Tegenwoordig overwegen veel ouders om een kinderslaapcoach in te huren. Een slaapcoach die hen helpt hun baby/ kind te leren doorslapen. Persoonlijk, via videobellen of per telefoon, e-mail, of whatsapp laten slaapcoaches zien hoe je de ‘slaapproblemen’ van je baby of kind kunt oplossen. Hieronder leg ik uit wat een slaapcoach doet voor je kind of baby.
Wat doet een kinderslaapcoach?
Een kinderslaapcoach helpt jou om je kind beter te laten doorslapen. Een ‘slaapcoach kind’ werkt met diverse methoden van slaaptraining, met het doel om het slaapgedrag van kinderen positief te beïnvloeden. Een kinderslaapcoach coacht hierbij niet het kind, maar de ouders.
Wat doet een babyslaapcoach?
Een slaapcoach voor je baby helpt jou om je baby beter te laten slapen. Veel ouders overwegen slaaptraining toe te passen bij hun baby. De slaaptraining bij baby’s onder de 6 maanden wordt in Nederland niet geadviseerd. Dit omdat je baby zichzelf nog niet kan troosten en reguleren en jou daarbij nodig heeft. Dit wil niet zeggen dat je helemaal niets aan je huidige slaapsituatie kunt doen.
Een baby slaapcoach onderzoekt met jou wat de reden is dat het slapen voor je baby moeilijker verloopt. Hij of zij leert je hoe jij je baby kunt ondersteunen in beter slapen door onder andere het optimaliseren van slaaphygiëne, slaaproutines en het aanleren van slaapgewoontes.
Wanneer een slaapcoach inzetten?
Het geschikte moment om een kinderslaapcoach in te zetten verschilt per situatie, per gezin en per ouder. Wanneer kun je inzet van een slaapcoach overwegen?
- Je kindje is gezond, groeit goed en de (kinder)arts denkt dat je baby klaar is om ’s nachts door te slapen;
- Je voelt dat je hulp nodig hebt om je baby/ kind te helpen met doorslapen. Je bent moe en merkt dat het dagelijkse functioneren belemmerd wordt. Voor iedereen is dat moment en gevoel anders;
- Je weet niet waar je moet beginnen en voelt je onzeker. Er is veel advies over slaaptraining en ook veel tegenstrijdige informatie. In boeken lees je veel theorie en jullie praktijk is anders;
- Als je voelt dat jij/jullie er niet meer zelf uitkomen en dat slaapgebrek inmiddels zijn tol eist in jullie gezin of op je werk;
- Niets wat je hebt geprobeerd, heeft gewerkt;
- Jij en je partner zijn het er samen over eens dat er externe hulp nodig is.
Het is voor iedereen anders of ze hulp willen. Elke baby/kind is anders en ook het moment van doorslapen. Het is normaal als je kind in het eerste jaar niet doorslaapt en/ of regelmatig wakker wordt in de nacht. Zeker in tijden van slaapregressies.
Weet gewoon dat áls je hulp nodig hebt, die er is.
Welke slaapcoach moet ik kiezen?
Om te beginnen is het goed om te weten dat dit een niet-gereguleerde branche is en dat de titel ‘kinderslaapcoach’ niet beschermd is. Wees daarom voorzichtig met wie je inschakelt.
Het voelt gek om hier een antwoord op te geven omdat we natuurlijk zelf ook slaapcoaches zijn, maar wat ik jou in ieder geval wil meegeven is het volgende. Er zitten veel verschillen tussen verschillende coaches in opleiding (en de kwaliteit van de opleiding), de methoden waarmee coaches werken, hun achtergrond en ervaring.
Zoek vooral een slaapcoach uit waar jij je goed bij voelt en de methoden waarmee diegene werkt ook bij jullie (gezin) en opvoeding past.
We spreken dagelijks veel gezinnen en hebben vernomen dat er ook coaches zijn die zonder gecertificeerd te zijn werken en/ of slaaptraining toepassen bij baby’s onder de 6 maanden. Dat baart ons zorgen en mocht je dat tegengekomen; laat het ons vooral weten.
Wat is het verschil tussen Droomritme, Gentle Sleep Coach en andere slaapcoaches
Wij krijgen vaak de vraag of er een verschil is tussen Droomritme, gentle sleep coaching en/of andere coaches. Ja, er zijn altijd verschillen. Dit gaat om de opleiding, achtergrond en aanpak. Elke coach is anders. Er zijn coaches die je kind langdurig (gecontroleerd) laten huilen, waarbij je je kind niet mag troosten/oppakken en slaapcoaches die alleen maar aromatherapie adviseren. En alles ertussen in. Droomritmecoaches zijn opgeleid door Stephanie Lampe (boek Droomritme). Gentle sleep coach is opgeleid in diverse responsieve methoden en aanpak van Kim West, bekend als Sleeplady. Bij de opleiding tot Gentle Sleep coach vindt een strenge selectie vooraf plaats. En zo zijn er nog tientallen andere opleidingen.
Elke opleiding is anders en omdat wij die zelf kennen niet allemaal kennen, kunnen we hier niet over oordelen.
Slaapcoaching bij Eindelijk Slapen
Bij Eindelijk Slapen werken alleen gecertificeerde coaches van een gerenommeerde opleiding Gentle Sleep Coach. De slaapcoaches van Eindelijk slapen hebben allemaal ook een sociaal agogische wetenschappelijke achtergrond (orthopedagogiek en sociologie) en agogische én brede ervaring met begeleiden van gezinnen met kinderen. Dat is wat onze dienstverlening zo uniek maakt. Dat vinden we zelf een pré in ons werk.
Wij werken alleen met een responsieve aanpak zonder je kindje alleen (gecontroleerd) te laten huilen. Maar we passen niet alleen de methoden toe. Want we zien dat onze bredere kijk op slaap en ouder-kindrelatie essentieel zijn om ouders goed te kunnen helpen, begeleiden en ondersteunen.
Lees hier meer over onze aanpak en over onze visie op slaaptraining vs. slaapcoaching.
Wanneer een slaapcoach inhuren?
Hier zijn enkele tekenen waarbij je zou moeten overwegen om een slaapcoach in te huren:
- Je kindje is gezond, groeit goed en de (kinder)arts denkt dat je baby klaar is om ’s nachts door te slapen;
- Je voelt dat je hulp nodig hebt om je baby/ kind te helpen met doorslapen. Je bent moe en merkt dat het dagelijkse functioneren belemmerd wordt. Voor iedereen is dat moment en gevoel anders;
- Je weet niet waar je moet beginnen en voelt je onzeker. Er is veel advies over slaaptraining en ook veel tegenstrijdige informatie. In boeken lees je veel theorie en jullie praktijk is anders;
- Niets wat je hebt geprobeerd, heeft gewerkt;
- Jij en je partner zijn het er samen over eens dat er externe hulp nodig is.
Er is niet één juist antwoord als het om slapen gaat. Elke baby/kind is anders en ook het moment van doorslapen. Het is normaal als je kind in het eerste jaar niet doorslaapt en/ of regelmatig wakker wordt in de nacht. Zeker in tijden van slaapregressies. Het is voor iedereen anders of ze hulp willen. Weet gewoon dat áls je hulp nodig hebt, die er is.
Wat kost een slaapcoach?
De kosten van een traject bij een slaapcoach verschillen enorm. Hier beschrijven we wat de kosten zijn bij Eindelijk Slapen. Een persoonlijk advies op maat, afgestemd op jullie (gewenste) situatie en wensen in vorm van een uitgebreid videoconsult, kost 120 euro. Een intensief traject met dagelijkse slaapcoaching begint vanaf 450 euro.
Hoe wordt je een slaapcoach?
Wij willen ervoor zorgen dat jij de beste slaapcoach voor jouw kind wordt. Maar mocht je zelf slaapcoach willen worden, dan kan dat ook. In Nederland – en de rest van de wereld – zijn er diverse opleidingen. De titel is niet beschermd dus iedereen die dit wil, kan slaapcoach worden.
Kun jij een advies van slaapcoach gebruiken?
Wil jij je persoonlijke situatie voorleggen aan een slaapcoach en een advies dat past bij jullie kind en jullie gezin? Plan dan hier een uitgebreid videoconsult met een slaapcoach.