hoe voorkom je bedstrijd met je kind

Bedtijd en je kind wil niet naar bed? 5 liefdevolle tips

Het is bedtijd maar je kind wil niet naar bed. De bed-strijd begint. Tandenborstel wordt vijand nummer één. Het lukt je om je kind in de kamer te krijgen, maar in bed gaan liggen is een grotere uitdaging. Nog een boekje, pyjama zit verkeerd, nogmaals naar de wc en nog wat drinken. Eindelijk ligt je kind in bed, maar op één voorwaarde: dat je erbij blijft. Dit had ook anders kunnen lopen.  

Wat te doen als kind niet naar bed wilt?

Voorkom strijd met je kind rondom bedtijd. Voor kinderen is bedtijd de grootste separatie van de dag. Dus is het niet gek dat ze dit ook niet willen en zich daartegen verzetten.  Veel ouders die ik spreek ervaren wel vaak ‘bedstrijd’ rondom bedtijd. Realiseer je dat voor een strijd je twee personen nodig zijn. En dat jij als ouder met een bepaalde afstand naar de situatie kijkt. Lees hieronder.

Wat heeft je kind nodig bij bedtijd?

Als je bij bedtijd strijd ervaart of voelt dan dan gaat het vaak erom dat:

  • je kind zich gezien, gehoord en begrepen wil voelen
  • je kind controle wil hebben over de situatie, (je kind (en jij ook) wil bepalen)
  • je kind heeft tevens duidelijke grenzen nodig zodat hij/zij exact weet waar hij aan toe is
  • je kind wil zich vooral veilig en geliefd voelen voordat hij / zij naar bed gaat.

Het gaat om voorspelbaarheid, liefdevolle aandacht, empathie en (jouw) grenzen. Lees ook de inleiding hierboven en hieronder de ervaringen van ouders uit mijn praktijk, dan ga je dit herkennen. 

Ervaring ouders bedtijd/ bedstrijd:

‘Hoe we er voor kunnen zorgen dat het naar bed gaan minder als een strijd voor ons voelt. Het vaak langdurig huilen voor het slapen begint vooral mij op te breken. Wat kunnen we anders doen? | Bij de opvang valt hij zo uit zichzelf in slaap. Bij ons thuis heeft hij altijd 1 van ons nodig om in slaap te kunnen vallen. Hij doet dat niet uit zichzelf zoals bij de opvang. Hoe kunnen we er voor zorgen dat hij dat wel gaat doen? ‘ ouders van Joost 2 jaar.

‘ Ik voel ik weinig regie over het naar bed brengen van mijn kind. En heb ik het idee dat niets helpt wat ik doe (ook al gaat het hele ritueel vaak prima aangenaam, maar het afmaken lukt dan niet). Ik kan prima naast het bed blijven zitten als dat zou helpen, in slaap voeden zou ik zelfs prima vinden maar dat gebeurt niet. Ook bijvoorbeeld deur open laten en op de gang rommelen helpt niet. Hij wordt vaak hysterisch zodra ik weg wil gaan. Pas als mijn vriend komt dan lukt het. Ik wil graag dat ik ook weer een eigen manier heb om haar in slaap te helpen die niet uren duurt.’ moeder van Lea, 3 jaar

Welke adviezen heb ik deze ouders gegeven?

Vanuit bewust ouderschap kijk ik altijd naar een aantal elementen die de strijd en het proces naar bed brengen kunnen verbeteren: liefdevolle verbinding, empathie en grenzen. 

Hoe voorkom je strijd met je kind bij bedtijd?

Hoe voorkom je strijd bij bedtijd met je kind?

Ik volg altijd de  5 stappen die ik hieronder uitgebreid toelicht:

  1. voorspelbaar slaapritueel
  2. verbinding maken me tje kind (ook overdag)
  3. begrip en empathie
  4. duidelijke grenzen
  5. liefdevolle afsluiting

1.   Bedtijd: voorspelbaar slaapritueel

Bij bedtijd is ‘herhaling’ belangrijk.

Herhaling betekent namelijk dat je kind weet waar hij aan toe is. Dat geeft rust. Jouw kalmte helpt je ​​kind om zich veilig en ontspannen te voelen. Hoe combineer je beide?  In een voorspelbaar bedtijdritueel.

In dit artikel geef ik je 10 tips hoe je een voorspelbaar bedtijdritueel kan creëren. Uit internationaal onderzoek (1) blijkt dat kinderen met een slaapritueel minder weerstand bij bedtijd bieden en sneller in slaap vallen. En dat ze ook nog eens minder snel wakker worden én langer doorslapen. 

Voor sommige kinderen werkt dit uitstekend. Maar uit ervaringen van gezinnen die in begeleid weet ik goed dat dit -vooral met een temperamentvol kind– in de praktijk anders kan gaan (lees daarvoor onderaan de bonus tip). 

2. Maak verbinding met je kind overdag & bij bedtijd

Uit diverse onderzoeken weten we dat voor een goede ontwikkeling van je kind de mate van verbinding met hun ouder(s) essentieel is. Dat betekent niet dat je meer tijd moet doorbrengen met je kind. Het gaat om kleine dingen zoals meer oogcontact, meer focus op je kind, in gesprek zijn, luisteren en nieuwsgierig zijn naar hun wereld. Zonder dat je ondertussen je mail of Instagram checkt.

En vergeet niet het belang van aanraking. Door met je kind te knuffelen komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Je kindje voelt zich gezien, geliefd, veilig en geborgen, wat uiteindelijk ook kan resulteren in minder bedstrijd.

Begin met een aantal korte momenten gedurende de dag dat je met je kind bewust verbinding maakt. Of je hem 12 uur per dag ziet, of net voor en na het werk, er is meestal ergens gelegenheid om te vertragen en om nabijheid te zoeken. 

3. Probeer je kind te begrijpen & toon empathie

Besef dat bedtijd voor je kind de grootste separatie van de dag is. Dat is altijd moeilijk, zeker als ze je de hele dag niet hebben gezien.

Empathie gaat over emoties. Met empathie voelen bedoel ik een poging doen om te begrijpen wat de je kind, via zijn emoties, je probeert te vertellen over hun werkelijkheid. Leef je in in zijn emoties. Toon begrip. Voor het slapengaan kan dit klinken als  “Natuurlijk wil je je pyjama niet aan, dat is logisch. Je wilt graag nog spelen met mama.” “Ik weet het, het voelt zo oneerlijk niet, om naar bed te moeten gaan.” Kies uiteraard woorden uit die passend zijn voor jou en jullie situatie. Het gaat erom dat je hun emoties en gevoel (h)erkent.  

4. Stel duidelijke grenzen, juist bij bedtijd

Empathie (hierboven) gaat over de emoties. Grenzen gaan over het gedrag.

Alle kinderen hebben grenzen nodig, dat geldt ook tijdens het bedritueel. Bij bedtijd moeten er een paar dingen gebeuren: pyjama aan, tanden poetsen, luier aan, in bed gaan liggen en erin blijven. Een grens is dus eigenlijk een feit en dat staat niet ter discussie. 

Voor het slapengaan kan dit zo klinken:

  • “Gezien het bedtijd is (grens / feit), heb je hulp nodig om je pyjama aan te doen? (keuzevrijheid)
  • “Zal ik je tanden poetsen of wil je het samen doen?” (keuzevrijheid).
  • “Het is tijd om nu naar bed te gaan, kom we gaan.” (grens/ feit)
  • “Ik weet dat het moeilijk is om in je bed te blijven (empathie), als je eruit komt dan helpt mama je terug in bed (grens).”

Daarnaast zijn er een aantal dingen die bedtijd ontspannend kunnen maken en diepere connectie met je kind ondersteunen, zoals in bad gaan, een boekje lezen en in gesprek zijn over hun dag. 

5. Sluit de dag positief af met je kind

Net als voor volwassenen is het voor je kind belangrijk om de dag goed en vooral positief af te sluiten. Onze geest is geprogrammeerd om zich te concentreren op negatieve gedachten en dat gebeurt ook bij kinderen.

Je wilt de dag daarom positief afsluiten. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kan je kind bewust vragen naar wat voor leuks hij / zij heeft gedaan vandaag. Wat vond hij leuk? Met kinderen vanaf 4 jaar kan je vragen naar waar ze dankbaar voor zijn. Waar zijn ze trots op? 

Eindig altijd een bedritueel met een uiting van liefde en acceptatie – een kus en een knuffel. We onderschatten de grote voordelen van menselijke aanraking. Te vaak richten we ons op woorden en niet op acties. Vergeet nooit hoe je je kindje kunt laten zien hoe geweldig ze zijn, hoeveel je van ze houdt.

Deze 5 krachtige zinnen kun je tegen je kind zeggen voor (nog meer) liefdevolle verbinding zorgen.

Hoelaat moet je kind naar bed?

Daarnaast is het ook goed om naar het slaapritme en natuurlijke bedtijd voor je kind te ontdekken. Wellicht ligt je kind gewoon te vroeg in bed? Lees ook: hoelaat moet je kind naar bed.

Hoe doe ik het met mij eigen kids?

Ook in maak van alles mee bij bedtijd met mijn kids:)

Door bewustwording, op afstand naar de situatie te kijken en zich in te leven in mijn kind helpt het mij om zelf niet in ‘strijd’ toestand te komen. Ik houd me vast aan de bovengenoemde tips:

  1. Bewust verbinding maken en nabijheid opzoeken gedurende de dag
  2. Inleven in hoe teleurstellend het is voor ze dat het bedtijd is 
  3. Duidelijke routine onderdelen, elke avond hetzelfde 
  4. Duidelijk zijn over de grenzen en daar geen discussie over voeren
  5. Ontspannen en liefdevol de dag afsluiten
  6. Zelf gebruik ik ook een slaaptrainer om duidelijker te maken dat het nu echt de bedoeling is dat ze moeten gaan slapen.
  7. Uiteraard begint het met ontspannen en liefdevol ochtendritueel

Bonus tip: voor temperamentvol kind

Het kan zijn dat nadat de slaapritueel klaar is, je kind jou nog niet kan ‘loslaten’ en uit bed komt. Dit zie ik trouwens ook vaak gebeuren zodra je kind overgegaan is van ledikant naar een groter peuterbed.

Kinderen met temperament kunnen dan ook lang doorgaan met van alles. Hier lees je meer over peuter die niet wil slapen. Het is belangrijk om duidelijk te zijn en uit te leggen dat het tijd is om te slapen (grens). Je kunt je kindje van tevoren aangeven ‘Ik ga niet met je praten na het zeggen van welterusten en het sluiten van de slaapkamerdeur’. Doe na de laatste kus en knuffel het licht uit, zeg ‘slaap lekker’ en verlaat de kamer van je kind.

Op die manier laat je zien dat het tijd is om te slapen en ben je consistent in je gedrag. Als je met je kind blijft praten, dan heb je kans om in een ​​verbale machtsstrijd te komen over in bed blijven. Stop met praten, blijf kalm en onderneem liefdevolle actie door je kind terug naar bed te leiden. Mogelijk moet je je kind meerdere keren terug naar zijn kamer brengen.

Hou vol, blijf op dezelfde manier reageren. herhaling is the key. Je zult merken dat naarmate de week vordert, het naar bed gaan makkelijker wordt.

Door deze tips te volgen, wordt het naar bed brengen een stuk makkelijker. En wordt bedtijd (weer) een fijn moment samen met je kind.

Slaapt je kind niet goed door?

Merk je dat je kind al langere tijd moeite heeft met inslapen en consistent doorslapen? Heb jij al van alles geprobeerd maar je kind slaapt nog steeds niet door? En heeft hij of zij je hulp en aanwezigheid nodig bij inslapen en/of doorslapen? Dan raad ik je aan om mijn masterclass te volgen: Mijn kind gaat moeiteloos naar bed en doorslapen.

Daar leer ik je hoe jij je kindje op de hele nacht laat doorslapen.

Zonder huilen. Met veel liefde.

Mijn kindje makkelijk leren slapen

 

 

Bron:

Study shows that children sleep better when they have a nightly bedtime routine; AMERICAN ACADEMY OF SLEEP MEDICINE (2015)

Wil jouw kind niet naar bed bij bedtijd? Hoe ga jij daarmee om?

Vorig bericht
Tips voor slecht slapen & vermoeidheid tijdens zwangerschap
Volgend bericht
Nachtangst? Alles over pavor nocturnus bij kinderen

Deel dit artikel:

Lees meer!

5 reacties. Plaats een nieuwe

  • dit was heel erg nuttig!mijn dochter van drie wil weer naar bed!heel erg bedankt

    Beantwoorden
  • Hier al tijden gedoe met slapen. Voorbereiden . Helpen kiezen warme melk verhaal nog even kletsen. En dan denk je dat t helpt…. binnen n minuut gaat ze lopen vervelen en brutaal doen. Inmiddels elke avond tot 22 uur bezig zo ongeveer. En teneinde raad eerlijk gezegd. (Ze is veel te wijs voor haar leeftijd.)

    Beantwoorden
  • Maaike de Veer
    15 september 2021 14:12

    Geweldige tips en zet ze allemaal in, helaas is onze zoon (2jr 10mnd) een echte volhouder. Al 2 maanden is het elke middag en avond een strijd met uit bed komen. Na een gezellige en rustige afsluiting van de dag, met (om de dag een bad) tanden poetsen pyjama aan en boekje lezen kruipt hij vrolijk in z’n peuter bedje. Nog voordat de deur dicht is hoor ik de voetstapjes al gaan. Hij houd dit (vooral bij mama) zo’n 45 minuten tot soms wel 1,5 uur vol, elke dag. S middags moet ik het helaas soms gewoon opgeven. Worden er een beetje moedeloos van.. tips zijn zeer welkom.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan