In de eerste weken, eerste maanden en zelfs in de eerste jaren als moeder is het hebben van slaaptekort een feit. Het eerste jaar met een baby is qua slaap sowieso pittig. Het opbouwen van slaaptekort en daarmee vermoeidheid gaat door totdat je kind 6 jaar is. Dat is gewoon echt zwaar en jij kunt wat hulp gebruiken. Daarom geef ik jou tips en houvast over hoe je liefdevol om kunt gaan met vermoeidheid en slaaptekort.
**dit artikel is in 2024 ge-update door Ewelina**
Slaaptekort & vermoeidheid tips
1. Besef dat slaaptekort echt erbij hoort
Het eerste jaar met een baby is qua slaap pittig. Niemand verwacht veel slaap met een pasgeboren baby, maar de meeste ouders geloven dat we meer zullen slapen als ze ouder worden. Uit onderzoek blijkt -helaas- dat het opbouwen van slaaptekort en daarmee samenhangende vermoeidheid doorgaat totdat je kind 6 jaar is. Het gaat vooral om moeders. Onderzoekers ontdekten dat moeders in de eerste drie maanden na de geboorte van een baby gemiddeld een uur minder slapen dan voor de zwangerschap. In die eerste drie maanden verliezen vaders ongeveer 15 minuten. Een trend die meteen begint en duurt totdat het kindje 6 jaar is…
2. Besef dat je niet de enige bent
Misschien helpt het jou om te beseffen dat je niet de enige bent end at alle ouders hiermee te maken hebben. Ik vond de eerste weken qua slaap (en emoties) ook heel zwaar. Alle ouders maken in de eerste jaren meerdere fases en slaapregressies door waarbij de slaap van hun kindje ‘minder prioriteit’ heeft. Jij bent dus niet de enige.
We maken dit echt als moeders allemaal mee. Ik zou zelf alleen nog graag meer willen ervaren dat er meer moeders eerlijk en open zijn over het slaaptekort en wat slaapgebrek met hen doet.En dat we elkaar daarin meer opzoeken en steunen. Als we hier met zijn allen wat opener over zouden zijn, zou het het slaaptekort misschien voor ons allen wat verzachten.
3. Accepteer dat je kind niet wil slapen
Als iets niet gaat zoals wij het willen, balen we vaak daarvan en willen we het zo snel mogelijk oplossen. Wij kunnen ons kind echter niet dwingen om te slapen. Nee helaas zit er er geen knopje op. We hebben er geen controle over.
Je kunt uiteraard wel kijken of je goede omstandigheden hebt gecreëerd om je kind of baby beter te laten (door)slapen. Maar er zijn gewoon ook echt fases waarbij je kind (ineens) niet wil slapen of in een zogenaamde sprongetjes en/of slaapregressies zit.
Voel je daarom vooral niet schuldig als je niet niet doorslaapt. Door het te accepteren dat je baby niet wil slapen, in plaats van ervan te balen, ontstaat er automatisch meer ‘ademruimte’ vóór jou. Daarmee geef je jezelf (en je kind) meer liefdevolle aandacht en mildheid die jij (en je kind) juist verdient.
4. Heb vertrouwen – elk kind gaat doorslapen
Omdat we niet precies weten waar we aan toe zijn qua slaap, hebben we er ook geen controle over. En dat wat we zelf niet in de hand hebben, vinden we vaak lastig en dat kan ons onzeker maken. Het is daarom ook goed om te weten dat slaap zich met de tijd ontwikkelt. Heb daar dus ook vertrouwen in.
Je hebt vast al wel kunnen zien dat je baby toen hij of zij net geboren was heel kort wakker kon zijn en inmiddels kan hij of zij al langere stukken achter elkaar wakker zijn. Dat betekent ook dat je baby tegelijkertijd steeds meer leert om langere stukken achter elkaar te slapen. De slaap van je baby is volop in ontwikkeling. Uiteindelijk gaat je kind kunnen doorslapen. Sommige kinderen hebben daar alleen net iets meer tijd, geduld en ondersteuning bij nodig.
Maar uiteindelijk gaat elk kind doorslapen. Echt.
5. Help je kind bij beter slapen
Wil je weten hoe je je baby hierbij kunt ondersteunen?
Download dan hieronder Gratis 5 Liefdevolle stappen naar meer slaap voor je baby 0-5 maanden of 6 maanden-2,5 jaar.
6. Focus op wat goed gaat
Als je dit inmiddels allemaal weet, wat kun je nu doen als je slaaptekort hebt?
Probeer te focussen op wat er wel goed gaat. Misschien slaapt je baby wel fijn bij jou in de draagzak? Of je baby kan opeens rollen of je peuter kan opeens veel meer woorden zeggen? Bedenk een aantal kleine dingen die nu goed gaan. Neem daar nu even de tijd voor om dat te doen, adem in en adem uit.
Stel jezelf de vraag: Wat gaat er wel goed? Waar mag je trots op zijn? Schrijf het voor jezelf op. Hoe voelt dat? En wees dankbaar daarvoor. Juist voor die kleine dingen. Zo leg je de nadruk op de positieve dingen. En dat heeft uiteraard ook gelijk positief effect op jouw innerlijke gevoel.
7. Wees lief voor jezelf
Slaaptekort in de eerste jaren als moeder is een feit. En ja, je bent – net als vele andere moeders- moe. Wat kun je nog meer doen als je je vermoeid voelt?
- Het begint met het goed voor jezelf zorgen. Maak je agenda leeg.
- Neem een kort moment voor jezelf. Leg je telefoon weg. Maak verse thee. Geniet daarvan, al is het maar even.
- Denk eens aan een Yoga Nidra meditatie. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Er wordt beweerd dat een sessie van 1 uur (qua herstel) gelijk staat aan 3-4 uur slaap.
- Ga vanavond lekker in bad met lavendelolie en magnesiumzout. Dat helpt je om extra te ontspannen.
- Ga vroeg naar bed. En vraag aan je partner of je morgen kunt uitslapen;).
- Lees hier mijn (veel gelezen) brief: Aan moeder met slaaptekort.
Door op een andere manier deze moeilijke fasen met slaapgebrek te benaderen en naar te kijken, ga je het automatisch anders over denken. Dat heeft direct positieve invloed op jouw innerlijke gevoel en gesteldheid. En door deze kleine dingen te doen en het te proberen om anders te benaderen, kan dat jou wellicht wat helpen en positief bijdragen aan jouw gevoel. En ik hoop dat het dan jouw slaaptekort en vermoeidheid wat kan verlichten.