Ga je op vakantie met kinderen & wil je uitgerust thuiskomen? Mindfulness is de oplossing

Ga je binnenkort op vakantie met je kind(eren)? Vraag je je af hoe je alle aandacht aan je kind(eren) en je partner kan geven, van jullie bestemming(en) kan genieten en hoe je tegelijkertijd ook nog aan jezelf toekomt en kan ontspannen? Kortom: hoe je bewust van je vakantie of verre reis kan genieten en uiteindelijk uitgerust thuiskomt? De oplossing ligt in de tijd nemen om bewust in het hier en nu te zijn tijdens je vakantie of reis – mindfulness. 

Mijn vakantie met jonge kinderen & mindfulness

Mindfulness maakt een steeds groter onderdeel uit van mijn persoonlijke leven. Het betekent voor mij leven in het nu met bewuste aandacht. Bewuste liefdevolle aandacht voor mezelf en mijn dierbaren. Ook in mijn werk als slaapcoach voor baby’s en kinderen pas ik mindfulness regelmatig toe in coachtrajecten.

Hoewel ik al 10 jaar met mindfulness bezig ben, blijft het (be)oefenen ervan altijd een kunst. Ik ben zelf net terug van onze reis met mijn man en onze kinderen Lewis (4) en Elena (1).  We hebben een maand door Dubai en Thailand gereisd. Ik vond het een uitdaging om juist tijdens onze reis bewust bezig te zijn met mindfulness. Want zo’n controlfreak als ik wil uiteraard alles perfect hebben en kan soms moeilijk echt van het bewuste moment genieten. Net voordat we op vakantie gingen schreef ik mij daarom in voor een mindful met je kind challenge van Marjolein Mennes van lievemoeders.nl. En die challenge ging ik volop aan. Het ging met vallen en opstaan, maar ik kan zeggen dat ik daardoor van deze vakantie echt heb genoten. Ik heb bij vele momenten bewust stilgestaan en mooie herinneringen gemaakt. Meer dan ooit ben ik uitgeruster en opgeladener thuisgekomen. Ik wil daarom mijn ervaringen en de belangrijkste tips voor op vakantie met je kinderen met je delen.

Zo kom je uitgerust thuis na een vakantie met kinderen! Mijn mindful tips:

1. Take it slow – je reist met kids

Juist op reis is altijd iets meer te zien of te doen, maar je hoeft echt niet altijd maar te gaan, gaan, gaan. Vertraag. En sta meer stil. Daar bedoel ik mee dat je je reistempo aanpast aan je jonge kind(eren) en aan wat jij nodig hebt om (meer) rust te voelen. Maak bewuste keuzes over wat je echt wilt zien en beleven. Take it slow. Het gaat niet om samen doen, maar om het samen zijn. Juist daardoor kan je nog meer & bewust genieten van het nu, van wat je ziet en van wat je ontdekt. En bewuster genieten van het samenzijn met je kids.

2. Sta stil & geef jezelf liefdevolle aandacht

Door op reis te gaan kan je je gewone leven ‘pauzeren’. Je bent dan even uit de context van waarvan alles moet. Het is een uitgerekende kans om stil te staan bij jezelf, bij je relatie en bij alles wat zich aandient. Maar sta ook stil bij het hier en nu. Sta jezelf de stilstandtijd toe. Grijp je kans en stop bewust met je to do lijstjes en/of met kritische gedachten. Focus je op het nu. Je hoeft daarvoor niet gelijk elke dag te mediteren. Maar probeer even rustig te zitten, je aandacht naar binnen te brengen en bewust te ademen. Verschillende (kritische) gedachten zullen vast opkomen, maar luister dan naar je adem, merk de gevoelens, emoties en gedachten op. Omarm jezelf. Geef op die manier jezelf liefdevolle aandacht die je verdient. Al is het maar voor een paar minuten per dag, dat maakt echt het verschil.

3. Focus je op het nu & geniet van vakantie met kinderen

Je bent vast omgeven door een prachtige omgeving. Stop even met waar je mee bezig bent en gebruik al je zintuigen. Welke kleuren zie je? Wat ruik je? Welke geluiden hoor je? Wat proef je? Observeer en geniet. Daag je kinderen ook uit om het te doen. Blijvende herinneringen maak je door intens van een moment te genieten. Door goed op details te letten, te voelen en te ervaren.

Het mooie is dat je kinderen eigenlijk al vaak in het hier en nu zijn. Mijn kinderen genoten letterlijk van elk moment tijdens de reis. En vooral van de kleine dingen. Van schelpjes zoeken, drinken uit de kokosnoot of achter de krabbetjes aanrennen. Zo bijzonder om te zien hoe zij helemaal in het moment opgaan en bewust genieten van het nu. Observeer je kind(eren), misschien kan je op dit vlak iets van hen leren;)

4. Zeg JA – geef je kind(eren) liefdevolle aandacht

Dit is wat mij betreft de beste tip vanuit challange mindful met je kind van lievemoeders.nl die ik met jou mag delen. En dat kun je ook goed toepassen op vakantie met kinderen. Zeg vaker JA tegen je kind en vraag hem wat hij / zij op dat moment wil. Het komt erop neer dat je je kind laat ervaren hoe geliefd hij / zij is door je kind volledige controle te geven tijdens een bepaald tijdsbestek. Je gaat dan vervolgens als een radiocommentator zitten en benoemt wat je je kind ziet doen. Je kind zal daardoor zich volledig gezien en geliefd voelen en kan van daaruit letterlijk de wereld ontdekken. En dat geeft vooral jou een voldaan gevoel. En vooral op vakantie.

5. Accepteer & laat de controle los

Het kan gaan regenen, (vlieg)schema’s kunnen veranderen, attracties kunnen gesloten zijn of iemand kan ziek worden. Dit kan allemaal stress geven op vakantie en je plannen in de war schoppen. Mijn man had de eerste paar dagen hoofdpijn tijdens onze reis. Mijn zoon buikpijn en ik had last van jetlag. Daarom hebben we net iets minder van Dubai gezien, maar dat vond ik helemaal NIET erg. Want ik heb inmiddels geleerd te accepteren dat er heel veel dingen zijn waar ik geen controle over heb. En daarom kan ik beter  ‘plannen in mijn hoofd’ loslaten.

6. Maak van slaap prioriteit

Ik hoor je al denken, daar komt ze, de kinderslaapcoach. JA, want juist op reis is goede slaap belangrijk. Een vakantie is er om bij te komen, bij te tanken en ook om bij te slapen. Zorg in eerste instantie dat je kinderen goed kunnen slapen door een fijne en kalme slaapomgeving te creëren. Als je erg jonge kinderen hebt, zijn de slaapjes echt belangrijk. Plan het reizen en je activiteiten tussen de slaapjes door. Want als kinderen overdag niet goed slapen, raken ze oververmoeid en slapen ze ‘s nachts minder goed, hoe onlogisch dat ook klinkt. Als jullie als gezin uitgerust zijn, kunnen jullie ook meer van elkaar en van de reis genieten.

Op vakantie met kinderen in combinatie met ‘mindful reizen’ vergt oefening. En het is nog meer een uitdaging als je kleine kinderen ook meegaan op reis. Door bewust stil te staan, te focussen op het nu, je kinderen en jezelf liefdevolle aandacht te geven, kan je meer genieten van je vakantie met je (jonge) kinderen. Zo kan je echt loslaten en maak je blijvende herinneringen van je reis . En kom je uitgeruster thuis.

Misschien vraag je je af hoe je überhaupt een lange vliegreis overleef en/of jetlag? Geloof mij, dat komt goed. Uit ervaring weet ik dat kinderen op vakantie  flexibel zijn en je vlucht en jetlag zo voorbij zijn en kan je bewust van je reis genieten.


Ga je op vakantie met kinderen & heb je tips?

Vorig bericht
Wintertijd: wat doe ik met het slapen van mijn kind of baby?
Volgend bericht
Pasgeboren baby? Wat je moet weten over doorslapen – wat niemand vertelt

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan