Onlangs sprak ik een moeder met een baby die letterlijk de hele dag aan haar hing. Ze kon bijna niets. Haar baby had ‘huidhonger’ (haar eigen woorden). Zij had echter zelf het gevoel niet meer aangeraakt te willen worden, daar hebben we ook een begrip voor: touched out. Maar wat is huidhonger en bestaat het eigenlijk?
Middels dit artikel wil ik je helpen om te begrijpen wat de huidhonger is, waar de huidhonger van je baby vandaan komt en hoe je hier liefdevol mee om kunt gaan. Want je bent niet gelijk een slechte moeder als het teveel voor je is.
Wat is huidhonger bij baby’s?
Baby’s willen graag bij je zijn en hebben een sterke behoefte aan fysiek contact en nabijheid: huidhonger.
Huidcontact is namelijk een eerste levensbehoefte. Zonder huidcontact kan een baby niet overleven. Je baby heeft van nature een behoefte aan huid-op-huidcontact en het is dus niet gek dat je baby snakt naar jou.
Waarom hebben baby’s huidhonger?
Waarom hebben baby’s zo’n enorm verlangen naar onze aanraking?
Hiervoor is het belangrijk om naar het biologische en het culturele aspect te kijken. In alle niet-westerse landen worden kinderen in de eerste jaren gedragen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je baby dicht bij je is dit hem of haar helpt om de lichaamstemperatuur en ademhaling te reguleren. Daarnaast voelt je baby zich geborgen en veilig.
In onze maatschappij moeten ouders vrij snel werken. Het is dan ook niet mogelijk om de hele dag je baby te dragen zoals in andere culturen en zoals vroeger ook meer de norm was. Maar het is dus niet gek wanneer je baby huidhonger heeft en dat soms juist ook in de nacht laat zien.
Hoe herken je huidhonger?
Je baby of kind heeft huidhonger wanneer hij of zij erg onrustig is en/of ontroostbaar huilt en alleen het dicht bij jou zijn in combinatie met huidcontact helpt.
Wat te doen bij huidhonger?
Je baby aanraken is een van de meest krachtige tools om je veilig te laten voelen. Meer hoef je niet te doen. Aanwezig zijn, aanraken en overgave. Ook babymassage kan helpen. Want door jouw aanraking en aanwezigheid voelt je baby 𝘷𝘰𝘦𝘭𝘵 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘵𝘩𝘶𝘪𝘴 𝘪𝘯 𝘫𝘰𝘶𝘸 𝘩𝘢𝘷𝘦𝘯.
5 tips voor wanneer je baby huidhonger heeft:
Hierbij 5 liefdevolle tips die kunnen helpen:
- Je baby dragen in draagdoek kan helpen zodat je baby dichtbij je is en jij je handen toch vrij hebt. Het dichtbij jou zijn en het ritmische bewegen helpt je baby om kalm te worden en geeft een gevoel van veiligheid.
- Huid-op-huidcontact: Neem de tijd voor huid-op-huidcontact met je baby. Leg je op je en bedek jullie beiden met een warme deken. Dit nabije contact helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, bevordert de hechting en zorgt voor een gevoel van geborgenheid.
- Babymassage: Geef je baby regelmatig een zachte massage. Dit stimuleert niet alleen de zintuigen van je kleintje, maar biedt ook ontspanning en versterkt jullie band. Zorg ervoor dat de omgeving rustig en warm is.
- Bedje naast je bed: een wiegje/ ledikant naast jouw bed kan je baby geruststellen, wetende dat jij in de buurt bent. Overweeg ook het gebruik van een knuffeldekentje of een knuffel dat de geur van de moeder draagt om het gevoel van nabijheid te versterken.
- Samen slapen kan (tijdelijk) ook helpen. Hierbij tips voor veilig samen slapen.
Voel jij je ’touched out’?
Heb jij geen behoefte aan lichamelijke aanraking?
Huidhonger van jouw baby kan soms veel van je vragen en het is begrijpelijk dat je je misschien ook wel overweldigd voelt. 𝘌𝘳 𝘪𝘴 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘻𝘦𝘭𝘧𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘵𝘦𝘳𝘮 𝘷𝘰𝘰𝘳: 𝘵𝘰𝘶𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘰𝘶𝘵.
Het kan goed voor komen dat je soms van die dagen hebt dat jij juist geen behoefte hebt aan aanraking of dat het teveel van je vraagt. Sterker nog: je krijgt de kriebels bij het idee dat er weer iemand om een knuffel vraagt of bij je op schoot wil. Dat je de huidhonger van jouw baby moeilijk kan verdragen. Hieronder aantal tips voor jou:
Tips bij gevoel van ’touched out’:
- Neem dat jezelf niet kwalijk en voel je vooral niet schuldig.
- Soms heb je gewoon even rust nodig en heb je geen behoefte aan lichamelijke aanraking. En dat is oké en het is ook goed om bij je eigen behoefte stil te staan.
- Hoe doe je dat? Haal diep adem, ga even ergens alleen rustig zitten of ga een stukje lopen en stel jezelf dan de vraag: wat heb jij op dit moment nodig?
- Het is het belangrijk om je eigen behoeften ook in de gaten te houden en momenten voor jezelf te creëren. Lees hier ook de tips voor het vinden van balans tussen behoeften van jou en van je baby
Ik ben benieuwd of jij dit herkent. En hoe ga jij ermee om?
Laat je tips en ervaringen achter in de comments.