Dreumes is ontroostbaar en krijst hard

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 12 maanden.

Ervaringen baby 12 maanden en slapen

‘Ze is ontroostbaar en valt niet zelf weer in slaap’ casus 1:

Ellen valt goed in slaap maar wordt standaard minimaal 1x per nacht wakker en begint dan heel hard te huilen. Zijn het nachtmerries of nachtangsten? Ze is dan ontroostbaar en valt niet vanzelf weer in slaap.

Ze is eigenlijk alleen stil te krijgen met een fles. Na 5 uur ‘s ochtends willen we haar niet meer laten krijsen omdat anders ons zoontje dan ook wakker wordt. Dus nemen we haar in ons bed. Maar ook dan heeft ze moeite met doorslapen en is heel beweeglijk aan het slapen.

‘Hij gilt en krijst heel hard’  casus 2:

Het zelf in slaap vallen is sinds de 12 mnd slaapregressie een groot probleem. We vallen nu uit nood terug op het in slaap wiegen waardoor hij niet altijd meer doorslaapt en onze hulp opnieuw nodig heeft. Wanneer het hem lukt om tijdens zijn slaap op zijn buik te draaien, dan gaat het vaak in de nacht goed. We proberen jullie troostmethode toe te passen, echter gilt en krijst hij zo hard dat ik ernstig twijfel of dit wel de bedoeling is. Hoe kan ik hem helpen bij doorslapen?

Dreumes 12 maanden: realistisch beeld slaap

Als je dreumes 12 maanden is, dan gaan veel ouders ervan uit dat kinderen vanaf die leeftijd echt goed doorslapen. Ja veel dreumesen slapen door. Maar ouders van een 12 maanden baby kunnen nog steeds slaapproblemen ervaren. Hun dreumes kan moeite hebben om zelfstandig in slaap te vallen, wordt regelmatig wakker in de nachts of is vroeg in de ochtend wakker. Vaak is de baby alleen te troosten door fysieke nabijheid of (borst)voeding. Ouders kunnen zelf ook erg moe of uitgeput raken door gebroken nachten en het inmiddels opgebouwde slaapgebrek.

Aanpak slaapcoach 12 maanden baby:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap bij een baby van 12 maanden.
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby.
 • We onderzoeken de reden waarom hun kind wakker wordt in de nacht.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.

Baby 12 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 12 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je baby van 12 maanden kunt helpen bij slapen.

 1. Lees hier alles over de slaapregressie dreumes 12 maanden.
 2. Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 3. Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
 4. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
 5. Lees hier meer over welk slaapschema het beste is.
 6. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
 7. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn dreumes is vroeg wakker.
 8. Hier tref je overzicht van alle slaapregressies.
 9. Lees hier meer over waarom je dreumes niet wil slapen.

Wil jij je dreumes helpen bij beter slapen?

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Slaap baby 11 maanden: ervaringen
Volgend bericht
Slaap bij 13 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan