peuter wil niet slapen

Peuter wil niet slapen! Wat te doen?

Je peuter wil niet slapen. Hij of zij weigert steeds vaker om overdag te slapen. Jullie slaapritueel gaat niet meer vanzelf. Je kind wilt vanaf nu `zelf bepalen’ wanneer en hoe hij of zij slaapt. Het duurt steeds langer voordat hij of zij in slaap valt. Je kind komt ook regelmatig uit bed en eindigt uiteindelijk in jullie bed. En jij vraagt je misschien af wat je kunt doen om je kind door te laten slapen in z’n eigen bed?

Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Hieronder bespreek ik:

  • De ontwikkeling van je kind van 2-3 jaar
  • Veelvoorkomende slaapproblemen bij peuters
  • Of je peuter mogelijk in een slaapregressie zit
  • Weerstand rond het middagslaapje 
  • Nachtmerries en nachtangsten bij je kind
  • Hoeveel slaap je kind nodig heeft
  • Wat de ideale bedtijd is voor een kind van 2-3 jaar
  • Tips om je peuter beter te laten (door)slapen             

‘Ik wil niet slapen!’ ontwikkeling van je peuter

Je kind is 2 jaar. Twee is een leuke leeftijd, maar ik heb gemerkt dat tussen 2 en 3 jaar ook een tijd is waarbij slaapuitdagingen (weer) aan de orde zijn. Vele ouders zijn verrast over hoe sterk hun kind rond twee jaar onafhankelijk wordt en hoe groot hun zelfbewustzijn wordt.

Je hoort vast veel meer NEE en ziet dat je kind alles zelf wil doen. Je peuter heeft steeds meer eigen ideeën en een eigen mening. Zijn of haar autonomie groeit. Samen met de hoeveelheid ‘eisen’ vanaf zijn of haar kant. Sommigen noemen dat peuterpuberteit. Ik hoor vaak ouders aangeven: 

‘Mijn kind heeft opeens een sterke wilskracht; alles moet gaan zoals zij of hij het bedacht heeft’.

En wat jij wil? Daar heeft je kind (nog) geen begrip voor ;). Op deze leeftijd kan je kind zich nog moeilijk verplaatsen in jou. Het is goed om te beseffen dat je kind zijn emoties nog niet kan plaatsen en steeds heviger kan ervaren. Deze uiten zich vaak in zijn/haar gedrag, omdat het verbaal uitdrukken nog erg lastig voor je kind is. De plotselinge weerstand om te slapen wordt vaak veroorzaakt door al deze ontwikkelingen. 

Slaapregressie 2 jaar?

Plotselinge weerstand om te slapen van het kind van 2 jaar wordt vaak een slaapregressie genoemd. Ik heb eerder over de slaapregressies een artikel geschreven. Hieronder beschrijf ik wat ouders van peuters ervaren qua slaap. 

Is je kind bijna 3 jaar? Lees dan: Kind 3 jaar slaapproblemen

Slaapproblemen bij peuters van 2 – 3 jaar

  • je kind slaapt niet meer zoals vroeger en zijn of haar slaapritme is in de ‘war’ 
  • je peuter geeft veel weerstand heeft bij het middagslaapje
  • Je kind wil niet slapen en weigert letterlijk zijn/haar middagslaapje. Je kind slaapt opeens niet meer in de middag en/of veel korter en je merkt dat hij daardoor ‘s avonds rond etenstijd wel moe is
  • je kind heeft meer moeite met het in slaap vallen in de avond. Hij of zij klimt uit het ledikant en/of blijft roepen totdat je komt (en erbij blijft)
  • je kind gaat huilen of soms zelf gillen als je uit de kamer gaat bij bedtijd
  • het slaapritueel verloopt moeizamer en duurt langer. Je kind wil niet naar bed en probeert op diverse creatieve manieren tijd te rekken
  • emoties die je peuter ervaart zijn intens
  • je kind eist letterlijk dat je erbij blijft totdat hij of zij slaapt 
  • je peuter wordt meerdere keren ’s nachts wakker 
  • je kind wordt veel te vroeg in de ochtend wakker en het lukt niet meer om hem of haar in slaap te krijgen 
  • ouders merken een toename van verlatingsangst, nachtangsten en nachtmerries.

Wellicht is bovenstaande herkenbaar. Veel ouders ervaren slaapproblemen in combinatie met intense emoties bij hun peuter. Misschien helpt het om te beseffen dat je niet de enige bent.  

Peuter wil geen middagdutje meer

Veel vragen die ik als slaapcoach krijg van ouders van peuters gaan over het middagdutje. Dat hun peuter vaak weigert. Wil jou kind ook niet slapen tussen de middag? Frustrerend hè? Want je ziet waarschijnlijk ook dat je kind het slaapje wel nodig heeft. Maar deze weerstand bij dit dutje is volkomen normaal gedrag. Peuters voelen de behoefte om hun onafhankelijkheid uit te oefenen en zijn wanhopig om niets te missen, waardoor ze weigeren te gaan slapen tijdens het middagslaapje. Het kan het resultaat zijn van de groeiende zelfbewustzijn en onafhankelijkheid wat ik eerder hierboven beschreef. Je merkt misschien dat wanneer jij je peuter neerlegt voor zijn of haar slaapje, hij of zij een heel uur kan doorbrengen met praten/lachen/zingen/spelen. Of misschien merk je dat ze letterlijk zeggen: ‘Ik wil niet slapen!’. Je kind wordt zich steeds meer bewust van wat hij of zij wil. En hij of zij zal jou dit goed en hoorbaar laten weten 😉

Peuter wil niet slapen & is hysterisch

Veel ouders gaan ervan uit dat naarmate hun kind ouder is, de bedtijd verlaat kan worden. Dat werkt vaak wel averechts en kan tot gevolg hebben dat je kind extra vroeg wakker wordt. Je peuter heeft juist vanwege enorme ontwikkeling vaak een eerdere bedtijd nodig. Zodat hij of zij ‘s ochtends vrolijk en fris wakker wordt en niet oververmoeid raakt. In mijn praktijk merk ik dat de natuurlijke bedtijd van peuters ergens tussen 19.00 en 20.00 uur valt. Maar vaak zie ik ook dat kinderen niet naar bed willen, rekken, 100 redenen bedenken om maar niet naar bed te hoeven. Of erger nog ze worden hysterisch en/of boos. Hoe ga je hiermee om? Lees hier 5 tips voor liefdevol bedtijd zonder strijd.  

Nachtangsten en/of nachtmerries hebben

Op de leeftijd van 2 wordt je peuter veel fantasierijker. De angsten in de avond en nacht van de meeste 2-jarigen worden veroorzaakt door het donker en alles wat ze zich vanuit hun fantasie kunnen voorstellen: spookachtige schaduwen, monsters onder het bed, enz. Op deze leeftijd worden peuters zich meer bewust van de wereld en beseffen ze dat er “slechteriken” zijn en dingen die hun pijn kunnen doen. Veel peuters ervaren dan ook nare dromen. Deze nieuwe angsten kunnen leiden tot nachtmerries. Lees hier meer over nachtmerries bij je kind. Dat is overigens wat anders dan nachtangsten. Nachtangsten kunnen ook op deze leeftijd aanwezig zijn. Lees hier meer over nachtangsten bij kinderen.

Hoeveel slaap heeft jouw peuter nodig?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, verandert het slaappatroon en slaapritme van je peuter. Naarmate je kind groeit, verandert namelijk de hoeveelheid slaap die hij of zij nodig heeft. Dit geldt voor zowel ’s nachts als voor de slaapjes overdag. Maar je vraagt je misschien af: hoeveel slaap heeft je peuter nodig? 

Je peuter heeft gemiddeld ongeveer 12 uur slaap nodig, waarvan 10 -11 uur ’s nachts. Dat betekent dus een middagdutje van 1 tot 2 uur. Ik heb overigens ook met gezinnen gewerkt waarbij hun kind maar 10 uur in totaal sliep en dat echt voldoende was. En bij de ander sliep het kind bijna 14 uur en ook dat was normaal. Het gaat erom dat je je niet richt op het aantal uren slaap, maar kijkt wat goed voor jouw kind is. Als je kind vrolijk wakker wordt, de gehele dag vrolijk is en zelf goed kan inslapen en doorslapen, dan is er niets aan de hand. 

Naar een peuterbed?

Vele vragen die ik over peuters krijg gaan over wanneer het kind klaar is voor een groter bed. Ik zie veel ouders hun kind al rond 2 jaar naar een peuterbed verhuizen. Vaak gebeurt dit vanwege de komst van een broertje of zusje. Of omdat het niet meer veilig is omdat het kind uit het ledikant klimt. Maar juist vanwege de sterke drang om zelf te bepalen waar en wanneer ze slapen, is het belangrijk om je kind te begrenzen. Lees hier meer over de overgang van een ledikant naar een peuterbed en wat de ideale leeftijd daarvoor is. 

Tips voor ouders van peuter die niet wil slapen

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je kind te helpen begrijpen dat slapen een veilige plek is en dat het niets is om bang voor te zijn:

1. Voldoende rust overdag

Streef ernaar om gedurende de dag een rustmoment te creëren. Het beste is om je kind te laten slapen. Maar als dat echt niet lukt, dan kun je experimenteren met het verlaten van het middagdutje. En als dat ook niet werkt dan is een rustmoment in de middag belangrijk. Dit kan ook bijvoorbeeld het luisteren naar een luisterboek zijn. 

2. Avondritueel & bedtijd voor je peuter

Een avondritueel en een vaste bedtijd op deze leeftijd zijn extra belangrijk. Een voorspelbaar, kalm en liefdevol slaapritueel kan je kind helpen om makkelijker en sneller in slaap te vallen. Want dat zorgt ervoor dat je kind weet waar hij of zij aan toe is, wat meer rust geeft en minder ‘strijd’ met jou oplevert.

3. Koop een nachtlampje / slaaptrainer

Als je kind bang is in het donker, kun je investeren in een slaaptrainer of kleine lamp om de slaapomgeving ‘veiliger’ voor je kind te maken door extra licht. Let er wel op dat het licht rood is in de nacht. Want rood licht heeft geen impact op de melatonine (slaaphormoon). 

4. Is je peuter te vroeg wakker?

Hier kan ik wel een boek over schrijven, want ik kom het vroeg wakker worden bij peuters erg vaak tegen. Lees dit artikel: Help mijn kind is vroeg wakker. Ook daar geef ik tips voor omgaan met temperamentvolle kinderen. 

5. Blijf kalm, duidelijk & liefdevol

Het allerbelangrijkste is dat je je inleeft in de wereld van je kind en rustig en duidelijk blijft. Je kind heeft je misschien tijdelijk meer nodig. Bedenk dat het tijdelijk is. Door voorspelbaar te zijn (en dus door consistent te reageren) help jij je kind het beste door deze fase heen. Op die manier creëer je rust, je kind weet waar hij of zij aan toe is. En kan zich daardoor makkelijker overgeven aan slaap. 

Je peuter slaapt nog niet door?

Merk je dat je kind al langere tijd moeite heeft met inslapen en consistent doorslapen?

Heb jij al van alles geprobeerd maar je peuter slaapt nog steeds niet door? En heeft hij of zij je hulp en aanwezigheid nodig bij inslapen en/of doorslapen? Download nu gratis mijn gids die je hierbij gaat helpen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wil je liever persoonlijk advies?

Heb je twijfels en/of maak je je zorgen over de slaap van je peuter? En wil je deze zorgen aan mij voorleggen?

Plan hier een uitgebreid videoconsult in.

Vorig bericht
Baby huilt veel: kan trauma de oorzaak zijn?
Volgend bericht
Van 3 naar 2 slaapjes: wanneer & hoe

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan