Slaap kind 14 maanden & 15 maanden

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere kinderen en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt.

Hieronder deel ik slaapproblemen en vragen van ouders rondom de slaap van hun kind van 14 maanden & 15 maanden.

14 maanden slaapproblemen

‘Laatste tijd gaat steeds slechter’ – 14 maanden:

Jolie heeft altijd al slecht geslapen ‘s nachts. De nachten dat ze door heeft geslapen zijn op 2 handen te tellen. Laatste tijd gaat het slapen steeds slechter. Ze valt nu alleen aan de borst in slaap en als iemand anders haar op bed moet leggen, is het een groot drama en zijn we uren bezig. We willen graag dat Jolie leert zelfstandig in slaap te vallen zonder verdriet en dat we onze nachtrust weer terug krijgen.

Valt moeilijk in slaap’ –  14 maanden:

Onze dochter is altijd een mindere slaper geweest. Moeilijk in slaap vallen en veel wakker ‘s nachts. Tot ze ongeveer 10 maanden was. Toen ging het ineens helemaal goed voor een aantal weken. Ze viel erg makkelijk in slaap en sliep hele nachten door. We dachten dat we er doorheen waren. Toen ging het rond 11 maanden weer mis. Het duurde soms 3 uur voordat ze sliep en ze valt nu nog steeds moeilijk in slaap.

Rond de 13e maand ging het ineens een stuk beter. Elk slaapje ging goed en we moesten haar ‘s ochtends zelfs wakker maken. Helaas is het sinds 2 weken weer helemaal mis en we weten niet meer wat we moeten doen. In slaap brengen (ondanks dat ze zo ontzettend moe is) duurt soms wel weer 2 uur. En uit het niets kan ze wakker worden. Ze slaapt heel diep, maar wordt ineens wakker en dan is het direct hard huilen, krijsen en staan in bed.

’s Nachts zijn we er dan ook erg lang mee bezig haar weer in slaap te krijgen. We zitten echt aan onze limiet helaas. In onze armen slapen is dan vaak het enige wat ze wil, maar dat houden wij natuurlijk niet vol. Overdag is ze altijd heel vrolijk en ondernemend. Ze eet goed en loopt sinds een maand.

‘Slaapt niet altijd door’, 15 maanden

Ons kindje is 15 maanden. Er zijn twee issues die we willen bespreken: 1) ons zoontje valt niet in bed in slaap. We hebben hem eigenlijk wel altijd in slaap gewiegd, en nooit zelfstandig in bed in slaap laten vallen. We zijn op een gegeven moment in een fase gekomen waarin we hem niet meer hoefden te wiegen, maar waar hij op onze arm terwijl we in een stoel zaten zelfstandig in slaap viel. De laatste tijd is hij na een periode van ziekte afhankelijk van de borst/fles en laat hij zich ook niet meer in slaap wiegen. 2) Hij slaapt lang niet altijd door. Sinds een paar maanden slaapt hij vaker niet door dan wel. Hij is in de nacht enkel rustig te krijgen door tussen ons in te liggen en daar verder te slapen.

14 maanden: realistisch beeld slaap

Eigenlijk beschrijft de moeder hierboven de twee grootste problemen die ouders ervaren bij dreumesen van 14 maanden of 15 maanden. Kinderen kunnen niet zelf in slaap vallen en worden regelmatig huilend wakker. Beiden kunnen gepaard gaan met intense emoties, veel huilen en lang wakker kunnen zijn in de avond/ nacht. Ook begint het te rommelen met het slaapritme overdag en de dagslaapjes.

Aanpak slaapcoach 14-15 maanden dreumes:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap op deze leeftijd leeftijd.
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (hieronder meer daarover)

Kind 14 & 15 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je kind 14 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je dreumes kunt helpen bij slapen.

 1. Lees hier nog over de kenmerken van slaapregressie 15 maanden.
 2. Besef dat het enorm varieert wanneer kinderen gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 3. Het huilen van je dreumes kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom kinderen huilen (in hun slaap).
 4. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
 5. Lees hier meer over nachtangsten en nachtmerries bij kinderen.
 6. Lees hier meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje.
 7. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
 8. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
 9. Lees hier meer over waarom je kind niet wil slapen.
 10. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn kind is vroeg wakker.

Wil jij je dreumes helpen bij beter slapen?

Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Ebook slaap: Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Slaap bij 13 maanden: ervaringen
Volgend bericht
Slaap kind 16 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan