Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.
Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt.
Hieronder deel ik slaapproblemen, ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 6 maanden.
Ervaringen baby 6 maanden en slapen
‘Baby huilt bij inslapen’, casus 1:
Onze dochter van 6 maanden slaapt al 2 maanden niet goed. In de nacht komt ze steeds vaker voor een nachtvoeding. Soms na 2u alweer en als ze deze niet krijgt gaat ze heel hard huilen. Ook is ze vaak vroeg wakker. Inmiddels slaat de vermoeidheid behoorlijk toe. Overdag slapen gaat ook niet altijd goed. Vaak maar drie kwartier en daarna alleen maar verder slapen bij moeder. Mijn baby huilt ook bijna altijd bij inslapen.
‘Vanaf 5 uur is ze altijd wakker’, casus 2:
Els slaapt overdag best aardig maar de nachten zijn heel rommelig. Ze heeft nog elke nacht voeding rond 23:00 en rond 3:00 uur maar komt ook daarbuiten regelmatig voor troost en de speen. Vanaf een uur of 5 is ze vaak langere tijd achter elkaar klaar wakker en moeten we soms opstaan.
‘Ik kan mijn baby niet wegleggen’, casus 3:
Ons zoontje slaapt overdag maximaal 45 minuten (vaak korter) en dat een paar keer op de dag. Is vaak uren daartussen wakker. Echter wel vrolijk en gezellig. Slaapt alleen aan de borst. Is snel wakker. Je kunt hem niet wegleggen, mijn baby hyper alert en lijkt zich niet over te kunnen geven aan het slapen. Slaapt in de maxicosi wel langer achter elkaar (auto/bakfiets). In de nacht erg wisselend. Slaapt het beste op zijn moeder. Momenteel is hij elke 1,5 uur wakker, slaapt in Co-sleeper, krijsend, overstuur, ontroostbaar wordt hij wakker, is stil aan de borst. We laten hem niet huilen, bieden snel troost. We zijn gesloopt en kunnen echt niet meer.
Belangrijk: Jens heeft last van eczeem en is onder behandeling bij een kinderarts. Dit heeft hem zeer regelmatig wakker gehouden de afgelopen maanden. Hij heeft nog wat jeuk, maar dat is steeds meer onder controle. We zouden graag willen dat hij in zijn eigen bedje zelf in slaap kan vallen Ipv aan de borst. En ook straks boven kan slapen in de avond ipv beneden in de kinderwagen of op mama.
‘Baby wordt ’s nachts veel wakker’ casus 4:
Onze baby wordt ’s nachts nog veel wakker, ongeveer 4-6 keer. Ze wil niet meer in haar eigen bedje slapen. Overdag lukt het vaak gelukkig steeds vaker wel. Ook is ze vaak vroeg wakker, soms al vanaf 4 uur is ze heel onrustig en daarom start meestal rond 5.30/6.00 uur echt de dag.
Baby 6 maanden: realistisch beeld slaap
Op de leeftijd van 6 maanden denken de meeste gezinnen dat baby’s dan al doorslapen. Helaas is dat niet het geval bij alle baby’s. Baby’s van 6 maanden laten enorme ontwikkelingssprongen zien en nog steeds kunnen de nachten en de dagen nog onvoorspelbaar zijn. Ik hoor nog steeds veel zorgen van ouders over de korte slaapjes en slechte nachten.
Aanpak slaapcoach 6 maanden baby:
Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik altijd mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.
Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:
- Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap van baby 6 maanden
- Belangrijk is om medische oorzaken uit te sluiten met een arts
- We onderzoeken waar het huilen vandaan komt en hoe we de baby het beste kunnen troosten
- Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby
- Bij het vroeg wakker worden
- En bij het ondersteunen van ontwikkeling van een dag- en nachtritme
- Samen met ouders bespreek ik de eerste stappen die ze kunnen zetten om slaap te verbeteren: download hier gratis 5 stappen naar doorslapen
- Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Maar ik bespreek alleen een responsieve aanpak
- We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort.
Baby 6 maanden (slaap)tips:
Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 6 maanden is. Hierdoor krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe je je baby van 6 maanden kunt helpen beter te slapen.
- Lees hier over hoe de slaap van baby van 6 maanden eruit ziet en wat je kunt herkennen bij je baby van 6 maanden.
- Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
- Besef dat hazenslaapjes bij 6 maanden ook nog steeds normaal zijn, lees hoe je hiermee om kunt gaan. Weet dat de slaap zich overdag vanaf deze leeftijd steeds meer gaat organiseren. Vaak gaan de slaapjes vanzelf langer en voorspelbaarder worden.
- Wanneer jij je zorgen maakt, is het belangrijk dat je arts onderzoekt of er geen medische oorzaak is.
- Lees hier meer over welk slaapschema voor je baby het beste is
- Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
- Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
- Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige
- Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen.
Wil je leren hoe jij je kind nu kunt helpen met beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
De ervaringen zijn geschreven door ouders die ik spreek in mijn praktijk. Ik deel deze met toestemming. De namen zijn fictief, het geslacht wissel ik soms wel en soms niet. Dit om de anonimiteit van het gezin te waarborgen.