Lange vlucht kind tips

Hoe overleef ik een lange vliegreis met een kind?

Veel reislustige ouders vinden een lange vliegreis met hun kind(eren) een uitdaging.  Velen vragen zich af hoe ze een lange vlucht kunnen overleven met een peuter die niet stil kan zitten of hoe het met slapen van hun kinderen in het vliegtuig moet. Om de vliegreis kort te houden kan je uiteraard kiezen voor een bestemming dichtbij. Maar je hebt meer keus in je vakantiebestemmingen als je wat langer vliegt. En een lange vlucht met een kind is echt te doen. En het hoeft echt geen helse vlucht te worden. Het kost alleen net wat extra voorbereiding en wat meer geduld.

Ons motto is: ‘don’t just tell them about the world, show them.’ Met mijn man en kinderen heb ik dan ook vaker gevlogen naar verdere bestemmingen met meerdere tijdszones. Hieronder geef ik je mijn eigen tips voor een lange vliegreis:

1. Bereid je kind voor op een lange vliegreis

Vertel je kind dat hij gaat vliegen en leg uit wat het betekent. Een paar dagen van tevoren kan je tijdens het bedritueel leuke boekjes over vliegreizen lezen en een ‘aftel’ kalender afstrepen.  Als je ook nog door meerdere tijdzones vliegt en kans hebt op jetlag, kan je een paar dagen van tevoren beginnen met het wennen aan een nieuwe ritme. In dit artikel geef ik tips voor een goede voorbereiding van een vlucht waar je ook door meerdere tijdzones vliegt en de jetlag.

2. Zorg dat je kind goed uitgerust is

Voor een ontspannen vliegreis is het essentieel dat je kind van tevoren voldoende heeft geslapen. Als je kind voldoende uitgerust is, zal hij ook beter ‘meewerken’ in het vliegtuig.  Anders sta je 2-0 achter wanneer je aan de vliegreis begint.

3. Hoe met het slapen in het vliegtuig?

Op het internet lees ik diverse adviezen over dat je met kinderen het beste ’s nachts kan vliegen. Mijn advies is – als je daar invloed op hebt tijdens het boeken- vlieg overdag. Het lijkt logischer om te denken dat als je kinderen ‘s nachts vliegen ze dan lekker kunnen slapen. Er is een kans dat je kinderen inderdaad goed zullen slapen, maar dat geldt meestal voor baby’s. Je hebt meer kans dat juist het tegenovergestelde gebeurt. Veel kinderen hebben juist meer moeite met slapen in een andere omgeving. Vooral alerte kinderen worden door alles wat er om hen heen gebeurt afgeleid en wakker gehouden. En dan ben jij alleen maar bezig met het idee dat ze nu eigenlijk zouden moeten slapen. En als je toch ’s nachts vliegt, neem dan zijn lievelingsknuffel en een leuk slaapmasker mee.

lange vlucht kind

4. Zorg voor vermaak in het vliegtuig

Zorg dat je kind voldoende entertaining heeft in het vliegtuig. Een aantal dingen die uit mijn eigen ervaring goed werken zijn:

  • Een paar leuke cadeautjes doen het altijd goed. Houd het klein, denk aan leuk ingepakte pakjes rozijntjes of smarties, het uitpakken is namelijk de grootste pret
  • Kleurpotloden
  • Stickers
  • Boeken
  • En vergeet de Ipad met een koptelefoon niet. Dat is echt geen overbodige luxe tijdens een lange vliegreis;)

5. Luistert je peuter niet goed? Spreek vliegmanieren af

Dit is een extra tip voor ouders met een temperamentvolle peuter. Ben je bang dat je peuter over alle stoelen wil klimmen, niet luistert en het hele vliegtuig op zijn kop zet? Denk aan belonen van goed gedrag.  Beloningen stimuleren namelijk het gewenste gedrag.  Bij kinderen vanaf 2,5 jaar kan je vliegmanieren afspreken en daar een kleine beloning aan koppelen.. Daarmee kan je zorgen dat je kind in het vliegtuig beter luistert. Van tevoren leg je je kind uit wat het betekent om lang te vliegen en kan je samen met hem of haar een ‘Vliegmanieren-kaart’ maken. Je versiert samen met je kind een A4 en benoemt een aantal vliegmanieren: het gedrag dat je in het vliegtuig wilt zien. Op een positieve manier  beschrijf je wat je van hem verwacht. Als hij het goed uitvoert, kan hij een beloning krijgen. Je spreekt bijvoorbeeld met je kind af dat hij stickers kan krijgen door: te luisteren naar wat mama / papa zegt, stil te zitten als mama / papa dat vraagt, etc. Hoe meer stickers, hoe groter de beloning (bijvoorbeeld ijsje) dat hij later bij aankomst mag uitzoeken. En als ze niet goed meewerken vertel je dat de piloot boos kan worden;). Belonen kent zijn valkuilen maar in specifieke situaties zoals deze kan je het wel goed werken.

6. Beste tip: ontspan tijdens de vliegreis

Als je zelf ontspannen in het vliegtuig stapt, breng je dat ook over op je kind(eren). Je hebt je zo goed als mogelijk voorbereid en kan verder weinig meer doen. Laat het op je afkomen. Als je kind even niet luistert of niet slaapt, weet dat het altijd weer goed komt en dat het iets tijdelijks is. Adem extra in, heb vertrouwen en accepteer dat het anders loopt. Maak je niet druk over wat andere mensen van jullie denken. Je ziet ze toch nooit meer. Dus ontspan. Dan zal je kind ook relaxter zijn.

De vlucht is zo voorbij en je zult zien dat het in de praktijk echt gaat meevallen. En je eindbestemming is de lange reis vast echt waard.

Denk je nu, oké, als ik de lange vliegreis overleef, hoe ga ik om met een jetlag? Lees dan dit artikel.

Fijne vakantie!


Maak jij ook lange vliegreizen met je kind(eren) en heb je tips?

Als kinderslaapcoach werk ik met responsieve methoden en kan ik je helpen om je kind beter te laten slapen. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, dan vertel ik je hoe we je kind op een liefdevolle manier kunnen leren om beter te slapen. Met het doel om jullie nachtrust terug te geven.

Vorig bericht
Help! Mijn kind is vroeg wakker! Wat te doen?
Volgend bericht
Vakantie met kinderen? 6 tips voor jetlag

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan