Pasgeboren baby? Wat je moet weten over doorslapen – wat niemand vertelt

Lig je met je pasgeboren baby in je armen? Je vraagt je vast af wanneer je pasgeboren baby gaat doorslapen? Of waarom je baby huilt als je hem in bed legt? Of hoe het zit met nachtvoedingen?

Niemand had mij verteld hoe de gebroken nachten in de eerste weken en maanden echt voelen. Ik dacht toen nog dat mijn baby na een paar weken zou gaan doorslapen. Inmiddels weet ik wel beter.

Daarom vind ik het belangrijk om een aantal dingen over ontwikkeling van slaap van je pasgeboren baby te delen. Die had ik zelf liever eerder gehoord

1. Waarom slaapt pasgeboren baby niet door?

Pasgeboren baby slaapt niet door in de nacht, dat wist je vast al. Maar waarom is dat? 

Pasgeboren baby heeft gemiddeld elke 2 tot 3 uur voeding nodig. En dat gedurende eerste 2 á 3 maanden. In de eerste weken mag je dus blij zijn als je baby 2-3 uur (in de nacht) slaapt tussen de nachtvoedingen door.

Het is goed om te weten dat de voedingen ook lang kunnen duren. Vooral in de eerste weken ben je 30 tot 45 minuten bezig met een voeding, zowel overdag als ’s nachts. Reken maar uit… ja, je hebt dan theoretisch gezien maximaal 1 uur en 45 minuten om naar de wc te gaan, te douchen en/of te slapen voordat de nieuwe ronde weer begint.

Onderzoek laat zien dat ouders gedurende de eerste 3 maanden aanzienlijk minder slaap krijgen (1). Je bent dat niet alleen, wellicht helpt dat om dit te weten.  Uiteindelijk gaat je baby steeds anger slapen.  

2. Hoeveel uur slapen pasgeboren baby’s? 

Pasgeboren baby slaapt veel, maar de slaapbehoefte verschuilt echter enorm per baby. Gemiddeld slapen pasgeboren baby’s  tussen 16-20 uur per dag.

Maar ze slapen in korte cyclussen tussen 45 en 180 min. Je baby kan nog niet doorslapen ene slaap en waakritme wordt uitgesmeerd over 24 uur. In dit artikel kun je daar meer over lezen: Hoeveel slaapt een baby? 

De eerste maanden zal je baby tijdens borstvoeding, in de kinderwagen of in je draagzak in slaap vallen, dat is echt prima en normaal. Wees niet bang dat je verkeerde slaapassociaties aanleert, je ‘verpest’ niets want je kunt je baby niet verwennen (zie ook punt 3). 

3. Wanneer gaat je pasgeboren baby doorslapen?

Je vraagt je vast af wanneer gaat mijn baby doorslapen?

Slaap bij je baby ontwikkelt zich met de tijd. In het begin is er geen dag- en nachtritme en is de slaap gefragmenteerd. Daardoor kan je pasgeboren baby nog niet doorslapen.

Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.

Je baby leert in de loop van het eerste half jaar steeds meer langere stukken achter elkaar door te slapen en overdag steeds meer langere stukken wakkerder te zijn.

Elke baby is uniek, ik heb al heel veel baby’ s in mijn praktijk gezien en begeleid in de eerste maanden, maar bij elke baby valt het moment van het gaan doorslapen anders.

4. Hoelang mag je een pasgeboren baby laten slapen?

Je pasgeboren baby heeft regelmatige nachtvoedingen nodig. In de eerste weken elke 2-3 uur. Maar mag je je babylaten slapen als hij/ zij er niet zelf voor wakker wordt?

Je mag je pasgeboren baby laten slapen :

  • zijn geboortegewicht (minimal 2500 gram) heeft bereikt
  • goed groeit
  • niet ziek is
  • jij je baby eerder wakker hebt horen worden voor een voeding

Dan kun je je pasgeboren baby maximaal 6 uur laten slapen. Overleg echter met je consultatiebureau huisarts en/ of lactatiekundige als je hier zorgen over maakt.

5. Hoe krijg je een pasgeboren baby in slaap?

Het beste manier om je baby in de eerste maanden in slaap te krijgen is door te wiegen, voeden en/of in de draagzak. Dit is geen harde wetenschap maar mijn ervaring bij het begeleiden van honderden ouders in mijn praktijk.

Wil je meer leren over hoe je slaap kunt bevorderen in de eerste maanden, lees hier  over mijn masterclass 0-6 maanden.

6. Hoe krijg huilende baby in slaap?

Recent onderzoek bevestigd dat je een huilende baby het beste eerst kalmeren door met ze rond te lopen en te wiegen, en dan pas in bed leggen (2).

Huilt je pasgeboren baby veel en ontroostbaar? Lees hier hoe jij je ontroostbare baby kunt troosten. 

7. Pasgeboren baby kan zichzelf niet kalmeren & heeft jou daarbij nodig!

Baby’s huilen veel in de eerste maanden, lees hier: waarom baby’s huilen.

Baby’ s weten niet hoe ze zichzelf kunnen kalmeren en/of in slaap kunnen brengen. Dit zelfregulatie mechanisme ontwikkelt zich vanaf 6 maanden en vanaf dan kun je dit voorzichtig ondersteunen.

Laat je baby vooral niet huilen, ook al krijg je dit misschien vaak als advies.

8. Jij (& je partner) gaan slaaptekort opbouwen

Sorry! Welkom in de wereld van jonge ouders met jonge baby’s.

Ik verklap ook meteen dat uit het onderzoek blijkt dat opbouw van slaaptekort oploopt totdat je kindje 6 jaar is (3). Omdat je pasgeboren baby meerdere nachtvoedingen nodig nodig heeft, heeft dat ook invloed op jouw slaap.

Jij kunt in de eerste maanden ongeveer 2 uur aaneengesloten slapen waardoor je niet in je diepste slaapfase terecht komt. Dat is het herstellende slaapmoment waarmee we ons fysiek en mentaal kunnen opladen. Zonder deze diepe slaap, zal je energieniveau en concentratievermogen lager zijn.

Spreek  met je partner nacht-shifts af.  Of slaap om en om in een nacht in een andere kamer. Want het heeft geen zin als jullie beide elke 2-3 uur wakker zijn. Geef je borstvoeding? Zorg ervoor dat je direct na de borstvoeding kan gaan slapen en laat het verschonen van de luier aan je partner over. Lees hier alles over omgaan met nachtvoedingen.

9. Slaapt je baby nog niet door? tips:

  • Wees lief voor jezelf

De eerste maanden moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. De gebroken nachten zijn zwaar, dat geldt voor alle ouders.  Slaap en een vast slaapritme van je baby ontwikkelt zich met de tijd. Accepteer dat en heb vertrouwen. Alle baby’ s gaan uiteindelijk doorslapen. Echt.

Door het te accepteren en tegelijkertijd vertrouwen te hebben, kun je je wat makkelijker overgeven aan deze fase. Dat kan bijdragen aan meer innerlijke rust.

Ondanks dat het pittig is, is het ook een van de meest bijzondere levensfases in je leven. Wees je ervan bewust dat dit slaaptekort tijdelijk is. Verwacht en vraag niet teveel van jezelf. En wees net zo lief voor jezelf als dat je voor je baby bent.

  • Overweeg samen slapen

In Nederland wordt vaak afgeraden om samen te slapen met jonge baby’s. Dit om wiegendood en verstikking te voorkomen. Uit mijn praktijk weet ik dat jonge baby’s vaak toch in bed van hun ouders belanden. Ik heb er geen oordeel over het samen slapen. Maar ik vind het belangrijk dat wanneer jij bewust of vanwege slaaptekort ervoor kiest om met je baby samen te slapen, dat je dit veilig doet. Lees hier mijn visie op samen slapen en tips voor veilig samen slapen.

  • Durf om hulp te vragen

Durf anderen om hulp te vragen, juist tijdens de eerste maanden.

Misschien kunnen je vrienden of familie een nachtje komen helpen met voedingen? Vraag je kraamvisite of ze avondeten kunnen meenemen. Bel je vriendin om te vragen of ze 3 uur je baby kan vermaken zodat jij kan (bij)slapen. Dat is het beste cadeau wat je dan kunt krijgen. En uit ervaring weet ik dat ze dat met alle liefde zullen doen.

  • Volg je moederlijke intuïtie

Ik heb inmiddels veel moeders in mijn praktijk geholpen. Bij vele van hen zag ik  dat ze zich steeds minder zeker zijn gaan voelen. Over zichzelf als moeder. En over of ze het goed doen. Van iedereen kregen ze tegengestelde goedbedoelde adviezen waar ze eigenlijk niets mee kunnen en vragen dan aan mij wat ze verkeerd doen? Misschien herken je dit ook.

  • doe geen slaaptraining

Wacht zeker met slaaptraining tot je baby minstens 6 maanden is. Je baby laten huilen kan schadelijk zijn en kan een negatief effect hebben op hechting tussen jou en je baby.

Weet dat je je niet onzeker hoeft te voelen. Want uiteindelijk gaat je baby doorslapen. En alleen jij weet wat het beste voor je baby is. Luister daarom naar je moederlijke intuïtie, doe wat goed voelt voor jou en heb vertrouwen dat het met doorslapen van je baby goed komt.

Wil jij je baby helpen om op een liefdevolle manier beter te slapen? Download dan nu mijn GRATIS e-book: 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 0-6 maanden.

 

Bronnen:

1. Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers; David Richter, Michael D Krämer, Nicole K Y Tang, Hawley E Montgomery-Downs, Sakari Lemola; Sleep, Volume 42, Issue 4, (2019)

2. A methodse to soothe and promote ssleep in crying infants utilizinf the transport response (2024) 

3. Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers 

Hoe slaapt jouw pasgeboren baby?

Vorig bericht
Op vakantie met kinderen & uitgerust thuiskomen? Mindfulness is de oplossing
Volgend bericht
Mijn baby / kind wil niet slapen: dit is waarom

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan