Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.
Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt.
Hieronder deel ik slaapproblemen en vragen van ouders rondom van baby van 5 maanden.
Slaapproblemen baby 5 maanden:
‘Onze baby kan niet zelf in slaap vallen’ casus 1
Nikki is heel alert, nieuwsgierig en enorm actief. Ze lijkt alles in zich op te willen nemen. Mensen om mij heen zeggen dit ook. Onze baby kan niet zelf in slaap vallen, we helpen haar hierbij. De stofzuiger is op momenten nog steeds de beste ‘slaapvriend’. In de nacht slaapt ze bij mij, de co-sleeper is de bedoeling, maar dat lukt haar nog niet. Soms valt ze aan de borst in slaap. Gedurende de afgelopen maand wordt ze in de nacht na iedere slaapcyclus licht wakker, begint te schoppen met haar benen en druk te bewegen om weer in slaap te vallen. Borst of speen zijn dan de oplossing. Ze heeft een maand lang in de nacht wel een aantal uren achter elkaar geslapen, soms 5 uur, soms 4 uur en dan nog wat uurtjes. Overdag slaapt ze korte slaapjes, met moeite van ons 2 uur, maar meestal 1 uurtje (45-50 min) of soms korter. Dit is dan bij ons of in de draagzak. We doen er alles aan zodat ze in ieder geval slaapt, omdat ik weet hoe belangrijk het is. Toen ze 3 maanden was, konden we haar ieder slaapje weg leggen en viel ze met haar duim in slaap. Dit duurde 2 weken en toen was het over en lukte het haar niet meer. Haar wegleggen probeerden we, maar op het moment ben ik zo moe dat ik hier steeds voorzichtiger mee werd, omdat ze dan in ieder geval sliep. Verder is ze heel vrolijk en weinig huilen. We proberen nu heel veel ritme, rust en regelmaat te bieden.
We wonen in een heel rustig huis, geen tv en weinig prikkels. Het boek ‘Baby’s in een droomritme’ was me aanbevolen. Hier zijn we toen ze 5 weken was mee gestart, maar ze werd steeds suffer en het voelde toen helemaal niet goed. Sinds een week hebben we vooral het ritme en de regelmaat weer wat duidelijker opgepakt.
Ik las ook dat 4 maanden een pittige tijd is, qua ontwikkeling etc. En dat werkt dus ook door bij ons nu ze 5 maanden is.
De grootste uitdaging is het leren om alleen in slaap te vallen. En het doorslapen in de nacht.
‘Zodra hij bed aanraakt is het krijsen’ casus 2:
Onze baby sliep vanaf maand 3 al vanaf 22:00-06:30 uur. Het is nu al twee maanden dat de vooravond (19:00 uur) heel moeizaam verloopt met inslapen (lees: krijsen, krijsen, krijsen). Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk hetzelfde te blijven doen, alleen wordt hij nu echt wel al heel zwaar (8.9 kg). Ook de nachten worden steeds moeizamer omdat hij diverse keren wakker wordt.
Momenteel zit onze baby in een ontwikkelingssprong. Hij kan sinds het weekend omrollen dus we denken aan Slaap PROgressie en dat dit invloed had op afgelopen tijd. Maar het is lastig om de oplossing te zien. onze vragen zijn:
– Troosten (maar hoe dan? Soms lijkt niks te werken)/ laten huilen (zo ja, hoe lang dan?);
– Liever geen nachtvoeding, of kan dit voor een korte tijd wél helpen?
– En wanneer dit dan weer afbouwen;
– Wakker maar rustig wegleggen, gaat overdag goed, echter zijn de meeste slaapjes kort (45min). In de avond alleen totaal niet, zodra hij zijn bed aanraakt is het krijsen. Dus hup weer optillen en knuffelen.
‘Slaapt vaak alleen nog op mama’ casus 3:
Lucy slaapt erg onrustig ’s nachts. Wordt meerdere keren wakker en moet dan weer in slaap worden geholpen door wiegen, borstvoeding. Flesje weigert ze meestal. Aan het einde van de nacht slaapt ze alleen nog op mama. En is vanaf 5 uur in de ochtend vaak al vroeg wakker.
Realistisch beeld slaap
Veel baby’s kunnen nog niet zelf in slaap vallen op deze leeftijd. Deze baby’s laten zien dat de nachten op deze leeftijd nog heel onvoorspelbaar kunnen zijn en als ingewikkeld worden ervaren door de ouders. Het is nog normaal dat baby’s veel fysieke bevestiging en veiligheid nodig hebben om in te kunnen slapen. De slaapregressie van 4 maanden heeft hier ook zeker invloed op. Maar ik hoor nog steeds ook veel zorgen van ouders over de korte slaapjes, die komen op deze leeftijd ook veel voor.
Aanpak slaapcoach baby:
Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik altijd mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.
Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:
- Ouders een realistisch beeld geven over slaap in deze fase en dat het normaal is dat ze niet zelf in slaap kunnen vallen
- Medische oorzaken uitsluiten
- Onderzoeken waar het huilen vandaan komt en hoe we beste kunnen troosten
- Ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby
- Ondersteunen van ontwikkeling van dag- en nachtritme
- Samen met ouders de eerste stappen besproken die ze kunnen zetten om slaap te verbeteren. Denk hierbij aan ondersteuning van hazenslaapjes, en op een liefdevolle manier oefenen met in bedje te slapen.
- Onderzoeken wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort
Baby 5 maanden (slaap)tips:
Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke onderwerpen waardoor je meer inzicht en begrip krijgt over normaal slaapgedrag en leert hoe jij je baby van 5 maanden kunt helpen beter te slapen.
- Lees hier over hoe de slaap van een baby van 5 maanden eruit ziet en wat je kunt herkennen bij je baby van 5 maanden.
- Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
- Besef dat hazenslaapjes bij 5 maanden normaal zijn, lees hoe je hiermee om kunt gaan.
- Wanneer jij je zorgen maakt, is het belangrijk dat je arts onderzoekt of er geen medische oorzaak is.
- Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
- Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
- Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige
- Lees hier waarom je nu nog misschien beter kunt wachten met slaaptraining bij je baby
- Lees hier meer over de slaapregressie bij baby’s van 6 maanden
Wil je leren hoe jij je kind nu kunt helpen met beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.