hoofdbonken kind

Hoofdbonken baby: is dat normaal?

Regelmatig krijg ik vragen van ouders die zich zorgen maken over hoofdbonken. Ze zien hun baby of kind met het hoofd bonken en/of het hoofd heen en weer bewegen net voor het slapen gaan. In dit artikel geef ik daarom meer informatie over hoofdbonken bij baby’s en kinderen. 

Je baby zien bonken met zijn of haar hoofd ziet er vaak heftig uit. Misschien schrik je en maak je je zorgen. Het kan zijn dat het lijkt alsof je baby of kind zich door het hoofdbonken pijn doet, maar vaak is dat niet zo. 

Wat is hoofdbonken?

Hoofdbonken en ‘schommelen met het lichaam’ zijn vormen van herhalende ritmische bewegingen waarbij het hele lichaam of de ledematen schommelen, rollen of dus het hoofd bonkt.

Waarom bonkt je kind met zijn hoofd?

Dit gedrag wordt meestal gezien bij kinderen rond slaapjes en bij bedtijd en komt ook voor gedurende de nacht. De meeste kinderen bonken met hun hoofd om tot rust te komen bij het in slaap vallen. Soms zie ik ook dat baby’s dit in hun slaap doen. Vanuit de wetenschap wordt gezegd dat dit geen kwaad kan. 

Hoe ziet hoofdbonken eruit bij kinderen?

Typische bewegingen die ik vaak tegenkom in mijn praktijk voor slaapcoaching:

  • Hoofdbonken treedt meestal op als het kind met het gezicht naar beneden ligt – met het hoofd naar beneden in een kussen of matras. Je baby dan gaat vaak ‘planken’ en of zitten. En het hoofd wordt daarna herhaaldelijk tegen de muur of het hoofdeinde gestoten. Of als de baby plat ligt en zijn of haar hoofd heen en weer beweegt.
  • Sommige baby’s gooien als het ware letterlijk hun hoofd van links naar rechts.
  • ‘Body rocking’ wordt meestal gedaan met het hele lichaam op handen en knieën. Het lijkt op schommelen met het lijf. 

Is hoofdbonken normaal?

Als je kind normaal en gezond is en dit gedrag alleen ’s nachts of tijdens het dutje vertoont, hoef je je geen zorgen te maken. Op deze manier vallen veel kinderen in slaap. Het helpt je kind om zichzelf te reguleren. Het is te vergelijken met andere dingen die kinderen helpen om rustig te worden, zoals wiegen, duimzuigen of met een plukje haar spelen. Het komt echt veel voor bij gezonde baby’s vanaf 6-9 maanden. Dit gedrag- waarbij letterijk je baby niet wil slapen– zie ik vaak rondom de ontwikkelingsmijlpalen. Vaak verdwijnt dit gedrag op de leeftijd van 2 of 3 jaar. Op de leeftijd van 5 wordt het nog slechts bij 5% van de normale, gezonde kinderen gezien.

Je baby of kind bonkt met zijn hoofd/ wat kun je doen?

Wanneer kun je je arts raadplegen?

  • Je ziet dat je kind zichzelf pijn doet, blauwe plekken heeft en/of er letsel ontstaat.
  • Je maakt je zorgen over de ontwikkeling van je kind.
  • Je vermoedt dat er iets anders medisch kan zijn, zoals epileptische aanvallen, slaapapneu, ziekte, etc.
  • En als je als moeder/vader een slecht onderbuikgevoel hierover hebt. 

Slaapt je baby/kind niet goed?

Wil je weten hoe jij je baby of kind kunt helpen om beter te slapen? Download dan hieronder Gratis Slaapgids met 5 Liefdevolle stappen naar meer slaap voor je baby 0-5 maanden of de Gratis slaapgids voor je kind van 6 maanden-2,5 jaar. Beter slapen met baby nu gratis

Wil je meer liefdevolle tips over slapen? Volg mij op Instagram of op Facebook

Bonkt jouw baby ook met zijn hoofd?

Vorig bericht
Baby, slaap & moederschap: boekentips
Volgend bericht
Baby 5 maanden & slapen: slaapritme

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan