hoeveel slaapt een baby

Hoeveel slaapt een baby?

Als slaapcoach krijg ik vaak de vraag: hoeveel slaapt een baby? Of de vraag: hoeveel moet mijn kind slapen? Mijn antwoord is altijd: dat hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd. Want net zoals wij volwassenen verschillen in slaap en slaapbehoefte, verschillen baby’s dat ook.

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Vanaf de geboorte hebben sommige baby’s meer of minder slaap nodig dan andere. 

Als je over de hele wereld en de Nederlandse richtlijnen over de slaapbehoefte (1) naast elkaar legt, dan zie je enorme verschillen in adviezen. “Deze afwijkende richtlijnen benadrukken het feit dat zelfs vooraanstaande experts het niet eens zijn over de slaap van baby’s”.  (2).

Hoeveel slaapt een baby?

Een groot onderzoek laat die verschillen in slaap van baby’s zien (3).

Hoeveel slaapt een baby

De stippellijn geeft de mate van variatie aan rond het gemiddelde aantal uren slaap van baby’s in het eerste levensjaar. Zoals je ziet is er veel variatie tussen de individuele baby’s én binnen de studies voor deze groep (2). 

Daarom vind ik het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de gemiddelden, maar  aanvoelt wat jouw baby nodig heeft qua slaap.  

Ik beschrijf hieronder wat ik in de praktijk merk over de slaapbehoefte bij baby’s en kinderen en gebruik daarbij meest recente wetenschappelijke inzichten.

Hoeveel moet een pasgeboren baby slapen?

Je pasgeboren baby slaapt veel, maar in korte cyclussen. Het is goed om te weten dat je baby elke 2-3 uur wakker is voor voeding. Sommige pasgeboren baby’s slapen 20 uur en sommige 16 uur. Verschillen tussen de baby’s zijn groot (lees hieronder meer daarover).

Vanaf de geboorte tot de leeftijd van twee maanden kan de duur van een slaapperiode variëren van 30 minuten tot drie à vier uur. Dit is de hele dag en nacht. Je pasgeboren baby moet nog een voorspelbaar slaapritme en dag- en nacht (circadiaans) ritme ontwikkelen. Lees hier meer in artikel: Wanneer slapen baby’s door?. 

Hoeveel slaapt een baby van 2 maanden?

Vanaf ongeveer 2 maanden beginnen baby’s langer te slapen, vooral ’s nachts. Dit omdat ze hun interne dag/nacht ritme beginnen te ontwikkelen. Vaak gaat dit geleidelijk aan. In de eerste weken is het belangrijk om je baby te helpen om een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Dit doe je door je baby te leren dat de nacht anders is dan overdag. Dit ritme bevordert de nachtrust en hierdoor is je baby overdag wakkerder. 

Download hier de gratis gids met 5 liefdevolle stappen naar doorslapen voor je baby van 0-5 maandenBeter slapen met baby nu gratis

Hoeveel slaapt een baby van 3-6 maanden?

Tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden gaat je baby steeds meer aaneengesloten uren in de nacht maken. Maar je baby zal steeds minder slaap nodig hebben. Dit kun je vooral overdag gaan merken. Het slaapritme overdag is nog steeds onvoorspelbaar. Korte slaapjes overdag (hazenslaapjes) zijn normaal. 

In deze artikelen lees je meer over slaap van je baby per maand: 

Baby 3 maanden slaapritme & slaapschema

Baby 4 maanden slaapregressie

Baby 5 maanden slaapritme & slaapschema

Baby 6 maanden slaapritme en slaapregressie

Hoeveel slaapt een baby van 6-12 maanden?

Vanaf ongeveer zes maanden slapen baby’s steeds langer in de nacht. Sommige baby’s kunnen al 6 uur doorslapen en sommige zelfs al 11 uur in de nacht. Alles daartussenin is normaal. Het slaapritme overdag wordt vanaf 6 maanden steeds voorspelbaarder.

Tussen maand 6-9 zal je baby van 3 naar 2 slaapjes gaan. Het slaapschema van een baby van 8 maanden kan ineens veranderen. 

Download de gratis gids met 5 liefdevolle stappen naar doorslapen voor je kind van 6 maanden – 2,5 jaar. Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

12 maanden, hoeveel slaapt je dreumes?

Rond de 12 maanden kan de overgang van 2 naar 1 slaapje beginnen. Ik zie dat de meeste kinderen pas tussen 15-18 maanden echt toe zijn aan 1 slaapje. Je dreumes slaapt in de nacht ongeveer tussen 10-12 uur aaneengesloten.  Maar er zijn kinderen die nog een nachtvoeding nodig hebben. Ook kun je een slaapregressie bij 12 maanden gaan merken bij je dreumes. 

2 jaar, hoeveel slaapt een peuter?

Hoeveel slaapt een peuter? Dat verschilt enorm. Sommige peuters van 2 jaar laten het slaapje al vallen en sommige peuters slapen totdat ze 4 jaar zijn nog overdag. Tussen de leeftijd van ongeveer 2 en 4 jaar zal je peuter waarschijnlijk overdag stoppen met het slapen.

Vaak zie ik rond de leeftijd van 2 jaar meer weerstand om te gaan slapen. Je kunt gaan ervaren dat je peuter overdag weigert om te slapen. In de avond zie ik ook dat peuters steeds moeizamer in slaap vallen en meer aanwezigheid van ouders vragen. Dit is een tijdelijke fase. In het artikel Mijn peuter wil niet slapen geef ik je diverse tips. 

Welk slaapschema kun je gebruiken in de eerste jaren?

Ik ben zelf geen voorstander van strakke slaapschema’s. Ik vind het zelf belangrijk dat jij het natuurlijke slaapritme en de slaapbehoefte van je baby ontdekt. Lees meer daarover en welke slaapschema’s voor baby’s en kinderen ik in mijn praktijk gebruik. 

Kan een baby teveel slapen?

Een baby die af en toe langer slaapt dan dat je gewend bent is geen reden tot zorg. Er kunnen andere redenen zijn waarom je baby meer slaapt:

  • Een groeispurt, een ontwikkelingssprong of slaapregressie (lees hieronder verder over slaapregressie).
  • Ziekte zoals een verkoudheid en/of koorts.
  • Na een vaccinatie.
  • Premature baby’s hebben vaak een ander slaappatroon dan voldragen baby’s.
  • In zeer zeldzame gevallen kan een baby een andere medische aandoening hebben waardoor hij teveel slaapt. Ademhalings- en hartaandoeningen kunnen de slaap beïnvloeden.

Maak je je zorgen over de hoeveelheid slaap van je baby? Neem dan contact op met je huisarts en/of consultatiebureau. 

Is dit ‘slaapregressie’?

Het is goed om te weten dat er perioden kunnen zijn waarbij je baby opeens anders en/ of opvallend minder slaapt. Of waarbij je opeens merkt dat je baby/ kind niet wil slapen. De zogenaamde ‘slaapregressie’ kan hier een rol in spelen. Lees hier meer over het fenomeen van de slaapregressie

Ik hoop je met dit artikel te laten zien dat de cijfers die je hebt gevonden over de gemiddelde slaapbehoefte slechts een richtlijn zijn. En dat elk kind zijn eigen individuele slaapbehoefte heeft. 

Wil je slaappatroon van je baby aan mij voorleggen en/ of hulp bij beter slapen van je baby of kindje?

Boek dan een videoconsult.

Hoeveel slaapt jouw baby?

Bronnen:

  1. Richtlijn gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen 2017
  2. Citaat is van Ph.D. Dr. Alice Groom https://www.bbc.com/future/article/20220131-the-science-of-safe-and-healthy-baby-sleep
  3. Tabel komt uit de studie van Galland et al. 2012. Normal sleep patterns in infants and children: A systematic review of observational studies.
  4. overige tip: website https://www.basisonline.org.uk/
Vorig bericht
Kinderslaapcoaching: ervaringen & zorgen
Volgend bericht
Natuurhuisje Sød: eindelijk slapen in het bos

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan