Kinderslaapcoaching: ervaringen & zorgen

Voor het WNL programma de ‘Stand van Nederland’ (uitzending: 2 juni 2022), ben ik gevraagd om als slaapcoach én socioloog mijn ervaringen en mijn zorgen te delen. 

Kinderslaapcoach is geen beschermde titel/ beroep.

Een kinderslaapcoach is geen beschermde titel/beroep. Dat betekent dat iedereen zich slaapcoach kan noemen. Ik zie dan ook een enorme toename van coaches met verschillende achtergronden, ervaringen en (voor-)opleidingen. Steeds vaker zijn er coaches die geen certificaat hebben en als ervaringsdeskundigen werken. Vraag je je misschien nu af wat eigenlijk een slaapcoach kind/ baby doet? Lees dan artikel: wat doet een kinderslaapcoach.

Het is niet aan mij om te oordelen wie zich slaapcoach noemt, maar in de praktijk worden we bij Eindelijk Slapen dagelijks geconfronteerd met diverse zorgelijke verhalen uit de praktijk. Een paar voorbeelden heb ik in het programma Stand van Nederland gedeeld. Sommigen ouders hebben er zelfs een enorm schuldgevoel aan overgehouden en/of erger nog: ze zijn het vertrouwen in henzelf verloren. En dan noem ik nog niet eens de schadelijke adviezen en onrealistische verwachtingen die ze hebben meegekregen.

Onrealistische verwachtingen over slaap van baby’s & kinderen.

Door de grote toename van slaapcoaches en daarmee ook een ‘aanbod’, leven we inmiddels in een maakbare wereld. Waarbij het lijkt dat slaap van je kind binnen 10 dagen ‘gefixed’ kan worden. Daar maak ik mij ook grote zorgen over.

Door de onrealistische verwachtingen wordt de slaap van onze kinderen vaak ook onnodig geproblematiseerd.

Mijn ervaring als slaapcoach kind & baby.

Ik kan nu eerlijk zeggen – na jaren ervaring in onze praktijk- dat als je met zo’n kwetsbare groep werkt, een cursus van 60 uur en eigen ervaring als moeder niet voldoende is. Het kan namelijk een agogische studie niet vervangen. Daar leer je jarenlang over de normale ontwikkeling van het kind.  Je leert het gezinsdynamiek te doorgronden en oog leert hebben voor externe factoren. Daarnaast krijg je inzicht voor de ouder- en kindrelatie/interactie en leer je de juiste vragen stellen. Waardoor je de echte hulpvraag achter de vraag kunt achterhalen. En nog veel maar, maar vooral niet te vergeten – misschien wel het allerbelangrijkste – je leert reflecteren op jezelf.

Uitzending van Pointer over kinderslaapcoaching.

De uitzending van Pointer (datum 22 mei 2022) heeft hier ook aandacht aan besteed. Twee Nederlandse cursussen kwamen er niet echt goed vanaf. Helaas zie ik coaches uitleggen dat zij de beste opleiding ter wereld hebben en zichzelf Master noemen? Daar is toch echt een 4 jarige universitaire opleiding voor nodig. Maar waar ik mij meeste zorgen om maak, is dat ze dit weten “omdat het ook voor hun eigen kinderen heeft gewerkt”.

Dit is dus precies het probleem wat in beide televisie programma’s aangekaart wordt.

De kwaliteitscontrole op de opleidingen en/ of coaches ontbreekt.

Dus wie bepaalt wie een goede slaapcoach voor je kind is?

Het is aan de ouders om te beoordelen wie goede slaapcoach is.

Het is aan de ouders die wij hebben geholpen om te beoordelen of wij goede coaches zijn. Wij – ons team–  proberen vanuit onze ervaring en met de kennis van zaken ouders zo goed mogelijk te helpen.

Niet de methode(n) maar het kind en het gezin staan bij ons centraal. 

Wij blijven dagelijks leren en reflecteren. Ons team bestaat uit o.a orthopedagogen. Daarnaast hebben we een waardevol netwerk van o.a. kinderartsen, IMH deskundigen, (kinder-)psychologen, kinderfysiotherapeuten, osteopaten en lactactiekundigen zodat we snel kunnen schakelen/afstemmen/doorverwijzen indien nodig. We kennen onze grenzen en staan altijd open voor feedback. Ik lees overal oproepen aan ouders om kritisch te zijn wie ze inschakelen. Maar volgens mij is dat de omgekeerde wereld.

Zelfreflectie van professionals is belangrijk.

We moeten niet de ouders vragen om kritisch te zijn wie ze inschakelen, maar we moeten vooral zelf kritisch zijn als professionals. En voldoende zelfinzicht hebben.

Het voelt natuurlijk gek om als kinderslaapcoach hierover te schrijven. Maar omdat ik zoveel vragen hierover  kreeg via mail en sociale media, wilde ik mijn perspectief als slaapcoach, als socioloog en als professional delen.

Ik beloof jullie dat ik kritisch blijf reflecteren en mij blijf inzetten om het eerlijke verhaal te delen. Ook beloof ik ons team en netwerk nog sterker te maken zodat we nog meer ouders op een goede manier kunnen helpen.

Met 100% inzet vanuit ons. En 100% vertrouwen in jou als ouder.

De uitzending van Stand van Nederland generatie next kun je hier terugkijken.

Vorig bericht
Kindermeditatie voor slapen & ontspannen
Volgend bericht
Hoeveel slaapt een baby?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan