Kindermeditatie voor slapen & ontspannen

‘Mijn kind kan niet slapen, hij kan moeilijk ontspannen’. Dit is wat ik regelmatig hoor van ouders van kinderen die wij begeleiden. Ik zoek altijd naar de reden waarom het kind moeilijk kan ontspannen en inslapen en hoe ik het kind hierbij kan helpen. Bij kinderen vanaf 4 jaar gebruik ik ook vaak kindermeditaties. Uit ervaring weet ik dat meditaties kinderen helpen om beter te ontspannen en om in te slapen. Ben jij benieuwd wat meditatie voor jouw kind kan betekenen? Lees dan snel verder. 

De kindermeditaties kunnen je kind helpen om te ontspannen, prikkels van de dag te verwerken, de dag beter en op een positieve manier af te sluiten, gevoelens en emoties te leren begrijpen en om fijn(er) te gaan slapen. 

Kindermeditatie helpt bij prikkelverwerking van je kind

Kinderen zijn van nature bewust in het hier-en-nu, nieuwsgierig en onderzoekend. Maar net

als wij hebben kinderen het tegenwoordig druk en moeten veel. Druk op school, BSO, diverse clubjes, speelafspraakjes, huiswerk, sport en ga zo maar door. Kinderen kunnen hierdoor sneller moe, onrustig en prikkelbaar worden. Laatst hoorde ik dat wij in twee weken tijd net niet zoveel prikkels verwerken als dat iemand 150 jaar terug in zijn hele leven deed. Niet zo gek dus dat sommige kinderen moeite hebben met ontspannen. 

Wanneer je kindermeditatie onderdeel uit laat maken van het slaapritueel is het bovendien ook fijn voor jou om de meditatie zelf  mee te doen en op die manier nog een diepere verbinding te kunnen maken met je kind én jezelf. 

Voordelen van meditatie voor je kind voor het slapen

De voordelen van kindermeditaties voor het slapengaan zijn:

 • Naar bed gaan en jullie slaapritueel wordt leuk(er)
 • Helpt je kind om te ontspannen en bij prikkelverwerking
 • Je kind leert gedachten en gevoelens te begrijpen
 • Je kind kan zijn dag beter afsluiten
 • Je kind slaapt rustiger in
 • Het geeft een gevoel van rust, geborgenheid en veiligheid.

Andere voordelen van kindermeditatie

Je hoeft de kindermeditaties natuurlijk niet alleen maar voor het slapen gaan te doen. Je kind leren mediteren op verschillende momenten heeft voordelen:

 • Meer zelfvertrouwen;
 • Kinderen worden creatief en fantasierijk;
 • Het helpt je kind beter te kunnen concentreren en traint de ‘aandachtsspier’;
 • Het geeft meer weerbaarheid bij spannende gebeurtenissen;
 • Het geeft een gevoel van rust, geborgenheid en genegenheid.

Voordelen kindermeditaties voor jou als ouder

 • Het is een fijne gezamenlijke activiteit voor zowel je kind als voor jou
 • Kinderen kijken ernaar uit wat de strijd en het uitstelgedrag van je kind rondom bedtijd kan verkleinen
 • Gegarandeerd: jij gaat ook meer ontspannen
 • Het levert minder stress op voor jou als ouder bij het naar bed brengen van jekind/de kinderen;
 • Het versterkt de band tussen ouder en kind
 • Ook jij zult door meditatie beter kunnen ontspannen en slapen  
 • Doe de kindermeditatie in combinatie met de 5 belangrijkste vragen voor tijdens jullie slaapritueel en het zal je prachtige gesprekken opleveren.

Kindermeditaties om te ontspannen & beter te slapen

Ik ben al lange tijd opzoek naar goede en fijne kindermeditaties. Youtube, Spotify, Soudcloud staan er vol van. En ik heb van alles uitgeprobeerd om mijn klanten en mijn eigen kinderen te helpen met ontspannen bij bedtijd.  Laatst kwam ik de kindermeditaties van Charlotte le Conge Kleyn van www.mindfulparenting.nl tegen (lees hieronder meer over Charlotte). Mijn kinderen zijn fan. Charlotte heeft de kindermeditaties geschreven voor haar eigen kinderen voor het slapen gaan. Het zijn korte meditaties in verhaalvorm waarbij kinderen kennis maken met het observeren van gedachten, bewustwording van hun lichaam, emoties en hun ademhaling.

Met deze meditaties leren kinderen hun aandacht te richten en wordt er een beroep gedaan op hun creatieve brein. Ook ‘mentale spierkracht’ komt aan bod met thema’s zoals zelfcompassie, liefde, relaties met anderen en de wereld. Hoe ga je om met emoties en gedachten? En natuurlijk wordt er in iedere meditatie aandacht besteed aan ontspanning, zowel lichamelijk als mentaal. ‘Mediteren’ is iets wat wij vaak pas op oudere leeftijd ontdekken, leren of weer oppakken, maar met deze meditaties maak je deze prachtige tool voor kinderen vanzelfsprekend, want ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Boek kindermeditaties

Charly heeft ook een boek met kindermeditaties geschreven.  Prachtige illustraties en ingesproken meditaties nemen je kind (en jou) in een magische wereld. Echt een aanrader!

Vanaf welke leeftijd zijn kindermeditaties geschikt?

De meditaties zijn (afhankelijk van de interesse van jouw kind) geschikt voor een leeftijd van 3 t/m 12 jaar. 

Verwacht niet teveel van je kind. Met name hele jonge kinderen raken sneller afgeleid, praten erdoorheen of vallen tijdens de meditatie in slaap. Dit is normaal en het hoort erbij.

Ondanks dat dit kan gebeuren haalt je kind er vaak meer uit dan we denken.

Slaapje je kind niet goed door in de nacht?

Kindermeditaties kunnen je helpen bij een ontspannen slaapritueel om de dag voor je kind goed af te sluiten. Maar wordt je kind regelmatig wakker in de nacht en / of blijft hij uit bed komen? Dan is het goed om te onderzoeken wat de reden hiervan is. In mijn masterclass voor ouders met kinderen vanaf 2 jaar leer ik je:

 • wat de reden is dat je kind niet doorslaapt en /of
 • waarom hij of zij uit bed blijft komen en/ of
 • om jou blijft roepen en ‘eisen’ dat je erbij blijft

Ik leer je ook hoe je dit liefdevol kunt veranderen.

Zonder strijd. Zonder negeren, straffen of belonen.

Met veel liefde. Doe je mee? 

Mijn kind leren slapen


Bij deze wil ik Charly, Charlotte le Conge Kleyn, heel erg bedanken voor alle informatie tips die ze heeft gedeeld. Charlotte heeft ByCharly en Mindfulparenting.nl opgericht. De expertise van Charlotte is het creëren van (meer) balans binnen een gezin. Binnen 3,5 jaar werd zij moeder van 4 zoons. Op dat moment was zij werkzaam als advocaat en bedrijfsjurist. 10 jaar lang heeft zij ervaren hoe het is om te balanceren tussen werk en gezin. Via haar programma Mindful Parenting helpt ze ouders om bewuster te worden van automatische reactiepatronen en waarbij het verminderen van de stress centraal staat. 

Vorig bericht
Kinderslaapcoach: wat doet een slaapcoach? 
Volgend bericht
Kinderslaapcoaching: ervaringen & zorgen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan