pasgeboren baby slapen

Pasgeboren baby? Wat je moet weten over doorslapen – wat niemand vertelt

Ben je net bevallen en lig je met je pasgeboren baby in je handen? Net na de bevalling ben je de eerste dagen misschien nog in het ziekenhuis en/of heb je kraamhulp, maar daarna? Je vraagt je vast af wanneer je (pasgeboren) baby gaat doorslapen of waarom je baby huilt als je hem in bed legt en/of hoe het zit met nachtvoedingen?

Ik weet het nog als de dag van gisteren: totaal onbevangen ging ik het moederschap in. Net na de geboorte van mijnn zoon werd ik overspoeld door liefde voor hem, maar vond de gebroken nachten al na een paar dagen zwaar. Niemand had mij verteld hoe de gebroken nachten echt voelen. Ik dacht toen nog dat mijn baby wel na paar weken zou doorslapen. Inmiddels weet ik wel beter. Daarom vind ik het belangrijk om een aantal dingen over ontwikkeling van slaap in de eerste maanden met je (pasgeboren) baby te delen. Die had ik zelf liever eerder gehoord. 

1. Je pasgeboren baby slaapt niet door, want hij heeft nachtvoedingen nodig

Geen baby slaapt gelijk door in de nacht. Dat wist je waarschijnlijk al, maar je wist niet hoe dat in het echt zou zijn. Onderzoek laat zien dat ouders gedurende de eerste 3 maanden aanzienlijk minder slaap krijgen (1).

Een pasgeboren baby heeft elke 2 tot 3 uur voeding nodig. En dat gedurende eerste 2 á 3 maanden. In de eerste weken mag je dus blij zijn als je pasgeboren baby 2-3 uur (in de nacht) slaapt tussen de nachtvoedingen door. Het is goed om te weten dat de voedingen ook lang kunnen duren. Vooral in de eerste weken ben je 30 tot 45 minuten bezig met een voeding, zowel overdag als ’s nachts. Reken maar uit… ja, je hebt dan theoretisch gezien maximaal 1 uur en 45 minuten om naar de wc te gaan, te douchen en/of te slapen voordat de nieuwe ronde weer begint. 

2. Je pasgeboren baby slaapt veel, maar in korte cyclussen

Hoeveel slaapt een baby en wat is zijn slaapritme? Pasgeboren baby’s slapen tussen 16-20 uur per dag. Maar in korte cyclussen tussen 45 en 180 min. Je baby kan nog niet doorslapen ene slaap en waakritme wordt uitgesmeerd over 24 uur. Probeer je baby overdag echt niet langer op te houden in de hoop dat hij de nacht langer gaat slapen, want geloof mij, dat werkt averechts. De eerste maanden zal je baby tijdens borstvoeding, in de kinderwagen of in je draagzak in slaap vallen, dat is helemaal prima en normaal. Dus wees niet bang dat tje verkeerde slaapassociaties aanleert, je ‘verpest’ niets want je kunt je baby niet teveel verwennen (zie ook punt 3). 

3. Wanneer gaat je baby doorslapen?

Je vraagt je vast af wanneer slapen baby’s door? Slaap bij je baby ontwikkelt zich met de tijd. In het begin is er geen dag- en nachtritme en is de slaap gefragmenteerd. Daardoor kan je pasgeboren baby nog niet doorslapen.

Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht. Je baby leert in de loop van het eerste half jaar steeds meer langere stukken achter elkaar door te slapen en overdag steeds meer langere stukken wakkerder te zijn. Elke baby is uniek, ik heb al heel veel baby’ s in mijn praktijk gezien en begeleid in de eerste maanden, maar bij elke baby valt het moment van het gaan doorslapen anders.

4. Je pasgeboren baby kan zichzelf niet kalmeren & heeft jou daarbij nodig!

Je baby huilt waarschijnlijk regelmatig bij bedtijd. Baby’ s weten niet hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en/of in slaap kunnen brengen. Dit zelfregulatie mechanisme ontwikkelt zich vanaf 4 maanden en vanaf dan kun je dit voorzichtig ondersteunen.

Baby’s huilen veel in de eerste maanden, lees hier: waarom baby’s huilen en hoer hoe je ontroostbare baby kunt troosten. 

Laat je baby vooral niet huilen, ook al krijg je dit misschien vaak als advies. Wacht ook zeker nog met slaaptraining. Je baby laten huilen kan schadelijk zijn en kan een negatief effect hebben op hechting tussen jou en je baby.

4. Jij (& je partner) gaan slaaptekort opbouwen

Yup. Welkom in de wereld van jonge ouders met pasgeboren baby’s.

Ik verklap ook meteen dat uit het onderzoek blijkt dat opbouw van slaaptekort oploopt totdat je kindje 6 jaar is. Omdat je pasgeboren baby meerdere nachtvoedingen nodig nodig heeft, heeft dat ook invloed op jouw slaap.

Jij kunt in de eerste maanden ongeveer 2 uur aaneengesloten slapen waardoor je niet in je diepste slaapfase terecht komt. Dat is het herstellende slaapmoment waarmee we ons fysiek en mentaal kunnen opladen. Zonder deze diepe slaap, zal je energieniveau en concentratievermogen lager zijn. Niet voor niets is de ‘mombie’- term ontstaan, uiteraard afgeleid van het ‘zombie’ gevoel. Andere consequenties van dit slaaptekort zijn de verhoogde kans op postnatale depressie en heeft het negatieve invloed op je gemoedstoestand, weerstand en kracht.

Spreek daarom met je partner nacht-shifts af.  Of slaap om en om in een nacht in een andere kamer. Want het heeft geen zin als jullie beide elke 2-3 uur wakker zijn. Geef je borstvoeding? Zorg ervoor dat je direct na de borstvoeding kan gaan slapen en laat het verschonen van de luier aan je partner over.

Slaapt je baby nog niet door? Mijn tips:

Wees lief voor jezelf

De eerste maanden moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. De gebroken nachten zijn zwaar, dat geldt voor alle ouders. Want zoals je het hebt kunnen lezen, geen enkele baby slaapt door.  Slaap en een vast slaapritme van je baby ontwikkelt zich met de tijd. Accepteer dat en heb vertrouwen. Alle baby’ s gaan uiteindelijk doorslapen. Echt.

Door het te accepteren en tegelijkertijd vertrouwen te hebben, kan je je wat makkelijker overgeven aan deze fase en kan je ook meer innerlijke rust ervaren. Ondanks dat het toch pittig is, is het ook een van de meest bijzondere levensfases in je leven. Wees je ervan bewust dat dit slaaptekort ook tijdelijk is.  Geef jezelf en je baby liefdevolle aandacht. Verwacht en vraag niet teveel van jezelf. En wees net zo lief voor jezelf als dat je voor je baby bent.

Durf om hulp te vragen

Durf ook anderen om hulp te vragen, juist tijdens de eerste maanden. Niemand zal je veroordelen. Misschien kunnen je vrienden of familie een nachtje komen helpen met voedingen? Vraag je kraamvisite of ze avondeten kunnen meenemen.  Bel je vriendin om te vragen of ze 3 uur je baby kan vermaken zodat jij kan (bij)slapen. Dat is het beste cadeau wat je dan kunt krijgen. En uit ervaring weet ik dat ze dat met alle liefde zullen doen. Mensen vinden het namelijk fijn om anderen te kunnen helpen. En zeker ook als ze met een baby kunnen knuffelen.

Volg je moederlijke intuïtie

Ik heb inmiddels veel moeders in mijn praktijk geholpen en bij hen allemaal heb ik gezien dat ze zich steeds minder zeker zijn gaan voelen. Over zichzelf als moeder. En over of ze het goed doen. Van iedereen kregen ze tegengestelde goedbedoelde adviezen waar ze eigenlijk niets mee kunnen en vragen dan aan mij wat ze verkeerd doen? Misschien herken je dit ook. Weet dat je je niet onzeker hoeft te voelen. Want uiteindelijk gaat je baby doorslapen. En alleen jij weet wat het beste voor je baby is. Luister daarom naar je moederlijke intuïtie, doe wat goed voelt voor jou en heb vertrouwen dat het met doorslapen van je baby goed komt.

Wil jij je baby helpen om op een liefdevolle manier beter te slapen? Download dan nu mijn GRATIS e-book: 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 0-6 maanden.

 

Bronnen:

1. Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers; David Richter, Michael D Krämer, Nicole K Y Tang, Hawley E Montgomery-Downs, Sakari Lemola; Sleep, Volume 42, Issue 4, (2019)

Hoe slaapt jouw pasgeboren baby?

Vorig bericht
Ga je op vakantie met kinderen & wil je uitgerust thuiskomen? Mindfulness is de oplossing
Volgend bericht
Tips voor slecht slapen & vermoeidheid tijdens zwangerschap

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan