Baby, slaap & moederschap: boekentips

Als slaapcoach krijg ik veel vragen naar tips voor boeken over slaap bij kinderen. Als je mij al kent of volgt dan weet je dat ik niet met strakke schema’s werk en het belangrijk vind dat je, als het om het slapen van je baby gaat, gaat handelen op basis van jouw intuïtie in plaats van een boek.  Ook zie ik veel moeders worstelen in hun nieuwe rol als moeder en met slaapgebrek. Daarom heb ik waardevolle boeken over slaap en moederschap geselecteerd. Deze kunnen jou in de eerste maanden helpen met de slaap van je baby én in je (nieuwe) rol als moeder. 

Boekentips voor moeders

Veilig slapen met je baby, James McKenna

Wat ben ik blij dat Veilig slapen met je baby, deskundige antwoorden op al je vragen over coslapen’ dit geweldige boek in het Nederlands is vertaald. Langverwacht boek over slaap van moeder en kind van de toonaangevende slaapexpert James McKenna. Het is ergens ook een beetje een ‘tegenhanger’ van de westerse norm waarbij samen slapen vooral als gevaarlijk wordt gezien. Wat eigenlijk heel gek is. Denk erover na; al eeuwenlang sliepen baby’s altijd bij ouders. Ook in de niet-westerse werelddelen is samen slapen nog steeds heel normaal. Het is heel natuurlijk om met je baby te slapen. Ik ben zelf geen voor- of tegenstander van samen slapen en heb er geen mening over als je het wel of niet doet. Want ik vind dat een hele persoonlijke keuze van jou als ouder waar ik niets mee te maken heb. Maar ik merk dat er in onze maatschappij nadruk op de gevaren ligt, terwijl de andere kant onderbelicht wordt, waardoor je de keus misschien vanuit angst maakt, in plaats van vanuit vertrouwen op je ouderlijke instinct. Door dit boek te lezen krijg je alle wetenschappelijke inzichten, zodat jij een afgewogen keus kunt maken. En zoals James het zelf zegt: ‘Voel je op je gemak met de wetenschap dat jij altijd het beste in staat bent om te beoordelen wat wel of niet goed is voor jullie allemaal’. 

How About Mom, Anna & Frederieke Jacobs

How About Mom is de onmisbare gids voor moeders. Yep, ook deze hoort in dit rijtje. Op een eerlijke wijze verteld, geschreven met medische experts en zorgprofessionals. Op een prachtige manier vertelt het boek over moeder worden en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Slaap is er één van. Als slaapexpert voor baby’s en kinderen mocht ik meewerken aan het hoofdstuk ‘Slaap (of gebrek eraan)’. Op een eerlijke wijze geschreven met alle antwoorden die je nodig hebt in de eerste jaren van het moeder zijn. Een must read voor als je zwanger bent, als je net bevallen bent en als je al moeder bent. Je vindt er veel (h)erkenning en waardevolle tips.

The No Cry Sleep Solution, Elizabeth Pantley

Elizabeth Pantly’s boeken zijn al jaren bestseller in Amerika en Engeland. Helaas is haar nieuwste versie van het boek The No Cry Sleep Solution niet vertaald in het Nederlands. Ik vind dat echt een gemiste kans, want Elizabeth geeft ons inzicht in hoe baby’s slapen, waarom ze ‘s nachts wakker worden en wat je daaraan kunt doen. Zonder dat je je baby alleen laat huilen, zonder dat je baby zichzelf in slaap hoeft te huilen. Of je kind nu bij jou in bed slaapt of in zijn eigen bedje, of je baby nu borstvoeding of flesvoeding krijgt, met dit boek kun je aan de slag om je baby op een lieve manier te helpen ’s nachts door te slapen. Zodat je zelf ook weer lekker kunt slapen.

Ik denk dat ik het wel kan, Franke van Hoeven

Wauw, eindelijk een eerlijk boek voor moeders welke ook nog eens luchtig en geestig geschreven is. En ik heb het over boek ‘Ik denk dat ik het wel kan’. Je kunt moederschap namelijk maar op één manier ontdekken: door in het diepe te springen. Auteur Franke van Hoeven kwam erachter dat – alle boeken, blogs en verhalen van vriendinnen ten spijt – er weinig advies en info is hoe je als moeder goed voor jezelf blijft zorgen zodra je een baby krijgt. Daarom schreef ze op geestige en eerlijke wijze het boek dat ze zelf graag had gelezen toen ze net moeder werd.

Een greep uit het boek: mom-cave, het consternatiebureau (ja ik heb het goed geschreven;), je sociale leven in puin, ode aan de legging, hoe te douchen met je baby, soepel thuiswerken met je baby, alles over doperwtjes tegen het plafond en nog veel meer. Echt hilarisch en tevens zo waardevol. 

Ik mocht als slaapcoach een bijdrage leveren aan het hoofdstuk: ‘Het grote instortmoment: slaapgebrek is een bitch.’ Je hoeft je niet meer eenzaam te voelen in de kraamweek en in de eerste maanden als moeder, je hebt een nieuwe vriendin -Franke – bij met dit boek. En ja, dan weet je zeker dat je het kan 😉

Onvoorwaardelijk Ouderschap, Alfie Kohn

Het boek Onvoorwaardelijk Ouderschap zou echt elke ouder op zijn nachtkastje moeten hebben liggen. We houden allemaal onvoorwaardelijk van onze kinderen. Alfie beschrijft prachtig wat onvoorwaardelijke liefde is. En het blijkt dat in de opvoeding van onze kinderen dat onvoorwaardelijke toch lastig is. Dit boek zet je aan het denken. Over je eigen triggers, denkwijze en handelen. Over of het belonen van gedrag nou zo liefdevol is. Ja, we weten dat straffen niet meer van deze tijd is, maar door te belonen oefen je ook bepaalde macht uit op je kind. Door dit boek gebruik ik geen beloningssystemen meer in mijn eigen opvoeding van mijn kinderen en ook niet meer in coachingstrajecten. Dit boek is voor mij persoonlijk een grote inspiratie. Voor als het gaat om democratisch en positief opvoeden; kortom voor liefdevol ouderschap

Waarom liefde zo belangrijk is, Sue Gerhardt

Door het boek Waarom liefde zo belangrijk is te lezen ga je begrijpen waarom jouw liefde voor je baby zo onmisbaar is voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind. Het boek laat ook zien wat de gevolgen zijn als die liefdevolle interactie en verbinding met je kind ontbreekt. De stress die een kind dan ervaart, is van grote invloed op zijn toekomstige sociale en emotionele ontwikkeling en fysieke gezondheid. Dit komt omdat het kind dat totaal afhankelijk is van zijn ouders en zich daarop moet aanpassen. Waardoor ook zijn of haar brein verandert. Sue laat ons op basis van wetenschap overtuigend zien hoe de relatie met je baby en hoe jij op hem reageert, van invloed is op zijn toekomst. Echt een eye-opener voor in onze slaapcoachingspraktijk en voor alle ouders. Dit boek is nogmaals een bevestiging waarom de methoden die het laten huilen van baby’s promoten niet meer zouden mogen.


Ik hoop je door deze boekentips over slaap van baby en kind en over moederschap te hebben geïnspireerd!  Deze boeken doen het overigens ook goed als kraamcadeau 😉

Omdat ik eerlijk ben wil ik delen dat als jij op de banner klikt en bij bol.com het boek koopt, krijg ik hier een heel klein percentage van. Het maakt voor jouw aankoop qua prijs echt geen verschil. Je betaalt zelf niet meer wanneer je via mijn link iets koopt. Je steunt daarmee wel kosteloos mijn blog en Eindelijk Slapen. Maar wanneer je dit geen prettig idee vindt is dat natuurlijk ook helemaal niet erg! Wanneer je dit liever niet wil, dan kun je de betreffende website zelf intypen in je browser of ernaar Googelen. Op die manier ontvang ik geen commissie over jouw aankoop.

Heb jij ook tips voor boeken over slaap of moederschap?

Vorig bericht
Slaapt jouw kind slecht? De impact van voeding
Volgend bericht
Hoofdbonken baby: is dat normaal?

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu