Slaap bij 13 maanden: ervaringen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun baby van 13 maanden.

13 maanden en slapen

‘Kan hysterisch huilen als we weggaan’ casus 1:

Onze dochter is 13 maanden wordt elke nacht in ieder geval 1 x maar meestal vaker wakker. Het lukt haar dan niet meer om in slaap te vallen. Wij moeten haar dan wiegen, kriebelen of een fles geven. De ene keer gaat dat vrij eenvoudig, soms zijn we meer dan een uur bezig. Ze lijkt dan echt klaarwakker en kan hysterisch huilen als we weggaan.

Overdag slaapt ze 1 keer, meestal rond 11 uur. In de middag lukt het niet meer om een tweede slaapje te doen. in de avond is ze dan ook erg moe en valt wel snel in slaap. Het inslapen is dus niet het probleem, maar doorslapen.

‘Gilt en schreeuwt alles bij elkaar’ casus 2:

Ons zoontje slaapt sinds een paar maanden al zeer slecht. Overdag gaat het slapen goed. Maar ’s nachts is hij ontroostbaar.

Hij wordt standaard tussen 21.00 en 23.00 uur wakker. Hij gilt en schreeuwt alles bij elkaar. Wij nemen hem dan in ons bed (tegen alle principes in) want we hebben alles geprobeerd. Maar niks helpt. Mijn partner en ik hebben beide verantwoordelijke banen en hebben enigszins nachtrust nodig. Mijn partner en ik zijn op. Ook voor ons zoontje is dit een onhoudbare situatie.

Slaap dreumes 13 maanden: realistisch beeld

Ouders van een 13 maanden oude dreumes kunnen te maken krijgen met slaap uitdagingen zoals het moeilijk in slaap vallen, nachtangsten, nachtelijke ontwakingen en een onvoorspelbaar slaapritme overdag.

Factoren zoals de overgang van 2 naar 1 slaapje, groeispurt, verlatingsangst, het krijgen van tandjes en het bereiken van nieuwe ontwikkelingsmijlpalen kunnen slaapproblemen bij 13 maanden veroorzaken.

Aanpak slaapcoach 13 maanden kind:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

  • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap van een dreumes van 13 maanden.
  • Belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
  • Ik help ouders met het ontdekken van het natuurlijke slaapritme van een baby.
  • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
  • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je dreumes laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover).
  • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak ook hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.

Baby 13 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je baby 13 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je baby van 13 maanden kunt helpen bij slapen.

  1. Lees hier nog over de kenmerken van slaapregressie dreumes 12 maanden.
  2. Besef dat het enorm varieert wanneer kinderen gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
  3. Het huilen van je dreumes kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom baby’s huilen (in hun slaap).
  4. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
  5. We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
  6. Lees hier meer over nachtangsten en nachtmerries bij kinderen.
  7. Lees hier meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje.
  8. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
  9. Is je baby vroeg wakker? Lees dan dit artikel: help mijn dreumes is vroeg wakker.
  10. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
  11. Lees hier meer over waarom je kind niet wil slapen.

Wil jij je dreumes helpen bij beter slapen?

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Dreumes is ontroostbaar en krijst hard
Volgend bericht
Slaap kind 14 maanden & 15 maanden

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan