baby kind wil niet slapen

Mijn baby / kind wil niet slapen: is het slaapregressie?

Je baby of kind wil opeens niet meer slapen en is klaarwakker midden in de nacht. Je vraagt je af wat er aan de hand is. Is het een sprong, zijn het doorkomende tandjes of is hij of zij ziek? Grote kans dat het een slaapregressie is. Er worden steeds meer blogs over slaapregressies geschreven, helaas bevatten ze niet altijd de juiste informatie.

In dit artikel geef ik je alle relevante informatie over waarom je baby of kind niet wil slapen.

 1. Baby/ kind wil niet slapen: slaapregressie?
 2. Slaapregressie vs. slaapprogressie
 3. Waarom slaapt je kind opeens slechter?
 4. Wanneer zijn er slaapregressies in het eerste jaar? (4, 6, 8,10 maanden)
 5. Slaapregressies vanaf 1ste jaar (12,13,15,18 maanden)
 6. Peuter slaapt niet 2-3 jaar
 7. Hoelang duurt deze fase?
 8. Hoe kun jij je kind helpen tijdens regressie?

1. Baby / kind wil niet slapen: slaapregressie?

Je baby of kind wil niet slapen, is het een slaapregressie? We gaan eerst naar de theorie.

De theorie achter slaapregressie is gebaseerd op meer dan zestig jaar onderzoek door Dr. T. Berry Brazelton, beschreven in zijn beroemde boek ‘Touchpoints Birth to Three: Your child’s emotional and behavioral Development’. Dit wetenschappelijk bewezen model gaat over de ontwikkeling van kinderen en over aanwijsbare perioden waarin je kind iets nieuws begint te doen. Dit gebeurt meestal nadat een voorspelbaar gedrag -en vooral slaap- stopt. Die overgangsfase gaat gepaard met een verslechterde slaappatroon. In Amerika is dit als ‘slaapregressie’ bestempeld en dit begrip is ook naar Nederland overgewaaid.

Voor mij als slaapcoach voor baby’s en kinderen is het moeilijk om deze  – wa chte- term te vermijden, die lijkt te zweven in de slaapwereld. En om eerlijk te zijn, zijn de slaapregressies waarschijnlijk ook DE redenen dat ik zoveel klanten heb.

2. Slaapregressie versus slaapprogressie

Goed om te weten is, is dat Brazelton het begrip ‘slaapregressie’ niet heeft gebruikt. Hij legt namelijk de nadruk op progressie die je kind maakt. Omdat slaapregressie als term helaas in Nederland gebruikelijk is, gebruik ik hem ook (met wat tegenzin) in dit artikel.

In dit artikel ik uitgebreid uit waarom slaapregressies bij kinderen eigenlijk niet bestaan. En in mijn praktijk heb ik het daarom liever over de (slaap)progressie die je kind maakt.

3. Waarom slaapt je baby of kind niet of opeens slecht(er)?

Het bereiken van een mijlpaal, zoals het zitten, rollen of lopen, kan tijdelijk de oorzaak zijn dat je kind of baby niet wil slapen of opeens slechter slaapt.

De hersenen van je kind zijn continu in ontwikkeling. In een bepaalde fase ligt er in de hersenen van je kind meer focus om een vaardigheid zich eigen maken. Die toename van de ontwikkeling van hersenen aan de ene kant vertraagt de ontwikkeling aan de andere kant. Dat kan een negatief effect op slaap hebben. Lees ook: hoeveel slaapt een baby. en wanneer slapen baby’s door?

4. Wanneer zijn er slaapregressies in het eerste jaar?

Zie hieronder het overzicht van de perioden met mogelijk verslechterde slaap van je kind. Voor ouders die ook graag met Oei ik groei werken heb ik deze sprongen in kaart gebracht. Dan kun je zien dat slaapregressies vaak juist net tussen de groeisprongetjes invallen.

– Baby wil niet slapen 4-6 maanden

Als je baby 4 maanden is, groeit en ontwikkelt hij of zij zich razend snel. Veel ouders zeggen dat hun baby opeens niet meer wil niet slapen. Lees meer over :slaapregressie bij 3 maanden en slaapregressie 4 maanden. Als je baby eenmaal de vaardigheid ‘omrollen’ beheerst, zal je baby snel beter gaan slapen.

Deze regressie van slaap, valt tussen mentale sprongen 3 (vloeibare overgangen) en 4 (gebeurtenissen waar kunnen nemen) van Oei ik groei. Dit is een moeilijke periode, waarbij het lijkt dat je je baby van een paar weken weer terug hebt. Ook als je baby 5 maanden is kun je veel slaapuitdagingen ervaren, zoals de hazenslaapjes.

Veel ouders overwegen wanneer hun baby 4 maanden is slaaptraining. Hier leg ik uitgebreid uit waarom je misschien beter kunt wachten met slaaptraining bij je jonge baby. Lees hier meer over de slaapritme van je baby van 6 maanden.

– Baby wil niet slapen 7 -8 maanden

Is je baby 7 maanden? Rond 7 maanden is je baby bezig met een aantal vaardigheden zoals het rechtop (gaan) zitten zonder hulp, tijgeren of zelfs het begin van het kruipen, en het zelf oppakken van eten. Ook dit merk je midden in de nacht. En meestal wordt het richting maand 8 steeds uitdagender en intensiever dat je baby je nodig heeft. Lees hier meer over de slaapregressie maand 8. Deze fase valt tussen mentale sprong 5 (relaties/verbanden) en sprong 6 (categorieën). Tussen 8 en 9 maanden maakt je baby overgang van 3 naar 2 slaapjes.

– Baby wil niet slapen 9-10 maanden

Naast de overgang naar 2 slaapjes wordt je baby tussen de 9-10 maanden wordt je baby steeds mobieler. Je baby gaat zich steeds meer optrekken en kan zelfs gaan proberen om te staan. Je baby oefent dit de hele dag door, dus ook tijdens/in zijn slaapjes overdag en midden in de nacht. Als hij of zij eenmaal staat weet hij of zij alleen nog niet goed hoe weer te gaan liggen, waardoor je ook vaker eruit zal moeten in de nacht.  Deze slaapregressie tussen 9-10 maanden vindt meestal tussen sprong 6 (categorieën) en 7 (opeenvolgingen)plaats.

5. Mijn kind wil niet slapen (slaapregressies vanaf 12 maanden)

Je hoopt dat het na het eerste jaar inmiddels afgelopen zou moeten zijn met de gebroken nachten. Maar tussen de 12-18 maanden kan je ook te maken krijgen met dat je kindje minder goed slaapt. In deze periode beginnen de hersenen van je kind zich duidelijk anders te ontwikkelen dan in de babytijd. Het gaat over gebieden in de hersenen die verder ontwikkeld worden, zoals: cognitief leren, beweging, taal en sociaal emotionele zaken. Je kind maakt in deze periode 3 mentale sprongen door.

– Dreumes slaapt niet: 12 maanden slaapregressie

Je kind is 1 jaar en kan opeens minder goed slapen. De eerste verjaardag van je kind kan gepaard gaan met slaapregressie en dus een periode van minderen of slechter doorslapen. Je dreumes kan rond 12 maanden een slaapregressie krijgen.

Tijdens deze fase is je dreumes vooral bezig met de eerste stapjes zetten en sommige kinderen kunnen zelfs al lopen. Ook beginnen ze met de eerste woordjes te zeggen. Qua slaap wordt het uitdagend, want ze denken dat ze maar 1 slaapje nodig hebben. Om goed te kunnen doorslapen ‘s nachts hebben ze er echt nog twee nodig (lees meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje. Deze fase valt rondom sprong 8 (programma’s).

– Dreumes 15 maanden slaapt niet

De slaapregressie bij 15 maanden wordt vaak in andere artikelen overgeslagen. Niet alle dreumesen hebben hier moeite mee, maar wanneer je kind 15 maanden is, vinden twee grote veranderingen plaats.

 1. Je dreumes leert onafhankelijk te lopen,
 2. en de overgang van twee naar één slaapje gaat steeds meer domineren.

Deze fase vindt ook plaats rondom sprong 9 (principes). In mijn praktijk merk ik wel dat veel ouders op dat moment met hun handen in het haar zitten als het gaat om slaap van hun kinderen.

– Dreumes 18 maanden wil niet slapen

Bereid je alvast voor, dit is vaak de meest uitdagende fase met slechtere slaap. Je dreumes van 18 maanden leert veel. Hij of zij kan inmiddels drinken uit de beker, begint met praten, en wordt steeds onafhankelijker van je. Door die onafhankelijkheid wil hij of zij niet slapen, ook al hebben ze slaap juist hard nodig. In deze fase zie ik vaak dat kinderen letterlijk slaap weigeren.

Na deze regressie zul je zien dat je dreumes nog maar 1 slaapje nodig heeft, maar zolang hij niet doorslaapt, adviseer ik nog altijd twee slaapjes overdag. Lees hier meer over 18 maanden slaapregressie.

6. Mijn peuter slaapt niet- 2 jaar & 3 jaar

Welkom in de bekende ‘twee is Nee fase’. Je peuter wil niet (meer) slapen, wil alles zelf doen, wordt ondeugend, gaat zijn (en jouw) grenzen verkennen.  Tijdens het middagslaapje zie je ook dat ze heel volhoudend kunnen zijn over het niet willen slapen. In deze fase denkt je peuter dat hij zijn slaap niet nodig heeft. Hieronder aantal waardevolle artikelen voor ouders met peuters:

 • Lees hier alles over de slaap van peuters: Peuter wil niet slapen, wat te doen?
 • Is je kind bijna 3 jaar en heeft hij of zij nog steeds slaapproblemen? lees hier over slaapproblemen bij 3 jaar.
 • In dit artikel leg ik je uit hoe je bedstrijd op een liefdevolle manier kunt voorkomen
 • Tussen 2 en 3 jaar krijg ik ook veel vragen van ouders over de overgang van ledikant naar een peuterbed.
 • Lees: Wanneer naar een peuterbed? Met 5 tips voor een soepele overgang naar groter bed.

Goed nieuws, als je de twee-is-nee fase met slechtere slaap hebt overleefd, dan heb je genoeg tijd om bij te komen. Pas rond 3 jaar is er weer een volgende overgangsfase waarbij je nog meer op de proef wordt gesteld in grenzen stellen en hanteren.

7. Hoe lang duurt ‘slaapregressie’?

De opsomming hierboven klinkt voor jou misschien eigenlijk als een lange ‘regressie’?! Voordat de moed je in je schoenen zakt moet je weten dat de meeste kinderen niet elke overgangsfase slechter gaan slapen. Het verschilt per kind hoelang dit duurt. En/of hij of zij überhaupt last heeft van die zogenaamde ‘slaapregressie’.

Het kan een paar dagen duren tot een paar weken. Maar het is altijd iets tijdelijks. Meestal heb je een aantal pittige dagen/nachten en daarna wordt het geleidelijk beter. En als je kind goede slaapgewoonten heeft dan valt hij snel terug in zijn natuurlijke slaapritme.

8. Hoe help ik mijn baby of kind?

Allerbelangrijkste tip:  Besef dat die ‘regressie’ tijdelijk is en dat het uiteindelijk om een slaapprogressie gaat.

Als je kind voor deze fase een goede slaper was:

 • Sluit medische oorzaken uit bij je huisarts (oorontsteking, slaapapneu, allergieën etc)
 • Blijf positief en geduldig
 • Laat vooral je baby of je kind niet alleen huilen; juist tijdens deze fasen heeft je kindje je meer nodig
 • Rust en regelmaat zijn altijd belangrijk. Dat creëer je door voorspelbaar te zijn: een dagstructuur en een vast bedritueel (met bijvoorbeeld babymassage )zijn hierbij essentieel
 • Belangrijkste tip: wees extra liefdevol naar je kindje toe, juist tijdens deze intensieve fase heeft je kindje dat nodig

Als je kind niet goed sliep vóór de slaapregressie:

Volg de bovenstaande tips.  Als deze niet helpen en de periode lang duurt, dan is er geen betere tijd om te beginnen je kindje te ondersteunen bij de ontwikkeling van gezonde slaapgewoonten. Een gecertificeerde slaapcoach voor baby’s en kinderen kan je hierbij helpen.

Door te beseffen dat het tijdelijk is en dat het uiteindelijk om een slaapprogressie gaat, kan je hopelijk meer geduld opbrengen en liefdevol blijven naar je kindje en naar jezelf toe. Uiteindelijk wordt je beloond door een periode met meer en betere slaap. 

Maak je je zorgen om de slaap van je baby/ kind?

Heb je twijfels en/of maak je je zorgen over de slaap van je baby? En wil deze zorgen en het slaapritme van je baby aan mij voorleggen?

Plan hier een uitgebreid videoconsult in.

Ik help je graag en met liefde. 


Wil jouw baby/ kind ook niet slapen?

Vorig bericht
Bedtijd en je kind wil niet naar bed? 5 liefdevolle tips
Volgend bericht
Slaapregressie? de waarheid over slaapregressies bij kinderen

Deel dit artikel:

Lees meer!

21 reacties. Reactie plaatsen

 • Elisa Rabbers
  20 april 2020 18:06

  goedeavond,

  Wij kijken vaak op jouw pagina, en hebben nu een plan gemaakt hoe we het gaan doen met onze dochter van 1 jaar. We vinden het super de tips van jou en krijgen er een goed gevoel bij.

  Ze wilt ’s nachts wel nog eens in paniek wakker worden is het dan handig om een nachtlampje te hebben?

  Met vriendelijke groet,
  Elisa.

  Beantwoorden
 • Mijn uk begon met 4 maanden opeens met slecht slapen in de nacht. Ik lees hier dat slaapregressie maar 1 tot 3 weken zou duren. Nu zakt de moed me wel een beetje in de schoenen want hij is nu dik 5 maanden en het slapen in de nacht gaat niet beter. Moet ik dan concluderen dat het geen slaapregressie is maar iets anders?

  Beantwoorden
 • Hoi Ewelina,
  Dank voor je blog, dat heeft inzicht.
  Is het altijd zo dat de ‘slaapregressie’ rond de genoemde maanden valt? Onze dochter van nu 8 maanden had een periode rond de 6 maanden van slecht slapen (dat ging na ca. 3 weken voorbij) en nu eigenlijk weer, al zo’n 2,5 week (ze is ook wel ziek geweest vorige week). Ze begint nu wel met zich optrekken en gaat van tijgeren naar kruipen, dus we zien ook wel een ontwikkeling. Maar is het mogelijk dat het in de 8e maand voorkomt, of is het dan waarschijnlijk iets anders?

  Met vriendelijke groet,
  Hannah

  Beantwoorden
 • Hoi hoi. Onze dochter van 15 weken slaapt sinds een halve week minder goed. Haar ochtendslaapje ging goed, maar ook die is nu aan diggelen. Enige manier om haar overdag goed te laten slapen is door haar in onze armen te laten slapen. In haar bedje wordt ze na een hazenslaapje weer wakker (beginnen wel ieder slaapje in haar bedje). Mijn vraag: kan het kwaad om haar deze dagen op de arm te laten slapen? Of zal ze dan straks helemaal niet meer in bed willen slapen? Ik weet niet zo goed waar we goed aan doen…

  Beantwoorden
  • Beste Marieke,

   Dankjewel voor je reactie, mijn excuses voor de late reactie! (ik zie het nu pas!!) Misschien is het niet meer van toepassing op jou/ jullie maar uiteraard mag je je baby op arm laten slapen. Zodra je merkt dat het weer wat beter gaat, kun je geleidelijk en rustig op de arm slapen af gaan bouwen, vaak is de eerste slaapje dan het makkelijkst om het daar te proberen zonder arm te gebruiken.

   Lieve groet,
   Ewelina

   Beantwoorden
 • Hoi, ik lees je artikel met veel interesse. Onze kleine meid is sinds 4 november 5 maanden en heeft sprong 4 net een halve week achter zich. Nu gaat ze ineens slechter slapen overdag en ‘s nachts. Vergelijkbaar met de symptomen die je omschrijft bij de slaap(pro/re)gressie. Ik zie echter geen slaap(pro/re)gressie tussen 4 en 5 maanden (sprong 4 en 5) staan in jou schema? Kan het toch een ontwikkeling/mijlpaal zijn?

  Beantwoorden
 • Hallo,
  Mijn zoontje is 8 maanden en slaapt al 9 weken slecht, overdag nu helemaal niet meer en snachts maar gewoon bij ons in bed. Ik weet niet meer wat ik moet doen om hem overdag te laten slapen. Hij slaapt wel als hij op mij ligt of als we in de auto rijden bijvoorbeeld. Ik wil hem wel weer in zijn bed laten slapen, want ook bij de gastouder levert het slapen problemen op. Heb je tips? Veel tips hier zijn voor baby’s tot 6 maanden, of ik kan het juiste niet vinden.

  Groeten Wendy

  Beantwoorden
 • Hallo, mijn zoontje van 9 maanden slaapt al moeilijk sinds zijn geboorte. Hij heeft nog geen enkele nacht doorgeslapen, waarbij wij in ieder geval blij zijn als hij maar 1 keer pr nacht wakker wordt. De standaard tips als troosten, speentje geven etc werken niet. Hij krijgt nog borstvoeding en we geven ook regelmatig nog een flesje snachts. De laatste paar ochtenden is hij ook nog eens om 5.15 klaarwakker. Heb jij nog tips?

  Beantwoorden
 • Hoi, onze dochter is nu 18 mnd oud en de afgelopen 4 weken is het een gevecht om haar in slaap te krijgen. Het duurt soms meer als anderhalf uur voordat ze eindelijk in slaap valt. Vaak is dit dan gepaard met een gemiddelde van 2 keer per nacht hysterisch schreeuwen en niet meer willen slapen. Overdag weigert onze dochter om een dutje te doen. We merken dat wanneer ze moe begint te worden van alles gaat doen om wakker te blijven. Naar bed brengen of proberen om in je armen in slaap te laten vallen maakt haar dan hysterisch. We snappen heel goed dat onze dochter aan het ontwikkelen is, maar we vinden geen manier om haar in slaap te krijgen. Tips? Groetjes van 2 vermoeide ouders..

  Beantwoorden
 • Jessica Jonkers
  22 maart 2021 19:43

  Hoi,
  Onze zoon is nu 5 maanden en word snachts een paar keer wakker voor de speen. Zodra wij de speen geven, valt hij gelijk inslaap.
  Nu hebben we geprobeerd hem een paar keer te laten slapen zonder speen (wel met andere slaap associaties zoals knuffel, witte ruis en de zelfde tijdstip) maar hij wordt hier erg onrustig van en blijft huilen. Hij is zo afhankelijk van de speen en ik vroeg me af of je hiervoor tips heeft of een training?

  Beantwoorden
 • Beste Ewelina, wij zijn ten einde raad. Ons zoontje van 21 maanden slaapt sinds een paar weken ’s nachts erg slecht. Hem ’s avonds in slaap krijgen is al moeilijk maar lukt altijd wel, maar nu wordt ie ook ineens weer 2 keer per nacht wakker en dan zijn we zo 1-1,5 uur met hem bezig. Hij bepaalt dan wat er gebeurt: wie van ons moet komen, uit bed, in bed, op schoot, in ons bed, op één van ons willen liggen en dan weer eraf, beker willen, soms zelfs een schone luier eisen, en zo gaat dat dan ruim een uur door. Uiteindelijk vraagt ie dan weer om z’n eigen bed en gaat ie daar dan toch slapen.

  Wat moeten we hiermee? Is het misschien zo dat we teveel mee gaan in zijn wensen, moeten we hier een grens gaan aangeven? Bv, je blijft in je eigen bed? Ondanks de enorme krijsbuien die je dan krijgt?

  Wij weten het niet meer…

  Beantwoorden
  • Beste Marjolein,

   Dankjewel voor je eerlijke verhaal en vraag. Excuses voor de late reactie. Het is voor mij lastig om te reageren, omdat jouw verhaal veel vragen bij mij oproept. Mocht je nog hulp of tips nodig hebben dan kun je mijn masterclass volgen en of je persoonlijke situatie voorleggen in een los consult.

   Lieve groet,
   Ewelina

   Beantwoorden
 • Beste Ewelina,

  Onze zoon slaapt sinds de dag dat hij 15 maanden oud was ineens slechter. Nu is dat ruim een week. Hij wordt s’ochtends om half 6 wakker en weigert dan verder te gaan slapen. Ook al brengen we hem extra vroeg naar bed als hij te weinig overdag heeft geslapen, bijvoorbeeld al om 17:30 als hij geslapen heeft van 11:30 tot 13:00. Daarnaast merken we dat we zoeken met de overgang van 2 naar 1 slaapje. Hij is nooit een mega slapen geweest overdag echt max 2 uur. Heb jij nog tips wat we kunnen doen?

  Groetjes,
  Levi

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan