Omgaan met vermoeidheid & slaaptekort voor moeders

In de eerste weken, eerste maanden en zelfs in de eerste jaren als moeder is het hebben van slaaptekort een feit. Het eerste jaar met een baby is qua slaap sowieso pittig, maar het opbouwen van slaaptekort en daarmee samenhangende vermoeidheid gaat door totdat je kind 6 jaar is. En ja, ik hoor je al denken dat slaaptekort en vermoeidheid er gewoon bij horen als je moeder bent.  Maar ondanks dat je dit weet, kan het echt zwaar zijn als je kind een paar keer per nacht wakker wordt en niet doorslaapt. En misschien duurt dit al een paar weken of nog langer. Daarom geef ik jou tips en houvast over hoe je liefdevol om kunt gaan met vermoeidheid en slaaptekort.

1. Besef dat slaaptekort & vermoeidheid er (helaas) bijhoren

Het eerste jaar met een baby is qua slaap sowieso pittig. Niemand verwacht veel slaap met een pasgeboren baby, maar de meeste ouders geloven dat we meer zullen slapen als ze ouder worden.  Uit het onderzoek blijkt -helaas- dat het opbouwen van slaaptekort en daarmee samenhangende vermoeidheid doorgaat totdat je kind 6 jaar is. En het gaat vooral om moeders. Onderzoekers ontdekten dat moeders in de eerste drie maanden na de geboorte van een baby gemiddeld een uur minder slapen dan voor de zwangerschap. In die eerste drie maanden verliezen vaders ongeveer 15 minuten. Een trend die meteen begint en duurt totdat het kindje 6 jaar is.

Yes, welkom in de wereld van het moederzijn. Misschien helpt dit jou om te beseffen dat je niet de enige bent. Ik vond de eerste weken qua slaap (en emoties)  ook heel zwaar. De slaap van je baby is gefragmenteerd en je baby moet nog leren om langere stukken achter elkaar te slapen om door te kunnen slapen. En dat geldt niet alleen voor het eerste jaar. Alle ouders maken in de eerste jaren meerdere fases door waarbij de slaap van hun kindje ‘minder prioriteit’ heeft. Nee, je bent dus niet de enige. We maken dit echt als moeders allemaal mee. Ik zou zelf alleen nog graag meer willen ervaren dat er meer moeders eerlijk en open zijn over het slaaptekort en wat slaapgebrek met hen doet. Ik merk dat de vrouwen er vaak niet eens eerlijk over zijn. Als we hier met zijn allen wat opener over zouden zijn, zou het het slaaptekort misschien voor ons allen wat verzachten.

2. Accepteer dat je kind niet wil slapen

Als iets niet gaat zoals wij het willen, balen we vaak daarvan en willen we het zo snel mogelijk oplossen. In dit geval wil je baby of kind niet slapen.  Wij kunnen ons kind alleen niet dwingen om te slapen. Nee helaas zit er er geen knopje op. We hebben er dus geen controle over. Je kunt uiteraard wel kijken of je goede omstandigheden hebt gecreëerd om je kind of baby beter te laten (door)slapen. Maar er zijn gewoon ook echt fases waarbij je kindje net iets minder prioriteit aan slaap geeft. Dat is normaal. Voel je daarom vooral niet schuldig als je niet niet doorslaapt. Iedere ouder maakt nachten mee dat je baby niet wil en niet gaat slapen, wat je ook doet. Door het te accepteren dat je baby niet wil slapen, in plaats van ervan te balen, ontstaat er automatisch meer ‘ademruimte’ vóór jou. Daarmee geef je jezelf (en je kind) meer liefdevolle aandacht en mildheid die jij (en je kind) juist verdient.

3. Heb vertrouwen – elk kind gaat doorslapen

Omdat we niet precies weten waar we aan toe zijn qua slaap, hebben we er ook geen controle over. En dat wat we zelf niet in de hand hebben, vinden we vaak lastig en dat kan ons onzeker maken. Het is daarom ook goed om te weten dat slaap zich met de tijd ontwikkelt. Heb daar dus ook vertrouwen in. Je hebt vast al wel kunnen zien dat je baby toen hij of zij net geboren was heel kort wakker kon zijn en inmiddels kan hij of zij al langere stukken achter elkaar wakker zijn. Dat betekent ook dat je baby tegelijkertijd steeds meer leert om langere stukken achter elkaar te slapen. De slaap van je baby is dus volop in ontwikkeling om uiteindelijk te kunnen doorslapen. Sommige kinderen hebben daar alleen net iets meer tijd, geduld en ondersteuning bij nodig. Maar uiteindelijk gaat elk kind doorslapen. Echt. Wil je weten hoe je je baby hierbij kunt ondersteunen? Download dan hieronder Gratis 5 Liefdevolle stappen naar meer slaap voor je baby 0-5 maanden of 6 maanden-2,5 jaar.

Beter slapen met baby nu gratis

4. Slaaptekort? Focus op wat goed gaat

Dus als je dit inmiddels allemaal al weet, wat kun je nu nog meer doen als je slaaptekort hebt? Probeer te focussen op wat er wel goed gaat. Misschien slaapt je baby wel fijn bij jou in de draagzak? Of je baby kan opeens rollen of je peuter kan opeens veel meer woorden zeggen? Bedenk een aantal kleine dingen die nu goed gaan. Neem daar nu even de tijd voor om dat te doen, adem in en adem uit. Stel jezelf de vraag: Wat gaat er wel goed? Waar mag je trots op zijn? Schrijf het voor jezelf op. Hoe voelt dat? En wees dankbaar daarvoor. Juist voor die kleine dingen. Zo leg je de nadruk op de positieve dingen. En dat heeft uiteraard ook gelijk positief effect op jouw innerlijke gevoel.

5. Wees lief voor jezelf

Slaaptekort in de eerste jaren als moeder is een feit. En ja, je bent – net als vele andere moeders- moe. Wat kun je nog meer doen als je je vermoeid voelt?

  • Het begint met het goed voor jezelf zorgen. Maak je agenda leeg.
  • Neem een kort moment voor jezelf. Leg je telefoon weg. Maak verse thee. Geniet daarvan, al is het maar even. 
  • Denk eens aan een Yoga Nidra meditatie. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Er wordt beweerd dat een sessie van 1 uur  (qua herstel) gelijk staat aan 3-4 uur slaap.
  • Ga vanavond lekker in bad met lavendelolie en magnesiumzout. Dat helpt je om extra te ontspannen.
  • Ga vroeg naar bed. En vraag aan je partner of je morgen kunt uitslapen;).
  • Lees hier mijn (veel gelezen) brief: Aan moeder met slaaptekort. 

Door op een andere manier deze moeilijke fasen met slaapgebrek te benaderen en naar te kijken, ga je het automatisch anders over denken. Dat heeft direct positieve invloed op jouw innerlijke gevoel en gesteldheid. En door deze kleine dingen te doen en het te proberen om anders te benaderen, kan dat jou wellicht wat helpen en positief bijdragen aan jouw gevoel. En ik hoop dat het dan jouw slaaptekort en vermoeidheid wat kan verlichten. 

Heb je nog andere tips voor vermoeide mama’s met slaaptekort? 

Vorig bericht
Zomertijd & klok verzetten: tips voor ouders
Volgend bericht
Baby 4 maanden slaapt niet: slaapregressie?

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan