Geef je borstvoeding en vraag jij je af hoeveel nachtvoedingen normaal zijn? Of hoe je nachtvoedingen afbouwt? Of wanneer de nachtvoedingen niet meer nodig zullen zijn? Het zijn geen gekke vragen want de eerste maanden met je baby zijn overweldigend en nachtvoedingen kunnen zwaar zijn. Zeker als je al na 12 weken weer moet gaan werken en je al langer niet goed hebt kunnen doorslapen. Ik wil je een eerlijk beeld geven over nachtvoedingen én waardevolle tips hoe je daarmee om kunt gaan.
Omdat ik zelf geen lactatiekundige ben, heb ik hiervoor Teddy Roorda gevraagd. Teddy is lactatiekundige IBCLC en werkt in het Erasmus MC in Rotterdam. Samen willen wij jou meer inzicht geven in het belang van borstvoeding in de nacht en liefdevolle tips om eventueel nachtvoeding af te bouwen. Lees snel verder.
Waarom heeft je baby nachtvoeding nodig?
Nachtvoedingen hebben een belangrijke functie in het leven van je baby. En meerdere nachtvoedingen horen erbij, zeker in de eerste maanden van je baby. Zelfs als je baby ouder wordt kan het voorkomen dat hij of zij ’s nachts wakker wordt voor een voeding.
Waarom is dat eigenlijk zo? Dat leggen wij hieronder uit:
1. Een baby heeft meerdere nachtvoedingen nodig
Een pasgeboren baby heeft een klein maagje en kan slechts kleine hoeveelheden drinken. Je baby groeit snel en heeft ook veel voeding nodig. Maar omdat het nog in kleine hoeveelheden gaat, wordt je baby vaak wakker (en dus ook in de nacht). Deze regelmatige voedingsmomenten helpen de bloedsuikerspiegel van je baby op peil te houden. Dat is belangrijk voor de groei, gezondheid en het welzijn van je baby. Lees hier meer over slaap bij pasgeboren baby.
2. Borstvoeding in de nacht helpt het dag- en nachtritme te ondersteunen
Omdat een baby in de eerste weken zelf nog geen melatonine kan aanmaken, is zijn of haar dag- en nachtritme vaak nog ontregeld. We weten uit onderzoek (1) dat moedermelk ’s nachts vijf keer meer melatonine bevat dan moedermelk van overdag. Er wordt dus aangenomen dat borstvoeding in de nacht jouw baby helpt door te slapen.
3. Nachtvoeding belangrijk voor baby én moeder
Nachtvoedingen hebben een rol bij het bevorderen van je melkproductie als borstvoedende moeder. ’s Nachts stijgt het prolactinegehalte in je bloed, een hormoon dat verantwoordelijk is voor de melkproductie. Dit betekent dat je lichaam ’s nachts meer melk gaat produceren, wat gunstig is voor de groei en ontwikkeling van je baby.
Bovendien komt tijdens de nachtvoeding het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon staat bekend als het ‘knuffelhormoon’. Dit helpt niet alleen om de binding en veilige hechting tussen jou en je baby te versterken, maar het kan je ook helpen om na de voeding snel weer in slaap te vallen.
Hoeveel nachtvoedingen zijn normaal?
In de eerste weken ben je misschien elke 2-3 uur aan het voeden. Naarmate je baby ouder wordt kan je baby meestal steeds meer langere tijd tussen de voedingen laten. Er is geen strakke richtlijn voor de hoeveelheid nachtvoedingen. Het hangt af van de baby, gezondheid en vooral wat jij normaal vindt. Voor de ene ouder zijn dat er 2 en voor een andere ouder geen of misschien juist 4. Wanneer je baby gezond is en goed groeit is dat vaak een teken dat het goed gaat met de (nacht)voedingen.
Wanneer geen nachtvoedingen meer?
Wanneer is je baby klaar om de nacht zonder voeding door te brengen? Dat verschilt enorm. In Nederland gaan de consultatiebureaus ervan uit dat wanneer baby’s 6 maanden zijn, gezond zijn en goed groeien, er in principe geen nachtvoeding meer nodig is. In de praktijk zien we dat baby’s met borstvoeding in het eerste jaar, en vaak ook daarna nog, 1 of meer nachtvoedingen nodig hebben.
Lees hier ook meer over wanneer baby’s gaan doorslapen.
Hoe hou je gebroken nachten vol?
Moeders kunnen op een gegeven moment door gebroken nachten de nachtvoedingen als last ervaren. Vaak zien we dit wanneer vrouwen weer aan het werk moeten na hun bevallingsverlof. De vermoeidheid loopt op, er is minder energie en het kan moeilijk zijn om je te concentreren op je werk. Ook ontstaat soms de angst dat je het allemaal niet vol kunt houden.
Laten we eerlijk zijn; de continue zorg voor een klein mensje, dat regelmatig ’s nachts wakker wordt, is zwaar en kan overweldigend zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een fase is, en ook deze gaat uiteindelijk voorbij. Hoe eindeloos en vermoeiend het nu misschien ook lijkt. Een aantal extra tips:
Tips voor omgaan met slaaptekort
- Wees lief en mild voor jezelf, bespreek slaapgebrek met je werkgever.
- Schrap dingen in je agenda. Plan rustmomenten voor jezelf in.
- Belangrijk is dat je balans gaat vinden in je eigen behoeften en die van je kind.
- Vroeg naar bed is het nieuwe uitslapen.
- Lees hier meer liefdevolle tips over omgaan met vermoeidheid en slaaptekort.
Afbouwen van nachtvoedingen bij borstvoeding
Nu je meer inzicht hebt in het belang van nachtvoeding bij borstvoeding, vraag je je ook vast af hoe je de nachtvoeding – op termijn en wanneer jij en je baby er klaar voor zijn – kunt afbouwen.
Veel moeders vragen ons: Hoe krijg ik nachtvoeding eraf?
Daarom geven we ook een aantal tips voor het afbouwen van nachtvoedingen:
Tips voor afbouwen nachtvoedingen
- Introduceer een droomvoeding: overweeg om je baby vlak voordat je zelf naar bed gaat, een ‘droomvoeding’ te geven. Dit kan helpen om de honger van je baby te stillen en hem langer te laten slapen.
- Laat je partner helpen: als je partner ook in staat is om een fles te geven, of de baby te troosten, overweeg dan om de nachtvoedingen te verdelen. Op deze manier kun je om de beurt wat extra slaap krijgen.
- Wissel de vroege ochtenden af met je partner. De ene dag mag jij blijven liggen en de andere dag je partner. Dit kan eventueel ook alleen in het weekend.
- Wees flexibel: besef dat er nachten zullen zijn waarin je baby nog steeds voedingen nodig heeft. Wees geduldig en flexibel tijdens dit proces.
- Stapsgewijs afbouwen: Verwacht niet dat je van de ene op de andere dag kunt stoppen met nachtvoedingen. Probeer in plaats daarvan geleidelijk af te bouwen. Begin met het uitstellen van de eerste nachtvoeding en verleng de intervallen tussen de voedingen geleidelijk. Vind je het lastig? Neem contact op met een lactatiekundige.
- Realiseer je dat alle baby’s huilen en dat dit niet altijd om voeding gaat en/ of je niet altijd met nachtvoeding je baby hoeft te troosten. Lees er hier meer over: waarom huilen baby’s in hun slaap?
- Als je vragen of zorgen hebt over het afbouwen van nachtvoeding bij borstvoeding, raadpleeg dan een lactatiekundige of kinderarts.
Tot slot
Nachtvoedingen zijn een natuurlijk en essentieel onderdeel van het ouderschap, vooral wanneer je borstvoeding geeft. Met geduld, liefde en een doordachte aanpak kun je de nachtvoedingen geleidelijk aan afbouwen en een gezonder slaappatroon voor zowel jou als je baby bevorderen. Onthoud dat elke baby uniek is en het proces kan variëren.
Blijf dus flexibel en geniet van de kostbare momenten met je kleintje, zelfs als dat midden in de nacht is. De vermoeidheid zal uiteindelijk plaatsmaken voor hernieuwde energie en dierbare herinneringen aan deze bijzondere tijd.