen dat komt dichterbij hoe het wel zou moeten zijn.
        Succes

        Beantwoorden
  • Ik kreeg dan ook na 6 maanden het advies mijn kleine te laten huilen omdat hij de boel zou manipuleren. Ik vindt dat we ook van dit idee af moeten. Ik heb hem dan zelfs in een draagdoek gedragen dicht tegen mij aan. Blijkbaar had hij dit een aantal dagen nodig en daarna lukte het hem zelf weer. Wie weet wat er op dat moment was, alleen de ontwikkeling doet al zoveel bij die kleintjes, wat ze ons niet kunnen vertellen. En ze snappen het toch nog helemaal niet als ze huilen en niemand komt. Ik vindt dat zo zielig en het gaat zo tegen mijn moedergevoel in. Maar dat moest ik dan maar een paar dagen negeren, dan leert hij het vanzelf. Ik heb ervoor gekozen dit niet te negeren, hem aandacht en liefde te geven, hem elke keer weer zijn eigen bed aan te bieden en naar een paar dagen was het dan ook weer over. En ik heb nu een heel zelfverzekerd kind wat durft de wereld te ontdekken, dus zo fout was het blijkbaar niet.

    Beantwoorden
    • Beste Vanessa,

      Dankjewel voor je reactie en wat mooi dat je je eigen gevoel hebt gevolgd met dit als resultaat. Hoelijk een mooie inspiratie voor andere moeders die dit artikel lezen. Dankjewel!

      Warme groet,
      Ewelina

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan