Slaap kind 16 maanden: ervaringen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere kinderen en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun kind van 16 maanden.

16 maanden slaapproblemen

‘Wordt vaak nog 2 keer per nacht wakker voor de fles’, casus 1:

Wesley slaapt niet door, althans niet de klok rond. Hij wordt vaak nog 1 of 2 keer per nacht wakker en slaapt dan niet meer in zonder een fles. Hij gaat om 18.15-18.45 uur naar bed en wordt wakker tussen 5.30-6.30 uur. Sporadisch slaapt hij langer door. Maar 4.30 uur wakker worden en dan pas om 6u weer in slaap vallen gebeurt ook regelmatig. Ook slapen overdag is een uitdaging. 1x lukt vaak wel, soms net een uur. Zijn 2e slaapje is altijd lastig. Ook hier geven we vaak een fles erbij. We zien dat hij moe is, maar hij lijkt constant weerstand te bieden tegen de vermoeidheid. Hij ontwikkelt zich snel en wil niks missen. Helaas begint het van ons als ouders nu wel zijn tol te eisen. We willen graag een consequente aanpak die hem helpt en ons ook.

‘Wat is goed slaapritme bij 16 maanden?’ casus 2

We hebben vooral vragen over het slaapritme van ons kind van nu 16 maanden. Slaapt hij te veel overdag of te laat op de dag? Is het tijd voor één slaapje in plaats van twee? Ook vragen we ons af of wat we zelf doen ’s nachts wel goed is. De borst is er weer een beetje ingeslopen, maar eigenlijk wil ik dat niet meer.

Hij heeft rond zijn eerste verjaardag een aantal weken doorgeslapen. Ook kan hij zelf in slaap vallen, maar het lijkt alsof hij steeds weer meer hulp nodig heeft. Vaak huilt hij nu bij het wegleggen. Wat ons goed hielp vorige keer (bij vorige slaapconsult met Ewelina): een soort stappenplan en meer begrip voor waarom dingen zijn zoals ze zijn. En meer info over slaapritme op deze leeftijd.

‘Wordt wakker en wil nabijheid’, casus 3

Anna sliep altijd goed in en goed door. Nu wordt ze in de nacht wakker en wil nabijheid. Ze gaat gillen en (hysterisch) huilen als ze wakker wordt. Hier willen we vanaf want ze is vaak 2 uur wakker dan. We zijn begonnen met jullie troostmethode en verplaatsen, maar dit lijkt moeizaam te gaan (ze gaat er niet sneller van slapen).

16 maanden slaap: realistisch beeld

Bij de leeftijd van 16 maanden ervaren nog steeds veel ouders slaapproblemen. Het gaat vaak om moeilijk in slaap vallen, nachtangsten, nachtmerries en verzet bij slaapjes overdag. Ouders worstelen mogelijk met het in bed krijgen van hun kind, aangezien het zich kan verzetten tegen bedtijd. De nachten kunnen ook uitdagend zijn omdat kinderen moeilijk te troosten zijn en veel geruststelling nodig hebben. Overdag kan de overgang van 2 naar 1 slaapje ook lastig zijn, waarbij 1 slaapje te weinig lijkt en 2 slaapjes te veel.

Aanpak slaapcoach 16 maanden dreumes:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap op deze leeftijd.
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)

Kind 16 maanden (slaap)tips

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je kindje tussen 16 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je dreumes kunt helpen bij slapen.

 1. Lees hier nog over de kenmerken van de slaapregressie bij 15 maanden die nog steeds een rol kunnen spelen.
 2. Besef dat het enorm varieert wanneer kinderen gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 3. Het huilen van je dreumes kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom kinderen huilen (in hun slaap).
 4. Lees hier hoe je om kunt gaan met ontroostbaar huilen.
 5. Lees hier meer over nachtangsten en nachtmerries bij kinderen.
 6. Lees hier meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje.
 7. Vragen over borstvoeding verwijs ik door naar een lactatiekundige.
 8. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
 9. Lees hier meer over waarom je kind niet wil slapen.
 10. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn kind is vroeg wakker.

Wil jij je je kind helpen bij beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Ebook slaap - Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Slaap kind 14 maanden & 15 maanden
Volgend bericht
Slaap kind 17 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan