moeder slaapgebrek

Lieve moeder met slaapgebrek

Lieve moeder met slaapgebrek,

Het is 3 uur ’s nachts, je voedt en wiegt je baby in slaap, zodat jij ook naar bed kunt. Het is alweer een paar maanden (of misschien nog langer) geleden dat je goed hebt geslapen. Dagen verstrijken, maanden verstrijken, maar je hebt nog steeds moeite om te slapen, en dat geldt ook voor je kindje.  

‘Slaapt je kind al door’?

Je krijgt misschien geregeld indirecte vragen: slaapt je kind (nog steeds) niet door? Je probeert deze opmerkingen van je af te laten glijden. Maar het begint je ook ergens te raken. Je voelt onzekerheid en onmacht opkomen. En vraag je je misschien af: doe ik het wel goed?

2-3 uur later sta je toch weer op. De liefde die je voelt voor je baby geeft je kracht om dit te doen. Je haalt je kindje liefdevol uit bed, troost hem of haar. Zingt, wiegt, voedt of neemt hem of haar in jullie bed zodat je kindje zich weer veilig voelt en daardoor slaapt. Zodat ook jij weer kunt slapen. 

Elke ochtend sta je op en maak je er het beste van. Ondanks slaapgebrek tover je weer een glimlach op je gezicht. Je zet een kopje koffie voor jezelf en start je laptop op. ‘Knop om’ en gaan. Want je moet je afspraken nakomen en je wilt voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je wilt voldoen aan de verwachtingen van jezelf. Perfecte moeder zijn, leuke partner zijn, carrière najagen, vriendin zijn. En misschien nog meer. Maar niemand ziet dat je door slaapgebrek het extra zwaar hebt. Misschien schaam je je er zelfs voor dat je kind niet doorslaapt. Dat het je soms teveel wordt. 

Je bent moe, je bent moe(der). 

Ik voel je onmacht. En ‘spagaat’ tussen moeder zijn en die leuke ambitieuze vrouw zijn. En ik weet wat slaapgebrek met je doet. Je raakt uitgeput. Soms voelt het zelfs als overleven. En om weer jezelf te kunnen zijn moet je blijkbaar (volgens Google en adviezen van anderen) je kind laten huilen, zodat hij of zij leert doorslapen. Maar dit wil je niet. (En dit hoeft overigens ook niet!).

Maar ik wil niet de slaapcoach uithangen. Ik wil alleen maar zeggen dat hoe jij jezelf nu ziet, hoe je kind slaapt, wat anderen tegen je zeggen, dit niets zegt over jou als moeder. Want het enige wat je nu moet weten is dat JIJ het goed doet als moeder. En jouw kind doet ook zijn of haar best om te slapen.

Wat ik jou zou gunnen is dat je je in deze moeilijke periode  weet dat je geweldig werk doet als moeder, als vrouw en als vriendin. Maar ik weet ook dat dit dus niet vanzelf gaat. Want we hebben blijkbaar een maatschappij gecreëerd met hoge verwachtingen waar moeders aan moeten voldoen. 

En niet realistische verwachtingen qua slaap voor baby’s.

Met moeders die zich genoodzaakt voelen om hun baby maar te laten huilen om door te slapen. En moeders die dit al geprobeerd hebben. Maar waar het gewoon niet werkte of die het uiteindelijk toch niet konden. Omdat het echt tegen moederlijke intuïtie in ging. En moeders die zich schuldig voelen omdat ze het gevoel hebben dat ze het blijkbaar verkeerd doen als hun baby nog niet goed doorslaapt. 

Misschien helpt het je om te beseffen dat je niet de enige bent. Slaap ontwikkelt zich met de tijd en sommige kinderen hebben daar meer tijd voor nodig. Er is niets mis met jou en/of je kind als hij of zij niet doorslaapt. Het is normaal als je baby in het eerste maanden en misschien eerste jaren (perioden) niet doorslaapt. Het is ook nodig dat jij je kindje geruststelt en troost. Want op die manier creëer je een gezonde en veilige emotionele basis voor je kind. 

Je bent niet de enige moeder met slaapgebrek

Ik zie dagelijks zoveel moeders hiermee worstelen. Moeders die grip op slaap proberen te krijgen door talloze boeken aan te schaffen. Want dat geeft hen houvast en gevoel van controle. Maar in de werkelijkheid gaat het vaak niet zoals in het boek staat. En dat maakt je misschien nog onzekerder. En het gevoel van falen wordt hiermee versterkt. Maar precies dit ervaren ook veel andere moeders om je heen. Ik heb het zelf ook ervaren. Het zijn er meer dan je denkt. Ook al lijkt het slapen van andere baby’s misschien zo maakbaar en vanzelfsprekend bij anderen. 

Daarom heb ik zelf boekentips verzameld met boeken over slaap van baby voor moeders waar je echt wat aan hebt.

Wees lief voor jezelf

Wees mild en lief voor jezelf. Zoek naar de juiste balans tussen de behoeften van je kind en die van jezelf. Weet dat je ook liefdevol je kind beter kunt laten slapen. Stop met jezelf streng toespreken of veroordelen en met Googlen. Omarm jezelf op een liefdevolle manier. Omarm jezelf met dezelfde liefde als waarmee jij je kindje omarmt. Probeer je eigen moederlijke intuïtie te volgen. Durf om hulp te vragen als het je teveel wordt. 

Op een dag kijk je met een grijns terug op deze dagen en vraag je je af hoe je het hebt overleefd. Maar je deed het gewoon allemaal. En je kon het dankzij de liefde voor en de liefde van je kindje. Lees hier mijn liefdevolle tips voor omgaan met slaaptekort voor moeders. EN hier lees je tips voor hoe je balans kunt vinden in de behoeften van je kind en van jezelf

Lieve mama, het komt goed.

 Liefs,

Ewelina

Ps. En mocht je zelf geen slapeloze mama (meer) zijn: Stel aan een lieve moeder om je heen de vraag: hoe kan ik je helpen? Geef haar bevestiging dat ze het goed doet. In plaats van de vraag te stellen: slaapt jouw kind al door?

Wil je meer liefdevolle tips over slapen? Volg mij op Instagram of op Facebook

Vorig bericht
Wanneer naar een peuterbed & op welke manier?
Volgend bericht
Slaaptraining vs. slaapcoaching baby kind // is er een verschil?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan