‘Hoe kan ik hazenslaapjes van mijn baby verlengen?’ Deze vraag krijg ik bijna dagelijks van ouders van jonge baby’s. Ik denk dat iedere ouder dat wel een keer meemaakt. Je legt je baby neer om te slapen en dan na 20-30 minuten wordt je baby alweer wakker. Terwijl jij net een kopje thee/koffie wilde gaan drinken. Misschien heb je al van alles gelezen over hoe jij je baby weer in slaap kunt krijgen. In theorie klinkt het allemaal logisch, maar in de praktijk lukt het niet. Misschien heb je ook al van alles geprobeerd, maar je komt er niet uit en je baby slaapt nog steeds kort. Herkenbaar? Lees dan vooral verder.
Mijn baby slaapt niet overdag of kort
Herken je dit:Je baby wil niet slapen overdag? Worstel jij ook met een slaapritme overdag? En merk je dat je baby kort slaapt? In dit artikel vertel ik alles over de hazenslaapjes, oftewel korte slaapjes. Ik bespreek het volgende:
- Wat zijn hazenslaapjes?
- Wanneer komen korte slaapjes veel voor?
- Zijn hazenslaapjes normaal?
- Zijn korte slaapjes slecht voor je baby?
- Kun je hazenslaapjes verlengen en hoe?
- 10 liefdevolle tips voor omgaan met korte slaapjes van je baby
Wat zijn hazenslaapjes?
De meeste ouders verwachten dat hun baby minstens 1 – 1,5 uur per keer slaapt en vinden slaapjes onder de 60 minuten soms al kort. In mijn praktijk hanteren we de volgende definitie voor het begrip hazenslaapjes: slaapjes korter dan 40-45 minuten. Waarom? Omdat je baby dan nog niet een volledige slaapcyclus heeft gemaakt. Baby’s hebben een slaapcyclus van ongeveer 40-50 minuten. Naarmate ze ouder worden, wordt dit uiteraard langer. Als je baby na 45 minuten wakker wordt dan is het haar of hem niet gelukt om de eerste met de tweede slaapcyclus te verbinden. Dat wil dus niet zeggen dat je baby geen volledige herstellende slaapcyclus heeft gehad.
Lees ook blog: hoeveel slaapt een baby?
Wanneer komen hazenslaapjes veel voor?
Je pasgeboren baby slaapt vaak nog lang overdag. Vaak begint je baby kortere slaapjes te maken wanneer hij of zij 8-10 weken oud is. De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal.
Regelmatig zie ik baby van 3 maanden en 4 maanden korte slaapjes van 20-30 minuten doen. Maar ook als je baby 5 maanden of 6 maanden is kan het zijn dat je hij of zij nog geen langere slaapjes doet. Ook tijdens de overgang van 3 naar 2 slaapjes kan dit gebeuren, meestal wanneer je baby tussen 8-9 maanden is. En tot slot ook tijdens de overgang van 2 naar 1 slaapje, tussen 12-18 maanden, kun je merken dat je kindje overdag meer worstelt met zijn of haar slaap.
Korte hazenslaapjes komen in de eerste maanden regelmatig voor omdat je baby zijn slaap en steeds een ander slaapritme ontwikkelt.
Slaapt baby korter door sprong of slaapregressie?
Alle baby’s hebben vaak een periode met kortere slaapjes. Dit is normaal (lees hieronder v ooral verder), maar wordt vaak -onterecht- gerelateerd aan de zogenaamde sprongetjes of slaapregressies.
Zijn korte slaapjes bij je baby normaal?
Misschien lees je dit artikel omdat je je zorgen maakt. Misschien heb je gehoord dat als je baby niet langer dan 30 minuten slaapt, dat dit voor je baby slecht kan zijn. Maar ik ga dit gelijk de wereld uithelpen: korte slaapjes, ook korter dan 40-45 minuten zijn normaal. En zeker als je baby nog geen 6 maanden is. Huh? Ja echt.
Korte slaapjes komen in de eerste 6 maanden heel vaak voor. Langere slaapjes ontstaan vaak van nature rond 5-6 maanden. Rond het eerste half jaar van je baby zie ik dat er vanzelf meer voorspelbaarheid en structuur overdag komt.
Zijn korte slaapjes slecht voor mijn baby?
Er is veel informatie te vinden over korte slaapjes waarin uitgelegd wordt dat wanneer je baby niet langer dan 45 minuten slaapt hij of zij oververmoeid raakt. Of erger nog, door korte slaapjes overdag slechter doorslaapt in de nacht. Dit is deels, maar zeker niet altijd waar.
Het kan zijn dat je baby een langer slaapje nodig heeft, maar het kan ook goed zijn dat korte slaapjes voor jouw baby voldoende zijn. Hoe weet je dat? Puur door naar je baby te kijken. Als je baby na 30 minuten vrolijk wakker wordt en verder gedurende de dag actief en vrolijk is, dan is er echt niets aan de hand.
Maak je je zorgen om hazenslaapjes van je baby?
Waarom denk jij dat korte slaapjes per definitie slecht zijn voor je baby? Sta even stil bij deze vraag. Wanneer ik gezinnen spreek, probeer ik eerst hun vragen, zorgen en doelen te begrijpen. Ik vraag hen altijd: ‘Wat maakt dat je je zorgen maakt om het slaapgedrag van je baby?’.
Ik weet dat je veel leest over korte slaapjes die slecht kunnen zijn en dat je die moet verlengen. Vaak raakt je slaapschema in de war en maak je je zorgen over de rest van de dag. Ik herken het, want ik was zelf ook obsessief bezig met de slaapjes van mijn kindje en wilde die koste wat kost verlengen. Met als resultaat dat ik de hele dag gestrest was omdat ‘mijn slaapschema niet goed was’.
Dat wil ik jou besparen door het schrijven van dit artikel. Kun je al raden wat ik ga zeggen? Kijk naar je baby of hij of zij langere slaapjes echt nodig heeft. Lees hieronder mijn tips.
Je baby is na 30 minuten al wakker; wat kun je doen?
Als je baby na 30 minuten al wakker is, maar je ziet dat hij of zij vrolijk en uitgeslapen is? En als je baby ook doorslaapt in de nacht, dan is er niets aan de hand. Je baby reguleert zijn/haar slaap op een natuurlijke manier.
Maar wat doe je als je baby huilend wakker wordt na 30 minuten en je ziet dat je baby nog niet voldoende uitgeslapen is? En je voelt dat je baby nog meer slaap nodig heeft? Lees hieronder wat je kunt doen.
Hazenslaapje verlengen? 10 liefdevolle tips
1. Optimale slaapomgeving creëren
Zorg voor een fijne slaapomgeving en een goede slaaphygiëne. Dit doe je door een liefdevol slaapritueel aan te houden en door de kamer donker en rustig te houden. White noise kan alerte baby’s helpen om zich makkelijker aan slaap over te geven en om langer te slapen.
2. Reageer snel (als dit kan)
Zie je dat je baby meer slaap nodig heeft en alleen maar korte slaapjes maakt? Probeer je baby -zodra hij of zij wakker wordt- direct in slaap te brengen. Als je snel reageert, nog voordat hij of zij volledig wakker wordt, dan heb je meer kans dat je baby weer in slaap valt.
Ik besef ook dat dit niet elke keer lukt en / of dat je misschien nog andere kind(eren) thuis hebt rondlopen waardoor je niet direct kunt reageren. Voel je dan vooral niet schuldig. Je doet wat je kunt en dat is ook goed genoeg.
3. Help je baby bij het langer slapen
Je kunt je baby in slaap wiegen of zingen, geef eventueel een speentje, ga naar buiten met de kinderwagen, laat hem/haar in de auto verder slapen, ga samen slapen met je baby, etc. Wees niet bang voor negatieve slaapassociaties, zeker niet in de eerste 6 maanden.
4. Luister naar je ouderlijke intuïtie
Besef dat sommige baby’s meer ondersteuning nodig hebben bij het langer doorslapen. Help je baby om weer in slaap te komen en doe dat op gevoel. Jij weet diep van binnen het beste wat je baby nodig heeft en hoe je hem of haar kunt helpen bij doorslapen.
5. Haal je baby eruit als je baby niet meer in slaap valt
Geef je baby kans om zelf in slaap te vallen, maar als je baby niet in slaap valt, ga dan niet uren in de donkere kamer zitten in de hoop dat hij of zij nog in slaap valt. Haal je baby eruit. Zeg tegen jezelf: ‘We hebben het samen geprobeerd, maar blijkbaar heeft hij/zij het niet nodig.’ Leg je baby weer in bed als je zijn of haar slaapsignalen ziet.
6. Creëer een extra slaapje/powernap aan het einde van de dag
Wanneer je baby hazenslaapjes maakt kan het zijn dat er een extra powernap nodig is aan het eind van de dag.
7. Laat je baby niet te laat op de dag slapen
Probeer je baby van 6-8 maanden geen dutje te laten doen na 17.00 uur. Bij 9-10 maanden doe je dit niet na 16.30 uur en bij 11-12 maanden niet na 16.00 uur. Daardoor kunnen ze namelijk moeilijker bij bedtijd in slaap vallen.
8. Verkort de wakkertijd van je baby
Zie je dat je baby oververmoeid is en lukt het je niet om de slaapjes te verlengen? Zorg dan dat je de wakkertijd van je baby wat inkort. Dit is de tijd tussen het wakker worden tot de volgende slaapje. Je baby raakt namelijk niet oververmoeid doordat hij te weinig en te kort slaapt, maar eerder doordat hij/zij te lang wakker is.
9. Accepteer dat het niet gaat volgens het boekje
Elke baby is uniek. Elke baby heeft een eigen natuurlijke slaapschema en slaapritme van je baby. Probeer te ontdekken wat het beste bij jouw baby past.
Wil je leren hoe je het natuurlijke ritme van je baby kunt ontdekken? Volg dan mijn gids.
10. Houd moed & heb geduld
Je hebt een volkomen normale baby. Langere slaapjes kun je niet ‘afdwingen’.
Omarm ze en maak van de gelegenheid gebruik om de kamer binnen te sluipen en extra met je lieve baby te knuffelen.
Slaapt je baby nog niet door in de nacht?
Download dan hieronder gratis 5 liefdevolle stappen naar meer slaap.
Maakt je baby ook korte slaapjes?
Heb je twijfels en/of maak je je zorgen over de slaap van je baby? En wil deze zorgen en het slaapritme van je baby aan een slaapexpert voorleggen? Ons ervaren en deskundige team helpt je graag aan meer slaap voor jouw baby en jullie gezin.
Plan hier een uitgebreid videoconsult in met een van onze gecertificeerde kinderslaapcoaches.