Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.
Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 7 maanden.
Baby 11 maanden ervaringen slapen
‘Ze kan heel hard huilen en krijsen’ casus 1:
Floor heeft vanaf de geboorte al veel bij ons geslapen. Vervolgens lukte het redelijk om in eigen bedje te slapen. Zij viel ook sowieso overdag zelf in bed in slaap. De avonden kostte wat meer moeite maar ook dan viel ze meestal zelf in slaap. Nu is ze een maand ziek geweest: oorontsteking, griep, waterpokken, met gevolg dat ze bij mama in slaap mocht vallen. En als ze in de nacht wakker werd, mocht ze bij ons in bed komen.
Slaapproblemen nu: zodra we al richting haar bedje bewegen in het avondritueel of overdag begint Floor heel hard te huilen en krijsen. Ze stopt daar pas mee als je haar optilt. Conclusie is dat ik altijd toegeef. Dan mag ze bij mij in slaap vallen, echter duurt dat vaak meer dan een uur. En te vroeg wegleggen resulteert in heel hard krijsen en weer opnieuw beginnen.
We hebben haar geprobeerd te laten huilen, alleen vind ik dat heel lastig en heeft het ook weinig effect gehad. Bij haar in de kamer blijven, haar verbaal of met aaien in bedje troosten, werkt niet; ze laat zich dan niet troosten. Kortom, onze avonden zijn gevuld met Floor laten slapen en dat kost ons veel energie. En ze slaapt helaas niet door, rond 3.30 uur is ze wakker en slaapt ze niet meer in eigen bedje, dan slaapt ze verder bij ons in bed.
‘Doorslapen is moeizaam en hij wordt vaak wakker’ casus 2:
Philip slaapt (al vanaf het begin) super snel en makkelijk in. De laatste tijd (vanaf 9 maanden) is het doorslapen moeizaam en wordt hij +/- 2x per nacht wakker. Hij wil niet meer in zijn eigen bedje blijven slapen. Wij willen dit graag begrijpen en vooral oplossen:).
Iedere 2 uur wakker in de nacht, casus 3:
Anne is 11 maanden kan overdag alleen goed slapen in de kinderwagen. In de avond en in de nacht wordt ze ongeveer iedere 2 uur wakker en is dan alleen te troosten met borstvoeding. Ze kan niet zelfstandig in slaap vallen, wordt dan helemaal hysterisch, ook als je er rustig naast zit. Ze lijkt heel licht te slapen, is alert en wordt snel wakker van omgevingsfactoren. Verder is het overdag een hele blije en ondernemende baby.
‘Avonden zijn onrustig’ casus 4:
Amber heeft moeite om slaapcyclussen aan elkaar te verbinden. Daardoor wordt ze vaak niet uitgerust wakker. Het is een meisje wat, voor mijn gevoel, constant haar slaap aan het overwinnen is. Ze is tussen 5 en 6 uur wakker . Dan is ze ’s nachts ook zo’n 3 à 4 keer wakker geweest.
Onze avonden zijn onrustig; vaak na een half uur geslapen te hebben is ze alweer wakker. Amber valt moeilijk zelf in slaap, heeft vaak de borst nodig hiervoor. Kortom: het is een vicieuze cirkel waarvan ik niet meer weet hoe ik die moet doorbreken. Ik gun Amber en mezelf een betere slaap, maar de grote vraag is: hoe?!
Baby 11 maanden: realistisch beeld slaap
Veel baby’s van 11 maanden slapen in de nacht vaak al een aantal uur achter elkaar door. Maar ouders ervaren ook op deze leeftijd verschillende slaapproblemen. Hun baby kan moeite hebben om zelfstandig in slaap te vallen, wordt regelmatig wakker in de nacht of is vroeg in de ochtend wakker. Vaak is de baby alleen te troosten door borstvoeding of wiegen en/of door samen te slapen. Ouders kunnen zelf ook erg moe of uitgeput raken door gebroken nachten en het inmiddels opgebouwde slaapgebrek.
Aanpak slaapcoach 11 maanden baby:
Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.
In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:
- Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap bij baby’s van 11 maanden.
- Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
- Ik help ouders bij het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby.
- We onderzoeken de reden waarom een kind wakker wordt in de nacht.
- Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)
- We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.
Baby 11 maanden (slaap)tips:
Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 11 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je baby van 11 maanden kunt helpen bij slapen.
- Besef dat het enorm varieert wanneer baby’s gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
- Het huilen van je baby kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
- Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
- Lees hier meer over welk slaapschema het beste is
- Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige
- Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn baby is vroeg wakker
- Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
- Lees hier meer over waarom je baby niet wil slapen.
Wil jij je baby helpen bij beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.