‘Ik fungeer als levende speen’, slaap baby 7 maanden

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik slaapproblemen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 7 maanden.

Slaapproblemen baby 7 maanden 

‘Ik fungeer als levende speen, nachten breken op’ s casus 1:

Tim slaapt overdag redelijk (3 slaapjes van een uur, gaat zelf zonder huilen slapen), maar ’s avonds/’s nachts wordt hij meerdere malen (minstens 3 keer) huilend en soms krijsend wakker. We hebben op verschillende manieren geprobeerd hem te helpen weer te gaan slapen, maar tevergeefs.

Alleen borstvoeding helpt. Echter drinkt hij dan meestal geen hele voeding, het zijn een paar slokken en daarna fungeer ik als ‘levende speen’. Hij heeft trouwens geen echte speen. Dat ben ik dus. De nachten breken echter behoorlijk op. Hij heeft in 7 maanden 6 keer doorgeslapen (van 23.30-6.00 uur). Hij kan het dus wel. Wat kunnen we ’s nachts doen om hem te helpen weer te gaan slapen/door te gaan slapen?

‘Wordt vaak in de nacht wakker’, casus 2:

George heeft in het verleden een week of 2 doorgeslapen en nu al maanden niet meer. De laatste 2 weken zijn lastiger dan normaal. Hij wordt vaak in de nacht wakker en kan alleen getroost worden met de borst. Overdag gaan de slaapjes steeds beter. 

‘Valt alleen in slaap met voeden en wiegen’ casus 3:

Onze baby slaapt erg slecht. Vanaf 3 maanden oud is hij elke 45 min wakker, overdag en ’s nachts. Valt alleen in slaap met voeden en wiegen. Tot ongeveer 6 maanden oud in bed naast moeder geslapen. Maar na bijna 3 maanden maar 4-5 uur slaap per dag voor de moeder besloten om iets anders te proberen. Chair methode, ferber en uithuilmethode sindsdien geprobeerd. Baby is van weinig huilen naar 6 uur huilen op een dag, en nog minder slapen voor zowel moeder als baby gegaan. Moeder en vader zijn compleet ten einde raad nu en staan op instorten. Wens is niet om baby meteen al hele nachten te laten doorslapen. Slaapjes van 2-3 uur achter elkaar zou al een enorme vooruitgang zijn! Baby groeit en ontwikkelt zich gewoon goed.

‘De nachten breken ons op’ casus 4:

Sinds de slaapregressie/progressie rondom de 4 maanden wordt James ’s nachts tussen de 3 à 6 keer per nacht wakker en heeft hij mijn hulp nodig bij het inslapen. Eerder was dit 1 keer of zelfs helemaal niet. Inmiddels is hij 7 maanden en gaat het overdag in slaap vallen met kleine stapjes steeds beter. Hier zijn we nog druk mee aan het oefenen. Maar de nachten breken ons echt op.

Baby 7 maanden: realistisch beeld slaap

Veel baby’s van de leeftijd van 7 maanden slapen nog niet goed door. Het verschilt hoe een baby van 7 maanden slaapt overdag. Sommige baby’s hebben nog 3 of 4 korte slaapjes en sommige slapen al 2 x wat langer. De slaap overdag wordt wel steeds voorspelbaarder. Het dag- en nachtritme is ook steeds stabieler. Wel worden veel baby’s nog vaak wakker, wat overigens normaal is. Maar hoe kun jij je baby helpen met beter doorslapen?

Aanpak slaapcoach 7 maanden baby:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik altijd mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden

Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:

 • ouders krijgen een realistisch beeld over slaap van 7 maanden
 • belangrijk is om medische oorzaken uit te sluiten met een arts
 • ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby en eventueel het verlengen van slaapjes overdag
 • we onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen.  Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (hieronder meer daarover)
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort

Baby 7 maanden (slaap)tips:

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 7 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe je je baby van 7 maanden kunt helpen beter te slapen.

 1. Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht. 
 2. Wanneer jij je je zorgen maakt is het belangrijk dat je arts onderzoekt of er geen medische oorzaak is.
 3. Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap)
 4. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen
 5. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige
 6. Lees hier meer over de overgang van 3 naar 2 slaapjes
 7. Lees hier meer over welk slaapschema het beste is 
 8. Bij sommige baby’s begint nu al de slaapregressie van 8 maanden. Lees hier meer over de slaapregressie van 8 maanden 
 9. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies 
 10. Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen

Wil je leren hoe jij je baby nu kunt helpen met beter slapen? 

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.

Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Onze baby kan niet zelf in slaap vallen
Volgend bericht
‘Baby krijst enorm als ik wegga’

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan