babymassage omrust

Babymassage helpt bij onrustige baby & bevordert slaap

Dagelijks spreek ik ouders van baby’s die onrustig zijn en vooral veel onrust ervaren bij het gaan slapen. In mijn praktijk adviseer ik hun daarom regelmatig om hun baby te masseren. Babymassage kan je baby helpen om meer rust te ervaren omdat er door de massage extra aanmaak is van oxytocine, het knuffelhormoon. Dat zorgt voor minder aanmaak van adrenaline en cortisol, dat zijn stresshormonen. Daardoor wordt het slaapritme van je baby verbeterd en slaapt je kindje langer en dieper. In dit artikel neem ik je mee in de wondere wereld van babymassage. En ik leg je uit hoe babymassage ook jouw onrustige baby kan helpen om te ontspannen en je baby helpt om beter te slapen.  

In dit artikel bespreek ik:

 • Welke voordelen heeft babymassage voor je (onrustige) baby en voor jou
 • Tips & tricks van een expert babymassage 
 • Een casus uit mijn praktijk voor slaapcoaching

Oorzaken onrust bij je baby

Voordat we inzoomen op babymassage, vind ik het belangrijk dat je eerst de oorzaken van onrust van je baby achterhaalt. hierbij kun je denken aan medische oorzaken, zoals verborgen reflux, allergieën, slaapapneu, fysieke ongemakken zoals doorkomende tandjes etc. Als je hierover twijfelt of zorgen om maakt, neem altijd contact op met je (huis) arts. Onrust kan ook andere oorzaken hebben zoals het bereiken van fysieke mijlpalen, oververmoeidheid, stress, overprikkeling etc. Babymassage kan je baby dan vaak helpen om weer tot rust te komen.

De voordelen van babymassage bij onrustige baby

Het masseren van je baby heeft talloze voordelen. Denk hierbij aan: 

 • babymassage helpt je baby bij het verwerken van heftige ervaringen, zoals de geboorte of andere ervaringen
 • als jij je baby masseert, maakt je baby (en jij trouwens ook) extra oxytocine aan (het knuffelhormoon) 
 • aanmaak van oxytocine remt o.a. aanmaak van cortisol (stresshormoon) en daardoor kan je baby beter ontspannen en makkelijker prikkels verwerken
 • babymassage kan helpen bij darmkrampjes
 • babymassage laat positieve effecten zien bij premature baby’s
 • babymassage helpt je baby om beter in te slapen
 • babymassage kan helpen bij hazenslaapjes van je baby
 • je baby komt makkelijker sneller in slaap en slaapt dieper en langer. Nou dit willen we allemaal toch?

Babymassage voordelen voor baby & voor moeder

Naast de vele voordelen van babymassage voor je baby, zijn er ook vele voordelen voor de moeder. Er zijn talloze onderzoeken naar de effecten van babymassage. Een geweldig onderzoek laat zien: 

dat babymassage veilige hechting tussen moeder en kind bevordert (1).

Daarnaast is bewezen dat huid-op-huidcontact een positief effect heeft bij het (ontroostbaar) huilen van je baby (2). Ook laat een ander onderzoek zien dat babymassage een positief effect heeft op de gemoedstoestand van moeders (3) en bij moeders met depressieve / postpartum klachten (4). 

Bijzonder wat het masseren van je baby voor jullie beiden kan doen, vind je niet? Heb je nu al het gevoel van: ‘Yes, ik wil ook babymassage uitproberen!’ Lees dan hieronder de tips van expert babymassage.

Babymassage: tips & tricks

Om je waardevolle tips te geven en je goed te informeren heb ik Gwen Peters (docent babymassage en gecertificeerd stresscoach, meer info www.mamaglow.nl) gevraagd om hier bruikbare tips te geven waarmee je direct aan de slag kunt. 

Tips van Gwen:

 • babymassage heeft een positief effect op de gezondheid van je baby. Zodra je kindje geboren is, kun je thuis al starten met de massageoefeningen. Maak babymassage een vast onderdeel van jullie slaapritueel
 • kies een fijne, warme plek uit in huis en plaats je baby op je blote benen of tussen je benen op een matje/handdoek. Het huid-op-huidcontact is fijn en vertrouwd voor je kindje. En bevordert de veilige hechting tussen jullie.
 • gebruik een olie / sheabutter die bij je past (bij voorkeur 100% vegan en geen chemische toevoegingen) en doe deze in een bakje. Het bakje met de olie zet je naast je op de grond.
 • je kunt eventueel een rustig muziekje opzetten en zorg dat je zelf ook comfortabel zit! Eventueel een kussen / rol onder je benen, zodat je baby jou ook kan zien en oogcontact kan maken.
 • kijk vooral hoe je baby reageert op jouw aanrakingen en maak er een ontspanmoment van! Je kunt beginnen met 5-10 minuten babymassage en vanaf 6 weken oud kun je je kindje wat langer masseren tot 30 minuten.
 • geniet vooral samen met je baby en wellicht kun je de babymassage oefeningen toepassen in de dagelijkse routine met je kindje. Ook oudere broertjes of zusjes kun je masseren voor het slapen gaan!

Liefdevolle massage wat slaap bij baby bevorderde

Tot slot wil ik nog iets moois met je delen. Onlangs heb ik een hele lieve moeder begeleid naar beter slapen van haar baby van 6 maanden. Haar baby was erg onrustig in de avond en huilde veel voor het slapengaan. Tijdens het slaapritueel hebben we daarom ook als een extra stap babymassage geïntroduceerd. Deze moeder wilde haar baby liefdevol masseren.

Tevens deed ze een ‘verkorte bodyscan’ met haar baby. Ik noem dat een liefdevolle bodyscan en als je deze blog leest begrijp je waarom. Ze raakte het lijfje van haar kindje zo liefdevol aan en masseerde zachtjes alle onderdelen van het lijfje. En benoemde ze bij haar baby wat ze deed: 

‘Dit zijn je teentjes, dit zijn je voetjes, dit zijn je beentjes, hier is je lieve buikje, dit zijn je vingertjes, dit zijn je handjes, je armpjes, je prachtige wangetjes, je neusje, je hals, je romp en ze eindigde bij het hartje.’ 

Wat bijzonder was, was dat deze moeder merkte dat haar baby en tevens ook zij ontspande. En ja, haar baby viel veel sneller en met minder tranen in slaap. En sliep vervolgens ook beter. Yep, met tranen in mijn ogen luisterde ik hoe zij dit mij vertelde. Overigens vond deze lieve mama het goed dat ik dit met je deel.

Heel veel plezier en succes! Wil je meer tips over hoe jij j baby beter kunt laten slapen? Zonder huilen en met een liefdevolle aanpak? Download hieronder mijn gids met 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 0-6 maanden. Of de gratis slaapgids voor vanaf 6 maanden

Beter slapen met baby nu gratis

Hierbij wil ik Gwen Peters hartelijk danken voor haar tips. Gwen heeft meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van jonge ouders met hun baby en is docent babymassage. Tevens is ze gecertificeerd stresscoach en helpt jonge moeders om hun leven te vereenvoudigen en beter om te gaan met de stress / hectiek die een jong gezin met zich meebrengt.

Wil je meer liefdevolle tips over het slapen van je baby of kind? Volg mij op Instagram of op Facebook

Bronnen:

 1. The Effects of Baby Massage on Attachment between Mother and their Infants; AyşeGürol, SevinçPolat,  Atatürk University, Health Services Vocational School, Erzurum, Turkey Asian Nursing Research Volume 6, (2012)
 2. E.R. Moore, G.C. Anderson; Randomized controlled trial of very early mother-infant skin-to-skin contact and breastfeeding status; Journal of Midwifery and Women’s Health, 52 (2007), pp. 116-125
 3. Alison Cooke; Infant massage: The practice and evidence-base to support it; British Journal of MidwiferyVol. 23, No. 3 (2015)
 4. K. OnozawaV. GloverD. AdamsN ModiR. C. Kumar; Infant massage improves mother-infant interaction for mothers with postnatal depression (2001)

Vorig bericht
Slaaptraining vs. slaapcoaching baby kind // is er een verschil?
Volgend bericht
Slaapt jouw kind slecht? De impact van voeding

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan