Slaap kind 17 maanden: ervaringen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere kinderen en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik slaapproblemen en vragen van ouders rondom de slaap van hun kind van 17 maanden en 18 maanden.

Slaapproblemen 17 maanden & 18 maanden

‘Hand is zijn slaapassociatie’ 17 maanden

Foss is 17 maanden en is gewend geraakt aan in slaap vallen met ons naast zijn ledikantje, liggend en al frummelend aan onze hand. Paar maanden geleden is dit afgebouwd tot bij de deur zitten mbv traject Bureau van Slaap, maar nooit gelukt om de slaapkamer uit te gaan. Sinds week voor 1e verjaardag lukt 2e slaapje meestal niet. Na regressie bleef dit en steeds minder slapen overdag. Ook ‘ s nachts vaak, soms lang en vroeg wakker. Doordat hij uiteindelijk bijna niet meer sliep overdag en ziek werd, weer gezwicht voor hand geven. Maar na een paar dagen al zo’ n sterke sslaapassociatie dat we dit nu alweer paar maanden doen. Mooie slaapspreiding, voldoende slaapjes van voldoende lengte blijft lastig.

Echt al maanden vaker geen dan wel 2e slaapje met soms powernap einde dag. In slaap vallen duurt meestal lang: 25-45 min. Wordt nu weer steeds vaker na 25/30 min wakker en ook in de nacht duidelijk om onze hand te zoeken. We doen het met liefde maar werkt voor ons maar ook voor hem niet goed meer volgens mij. 12 januari ben ik aan de hand van jouw masterclass begonnen met geen hand meer geven in de avond met naar bed brengen. Maar loop toch vast omdat Foss nog niet lijkt te wennen/accepteren en ik nu na de 3e dag in de kamer naast de deur zittend niet weet hoe verder, doordat hij iedere avond juist eerder erger lijkt te gaan huilen.

‘Hij staat vaak in zijn bedje te huilen’ 17 maanden

Al vanaf het begin is onze zoon geen goeie slaper, toen vooral overdag, nu vooral ’s nachts. Hem naar bed brengen duurt soms heel lang en met veel gehuil, en de afgelopen weken staat hij ook vaak ’s nachts in zijn bedje te huilen. Nu brengt mijn vriend hem altijd naar bed omdat hij bij mij heel hard gaat huilen en zich aan me vast klampt. Of als hij wel op m’n schouder in slaap valt en ik leg hem neer dan wordt hij wakker als ik hem neerleg.

Tevens is hij de laatste tijd elke keer om 5 uur in de ochtend wakker en slaapt hij daarna niet meer tot zijn middagslaapje om 12.30u. Ik geef nog borstvoeding, altijd in de ochtend als hij wakker wordt en verder op verzoek en als comfort gedurende de dag als we bij elkaar zijn.

‘Om de 1,5 uur wakker’, 18 maanden

Hugo slaapt moeilijk. In de afgelopen 18 maanden heeft hij waarschijnlijk 10 x langer dan 5 uur achter elkaar geslapen. In goede nachten wordt hij 2 tot 3 keer wakker. Slechte nachten is hij om de 1,5 uur wakker. Hij heeft niet heel veel moeite met in slaap vallen op zich, in de avond gaat dat prima, we kunnen hem dan ook vaak wakker in zijn bed leggen en een kus geven en weglopen. Maar hij wordt gewoon snel weer wakker en komt dan niet meer zelf in slaap. Meestal krijgt hij dan borstvoeding en valt hij tegen moeder aan in slaap. Soms kunnen we hem aaien en in zijn bed laten en soms maken we een flesje. Er zijn ook wel een paar nachten per week dat hij 1,5 uur wakker ligt in de nacht. Meestal wil hij dan de borst niet loslaten anders gaat hij huilen. In de middag slaapt hij over het algemeen goed. Hij zit nu een beetje tussen 1 en 2 dutjes in.

Slaap 17-18 maanden: realistisch beeld

Veel kinderen kunnen bij 17 & 18 maanden al nachten doorslapen. Maar veelvoorkomende slaapproblemen (=uitdagingen) op deze leeftijd zijn:

 • weerstand om te gaan slapen bij bedtijd,
 • moeilijk ouders kunnen loslaten,
 • nachtangsten of nachtmerries,
 • lang wakker kunnen zijn in de nacht.
 • Dat gaat gepaard met veel intense emoties.
 • Kinderen van anderhalf jaar kunnen nog steeds moeite hebben met de overgang naar 1 slaapje.
 • Daarnaast kunnen ouders nog steeds worstelen met het afbouwen van nachtvoedingen.

Aanpak slaapcoach 17-18 maanden dreumes:

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap op deze leeftijd.
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht.
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining. Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)

Kind 17 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je kindje tussen de 17 maanden is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe jij je dreumes kunt helpen bij slapen.

 1. Lees hier het uitgebreide artikel over de slaapregressie bij 18 maanden.
 2. Besef dat het enorm varieert wanneer kinderen gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
  Het huilen van je dreumes kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom kinderen huilen (in hun slaap).
 3. Lees hier meer over nachtangsten en nachtmerries bij kinderen.
 4. Lees hier meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje.
 5. Vragen over borstvoeding en nachtvoedingen verwijs ik vaak naar een lactatiekundige.
 6. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
 7. Lees hier meer over waarom je kind niet wil slapen.
 8. Is je baby vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn kind is vroeg wakker.

Wil jij je je kind helpen bij beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Slaap e-book Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Slaap kind 16 maanden: ervaringen
Volgend bericht
Slaap kind 19-23 maanden: ervaringen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan