slaapregressie baby

Mijn baby slaapt niet: de waarheid over slaapregressie bij kinderen

Mijn baby slaapt niet. Google dit en je komt op het woord: slaapregressie uit. Je leest en hoort veel over de zogenaamde slaapregressie bij baby’s of kinderen. Dit begrip beschrijft een periode waarin – vanuit het niets – je baby of kind niet goed slaapt en midden in de nacht vaker wakker kan zijn. De term slaapregressie is overgevlogen vanuit Amerika en wordt in Nederland steeds vaker gebruikt. Maar bij deze verklap ik al meteen: slaapregressie bestaat niet. 

Misschien denk je nu, ik heb over dit woord vaker gehoord en erover gelezen?!?  Dus slaapregressie bij je baby of kind moet toch iets zijn? Ja en nee. In dit artikel leg ik je uit waarom er perioden zijn dat je baby of kind slechter slaapt en waarom een slaapregressie daar eigenlijk niet het juiste woord voor is. Ik leg ook uit hoe het komt dat je dit begrip steeds vaker hoort. En hoe je het beste kunt omgaan met perioden waarin je merkt dat je baby of kind slecht(er) slaapt of weigert om te slapen.

Slaapregressie baby is ‘hot’

Je komt dit woord steeds vaker tegen.  Wanhopige ouders die op Google zoeken naar een oorzaak van het opeens niet willen slapen van hun baby of kind: voila, de slaapregressie. En wat is het fijn om te horen dat er een verklaring voor is en dat het dus niet aan jou ligt. Er is veel over slaapregressie bij baby’s en kinderen geschreven, maar dat wil niet zeggen dat wat je leest klopt. De meeste blogs die ik over slaapregressie heb gevonden, zijn er echt om van te huilen. Niet wetenschappelijk onderbouwd of geschreven door iemand zonder enige (ped)agogische of wetenschappelijke achtergrond.

Voor mij als kinderslaapcoach is het moeilijk om deze gangbare -maar wat mij betreft slechte- term te vermijden, die lijkt te zweven in de slaapwereld. En om eerlijk te zijn, zijn de slaapregressies waarschijnlijk ook DE redenen dat ik zoveel klanten heb.

Ouders die er ‘middenin’ zitten komen naar me toe en hebben allemaal dezelfde vraag: Hoe kunnen we slaapregressie overleven en / of voorkomen. Als moeder begrijp ik die zorgen, want het is fijn dat wanneer je kind niet goed slaapt je er een oorzaak aan kan koppelen. Als slaapcoach help ik ouders om goede slaapgewoonten bij hun kinderen te ondersteunen. Maar als socioloog vind ik het belangrijk om jou de juiste informatie te geven, want de slaapregressies lijken een fenomeen, terwijl slaapregressie niet bestaat. In mijn eerdere artikel heb ik bewust de term slaapregressie gebruikt. Puur om ouders die via internet zoeken naar ‘slaapregressie’ van goede informatie te kunnen voorzien. En uit te leggen dat het om een verkeerde term gaat. 

Slaapt je baby of kind niet? De wetenschap over slaapregressie

Wat zegt de wetenschap over slaapregressie baby of kind? Hier kan ik duidelijk over zijn: NIETS. In wetenschappelijke artikelen komen de woorden ‘slaapregressie baby’ of ‘slaapregressie kind’ niet voor. Ook als je de Nederlandse richtlijnen over slaapproblemen van jonge kinderen bekijkt, wordt deze term 0 keer genoemd. Ja, je leest het goed NUL. Dus je huisarts of arts van het consultatiebureau zal je waarschijnlijk verbaasd aankijken als je over een slaapregressie gaat beginnen.

Maar het klopt wel dat er aanwijsbare perioden zijn waarin je baby of kind slechter kan slapen of vaker midden in de nacht wakker wordt. Je baby of kind wil gewoon niet wil slapen. Dit leg ik hieronder uit. 

Dit is waarom je baby of kind niet wil slapen

Je baby wil niet slapen? Dat kan goed kloppen. Je kindje ontwikkelt zich in de eerste levensjaren enorm snel. In slechts een jaar gaat je baby (om)rollen, zelfstandig zitten, kruipen, zelfstandig eten, lopen, praten, en deze lijst gaat maar door. Je kindje ontwikkelt veel nieuwe vaardigheden. Tijdens deze fasen- waarin je kindje een vaardigheid zich eigen maakt- kan hij of zij minder goed slapen.

Deze verschillende vaardigheden en/of mijlpalen die je kindje bereikt, zijn in kaart gebracht door de gerenommeerde kinderarts dr.T. Berry Brazelton (o.a. Harvard Medical School). In dat kader heeft hij het model ‘Touchpoints’ ontwikkeld, wat inmiddels meer dan 60 jaar wetenschappelijk is onderzocht. Hij wilde met dit model professionals -die werken met ouders van jonge kinderen- voorbereiden op wat ze kunnen verwachten. Want er welzijn aanwijsbare perioden waarbij de slaap van je kindje verslechterd is en je baby of kind niet wil slapen.

Het meest bijzondere is dat Brazelton de term ‘slaapregressie’ niet heeft gebruikt. Maar in de loop van der jaren werden deze perioden – die vaak gepaard gaan met minder slaap-  (in Amerika) bestempeld als ‘slaapregressies’. En op die manier dus ook overgevlogen naar Nederland. En dat is jammer, want de nadruk zou moeten liggen op de progressie die je kindje eigenlijk maakt. 

De zogenaamde slaapregressie fasen zijn:

Rond de volgende maanden is je kindje intensief bezig met zijn vaardigheden en het gaat eigenlijk om progressie die je baby maakt! In dit artikel licht ik deze fasen uitgebreid toe

 • baby 4 maanden,en/ of 5 maanden (omrollen)
 • baby 7-8 maanden (gaan zitten en beginnen met kruipen)
 • baby 9-10 maanden (optrekken en gaan staan; overgang naar 2 slaapjes)
 • dreumes 12 maanden (gaan lopen)
 • dreumes 15 maanden (onafhankelijk lopen)
 • dreumes 18 maanden (o.a. overgang naar 1 slaapje)
 • peuter 24 maanden (sterke ontwikkeling van de taalontwikkeling)

   

Het is dus goed om te beseffen dat het hier op progressie van je kind gaat en dat deze fasen altijd ook weer eindigen in een slaapprogressie!

Het is een progressie die je kind maakt; slaapregressie bestaat niet

Als je de definitie vanregressie’ opzoekt, betekent het letterlijk: achteruitgang. En dat is dus totaal niet aan de orde zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Want het gaat om progressie die je kindje maakt! En soms kan die vooruitgang gepaard gaan met perioden van slechtere slaap. Maar het mooie is, zodra je kind zijn mijlpaal onder de knie heeft, wordt je beloond met meer slaap; de slaapprogressie;). 

Wat kun je doen als je baby of kind opeens niet meer wil slapen?

 • Laat de negatieve term ‘slaapregressie’ los. Leg de nadruk op het bereiken van mijlpalen van je baby of kind, want het is een enorme progressie die je kindje maakt. In plaats van slaapregressie kan je het een overgangsfase noemen of een slaap-pro-gressie! 
 • Onderzoek welke vaardigheid je baby of je kind zich eigen aan het maken is. Omarm die ontwikkelingen. Als het rommelt met slaap van je baby tussen 7-9 maanden, besef dat hij of zij bezig is met gaan kruipen en de overgang van 3 naar 2 slaapjes. Slaapt je dreumes tussen 1 en 1,5 jaar niet (meer) goed? Dan hij is nu bezig met gaan lopen en praten, en overgang naar 1 slaapje. Dat is toch tof!
 • Besef dat het tijdelijk is dat je kind minder goed slaapt. Veel ouders worstelen met slaapgebrek in de eerste maanden met hun baby. Wanneer je kindje zijn mijlpalen bereikt heeft zal hij ook snel beter gaan slapen.
 • Wees extra lief voor jezelf en voor je kind tijdens deze overgangen. Laat je baby vooral niet huilen.
 • Je kunt je baby helpen door zoveel mogelijk voorspelbaar te zijn en door consistent gedrag. Een fijn ochtendritueel en  een slaapritueel zijn belangrijk. 
 • Mocht je het lastig vinden over hoe je deze overgangsfase goed kan doorkomen, denk dan aan inzet van een slaapcoach. Maar zoek wel een goede uit met een gedegen opleiding en met een (ped)agogische achtergrond. 
 • Dit geldt ook voor wanneer je kindje altijd al slecht heeft geslapen, want dan kan je met een slaapcoach werken aan de ontwikkeling van goede slaapgewoonten.  En zo help je je kind ook om beter te kunnen slapen.
 • In dit artikel geef ik je meer tips over hoe je hiermee kunt omgaan.
 • Is je baby tussen 0-5 maanden? Download gratis hier 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 0-5 maanden.
 • Is je baby ouder dan 6 maanden? Download gratis hier 5 liefdevolle stappen naarmeer slaap 6 maanden- 2,5 jaar

 

Toevoeging 2021: Toen ik dit artikel schreef was er geen blog over slaapprogressie te vinden. Slaapregressie domineerde. Inmiddels (en gelukkig)spreken steeds meer andere slaapcoaches progressie, fijn dat dit artikel een mooie inspiratie mag zijn!

Wil je meer weten over mij en hoe ik ouders vanuit hun intuïtie help naar meer slaap en naar meer vertrouwen? Of hoe je je kindje kunt helpen om beter te slapen? Volg mij op Instagram of Facebook.


Zullen we ‘slaapregressie’ vervangen door slaapprogressie?

Vorig bericht
Mijn baby wil niet slapen: is het slaapregressie?
Volgend bericht
Mijn kind heeft een nachtmerrie; wat te doen?

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu