Hoe ontroostbare baby troosten? 3 methoden

Elke ouder maakt minstens een keer mee dat een baby ontroostbaar is. We kunnen het huilen moeilijk stoppen en vinden het moeilijk om aan te horen. Het is luid en gaat vaak door merg en been. Veel ouders voelen zich wanhopig. Vooral wanneer het huilen urenlang aanhoudt en de baby ontroostbaar is, is het voor ons moeilijk om te begrijpen wat de baby ons wil vertellen en hoe je daarmee om kunt gaan.

In dit artikel beschrijf ik:

 1. Wat is ontroostbaar huilen?
 2. Huilbaby & excessief huilen
 3. Waarom huilen baby’s ontroostbaar?
 4. In welke week huilen baby’s het meest?
 5. Hoe kun jij je ontroostbare baby troosten?
 6. 3 bewezen methoden om te troosten
 7. Extra tips

1. Wat is ontroostbaar huilen?

Huilen is een onderdeel van normaal gedrag van baby’s. Ontroostbaar huilen kan gevoelens van onzekerheid bij ouders vergroten en een schaduw werpen over het geluk en plezier dat je baby geeft. Het is echter voor elke ouder anders hoe hij of zij huilen beleeft.

2. Huilbaby  & Excessief huilen

In het kader van ontroostbaar huilen in de eerste maanden van je baby, kom je vaak het woord excessief huilen tegen. Dat is de definitie die zorgprofessionals voor huilbaby’s gebruiken. De definitie van excessief huilen heeft alleen betrekking op gezonde, zich goed ontwikkelende, baby’s. 

In de Nederlandse richtlijnen (1) spreekt men van excessief huilen, wanneer een gezond en goed gevoed maar prikkelbaar kind perioden van irritatie, jengelen of huilen laat zien van tenminste 3 uur per dag en gedurende minimaal 3 dagen per week voor een periode van ten minste 3 weken achtereen. De diagnose ‘excessief huilen’ kan alleen door een arts worden vastgesteld.

3. Waarom huilen baby’s ontroostbaar?

Allereerst is het belangrijk dat we begrijpen waarom baby’s huilen en dat het normaal is dat alle baby’s huilen. Dit is hun communicatiemiddel.

Het is aan ons als ouders om te ontcijferen wat je baby nodig heeft. En wat ze ons met hun huilen willen vertellen en wat de redenen zijn van het huilen. 

Hier beschrijf ik verschillende redenen en vormen van huilen: waarom huilen baby’s (in hun slaap)

Het overmatig huilen kan ook een vorm van trauma zijn. Lees: baby huilt veel: kan trauma oorzaak zijn.

4. In welke week huilen baby’s het meest?

In de eerste 12 weken huilen alle baby’s. Uit onderzoek blijkt dat vanaf de geboorte de totale duur van het huilen langzaam toeneemt tot rond de leeftijd van 6-8 weken. Baby’s huilen het meest wanneer ze tussen 6-8 weken zijn. Deze piek van het huilen duurt gemiddeld 2-2,5 uur per dag (Brugman and others 1999), zie figuur hieronder.  Deze laat ook de piek van het huilen zien. 

5. Hoe kun jij je ontroostbare baby troosten?

Een ontroostbaar huilende baby kan gevoelens van machteloosheid, wanhoop of falen oproepen. Wanneer je baby ontroostbaar huilt ben jij op dat moment nodig om het huilen te ontcijferen en om je baby te troosten.

Hoe troost je ontrootsbare baby?

Er zijn 3 methoden die je kunt toepassen wanneer je baby ontroostbaar huilt.

6. De 3 bewezen methoden om je baby te troosten

1. Thomas Harms: Ademhaling buik op buik:

In zijn geweldige boek: ‘Waarom je baby huilt en hoe je kunt troosten’ beschrijft dr. Thomas Harms zijn troostmethode. Hij richtte in Berlijn een huilbaby kliniek op waar ouders terecht kunnen voor begeleiding. Hij ontwikkelde daar de ‘Emotionele Eerste hulp-methode’ een succesvolle aanpak voor huilbaby’s gebaseerd op inzichten uit gehechtheidstheorie.

Hij gebruikt o.a. de troostmethode buik op buik: Hierbij leg je je baby met zijn buik op jouw buik.  De ritmische beweging van de buik en huid-op-huidcontact kan je baby helpen bij ontspannen.

Het boek van Thomas Harms: Waarom je baby huilt en hoe je je kind kunt troosten

2. Harvey Karp: de 5 Stappen 

Dr. Harvey Karp heeft een methode voor huilbaby’s ontwikkeld: de 5 Stappen. Deze methode werkt goed als troost. Vooral in de eerste 12 weken, waarbij krampjes van je baby het meest intens zijn. De 5 stappen methode van Harvey Karp wordt ook regelmatig in de Nederlandse huilpoli’s toegepast. Een wetenschappelijke studie van 2019 (2) heeft de werking hiervan bevestigd. 

Bij de methode van Harvey Karp gaat het om de 5 stappen:

 1. inbakeren 
 2. wiegen 
 3. witte ruis/ sussen
 4. je baby op zijn buik in zijligging vasthouden 
 5. zuigen (op een speen) en je baby
3. Beste methode om huilende baby in slaap te brengen = wiegen

Onlangs is een geweldige studie (3) verschenen over de meest effectieve methode om een huilende baby in slaap te brengen. Het is namelijk: wiegen!

Het onderzoek bevestigt dat het beter is om eerst even rond te lopen met een baby, en te wiegen, voordat je baby in bed gelegd wordt. De ritmische beweging kalmeert het zenuwstelsel van je baby en hierdoor komt je baby tot rust. Deze bevindingen sluiten ook goed aan bij de Harvey Karp methode. Bij huilende, ontroostbare baby’s is het wiegen het effectiefst.

7. wat te doen bij ontroostbare baby? extra tips:

Slaapt je baby niet goed door?

Twijfel je over het huilen en/of slaapgedrag van je baby? Lukt het niet om je huilende baby te troosten? Zoek dan gespecialiseerde hulp.

Ik ben zelf voorstander van de sensitieve aanpak bij slaapproblemen ipv de laten huilen methoden. Je kunt ook mijn gratis gids met 5 liefdevolle stappen downloaden.

doorslapen baby kind

Bronnen:

 1. Richtlijn: Excessief huilen (2013, multidisciplinair)
 1. Effect of soothing techniques on infants’ self-regulation behaviors (sleeping, crying, feeding): A randomized controlled study Renginar Öztürk Dönmez, Ayla Bayik Temel(2019)
 1. A method to soothe and promote sleep in crying infants utilizing the transport response, 2022

 

Vorig bericht
Waarom huilen baby’s (in hun slaap)?
Volgend bericht
Heeft jouw baby huidhonger en ben jij ‘ touched out’?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan