Slaap baby 10 maanden: ervaringen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 10 maanden.

Baby 10 maanden: ervaringen

‘Blijft uren wakker en huilen zodra ik hem neerleg of wegloop’ casus 1:

Toen Bodi 7 maanden werd, is hij naar zijn eigen kamertje gegaan. Toen is het erger geworden lijkt het. Ik ervaar het als erger in ieder geval. Bodi wordt sindsdien ’s nachts vaak wakker (elk uur, elke 2 of 3 uren). Hij valt dan alleen in slaap met een voeding, soms wel 3x per nacht. En tussendoor wordt hij vaak ook nog wakker voor een speentje. Soms ga ik er 10-20x per nacht naartoe. Of hij hoeft beide niet, geen speen, geen voeding en blijft uren wakker en huilen zodra ik hem neerleg of wegloop van z’n kamertje. Ik zou graag willen dat hij wat langer/vaster doorslaapt en niet zo vaak voeding nodig heeft om weer in te kunnen slapen.

‘Ze blijft lang staan en kan zihc naar achtergooien of hoofdbonken’ casus 2:

Noa slaapt overdag over het algemeen goed. Er zijn ook periodes dat zij in de nacht heel goed slaapt, van 18.30-19.00 tot ca. 7u. Ze heeft echter al een aantal maanden heel onrustige nachten, waar we haar ruim 3u lang niet in slaap krijgen, terwijl we hetzelfde ritueel aanhouden als altijd. Ze blijft staan en kan zich ook zo naar achter gooien. Ze kan lang huilen, doet soms ook hoofdbonken. We zijn benieuwd wat dit zou kunnen zijn (verwerking dag? iets met prikkelverwerking? Te veel/te weinig slaap overdag? Meestal slaapt ze ongeveer 2,5 uur, dat is verdeeld over 2 slaapjes.

‘We vinden hemt moeilijk om hem overstuur te laten zijn’  casus 3:

Thijs slaapt overdag alleen als hij (in de ergobaby) gedragen wordt. Hij is met ruim 10kg een beetje zwaar aan het worden om uren mee rond te lopen. ’s Avonds wordt hij in slaap gevoed. Hij wil geen fles dus alleen ik kan hem in slaap brengen. We zouden Thijs heel graag zelfstandig willen leren slapen, maar vinden het erg moeilijk om hem overstuur te laten zijn.

Baby 10 maanden realistisch beeld over slaap:

Met een baby van 10 maanden kan je verschillende uitdagingen ervaren. Je baby wordt steeds mobieler en sterker en dat merk je ook in bed. Hij of zij blijft staan en wil niet gaan liggen.

Ouders ervaren volgende slaapproblemen:

 • het moeilijk in slaap vallen bij bedtijd
 • vaak wakker worden ’s nachts en dan ook lang wakker kunnen zijn
 • soms ook een onregelmatig slaapritme overdag
 • meer verzet bij het middagslaapje
 • vroeg wakker worden

De meeste kinderen zijn inmiddels over naar 2 vaste slaapjes en hebben al een aardig dag- en nachtritme. Maar sommige baby’s hebben nog neiging om vroeg wakker te worden. Oorzaken kunnen zijn: tandjes krijgen, groeispurten, ontwikkelingsmijlpalen, overprikkeling of onderprikkeling.

Aanpak slaapcoach 10 maanden baby:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

Daarnaast heb ik mij in deze situaties gericht op deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap bij 10 maanden.
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme  en slaapschema van hun baby.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort.

Baby 10 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 10 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je baby van 10 maanden kunt helpen bij slapen.

 1. Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 2. Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
 3. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
 4. Lees hier meer over welk slaapschema het beste is.
 5. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
 6. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn baby is vroeg wakker.
 7. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
 8. Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen.

Wil je leren hoe jij je baby nu kunt helpen met beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Baby 9 maanden: slaaproblemen
Volgend bericht
Slaap baby 11 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan