Slaap kind 19-23 maanden: ervaringen

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere kinderen en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Hieronder deel ik ervaringen en vragen van ouders rondom de slaap van hun kind van 19 tot 23 maanden.

Slaapproblemen kind 19-23 maanden

‘Heeft veel moeite met doorslapen’, 19 maanden

Wij lopen tegen twee uitdagingen aan: Merel kan eigenlijk alleen op ons /in onze armen in slaap vallen. We leggen haar heel slaperig of in slaap in haar bedje, maar Merel heeft veel moeite met doorslapen. Zodra ze in de nacht wakker wordt (meestal tussen 00:00 en 02:30), kunnen we haar nauwelijks weer terugkrijgen in haar eigen bed. In ons bed slapen werkt soms goed. Maar is net 19 maanden de laatste weken merken we dat ze erg onrustig is als ze ’s nachts wakker wordt en als we haar proberen weg te leggen. Dan leggen we haar weer tussen ons in. Dat willen we liever niet.

‘We moeten bij hem blijven anders gaat hij krijsen’ 20 maanden

Sinds paar maanden geleden wordt onze zoon van 20 maanden regelmatig ’s nachts wakker. Voordat de nachten slecht werden viel hij vaak nog zelf weer in slaap, maar dat kan hij nu dus niet meer. We troosten hem dan kort en dan slaapt hij verder, in blokken van ongeveer 2 a 2.5 uur. Daarnaast moeten we bij het naar bed gaan, bij hem blijven tot hij slaapt en dan wegsluipen, anders gaat hij krijsen.

We denken dat hij heel erg verlatingsangst heeft, met name bij zijn moeder. Als moeder hem op bed legt, gaat hij steeds haar aandacht vragen met spelletjes en geluiden.

‘Hij is al paar maanden 5.00 uur wakker’ 21 maanden

Mette is 21 maanden wordt al een paar maanden om 5:00 wakker. We hadden hem eind okt net zo ver dat hij soms rond 6:00 wakker werd, totdat de tijd werd verzet. En nu is het zelfs iedere ochtend 4:15 of 5:00. We zijn nu sinds een week aan het experimenteren om zijn ochtendslaapje eraf te halen, omdat het middagslaapje wat korter werd. Hij sliep overigens wel altijd nog goed ’s ochtends (9:30-10:00).

’s Middags ging hij altijd om 13:00 naar bed, maar sinds het ochtendslaapje eraf is (waar hij nog best moeite mee heeft) is dat nu soms al 12:15. Hij slaapt dan ongeveer 2,5 uur. ’s Avonds gaat hij om 18:30-18:45 naar bed. Het duurt dan ongeveer 1 uur voordat hij in slaap valt. Dit gaat bijna altijd zonder problemen. De nacht zelf gaat meestal ook goed, hoewel de laatste week hij ’s nachts wel iets onrustiger is (hij maakt dan geluiden maar komt wel zelf weer in slaap). We willen dus graag jouw hulp om hem later wakker te laten worden (liefst niet voor 6:00).

‘Kan uren wakker zijn’, 22 maanden

Thijs van 22 maanden valt bij ons, z’n ouders in slaap. Hij kan niet zelf in slaap vallen en wordt ’s nachts wakker. Kan dan uren wakker zijn. Lief reageren, boos worden, laten huilen, negeren, niets lijkt te helpen.

‘Moeite met inslapen in de avond’, 23 maanden

Keano (23 maanden) wordt nog meerdere keren per nacht wakker, de hoeveelheid varieert sterk. Hij heeft ook moeite met inslapen in de avond. Ik wil graag weten hoe we hem sneller kunnen laten slapen, want soms zijn we uren bezig. En ook hoe we hem kunnen helpen met langer doorslapen. Omdat mama hem meestal naar bed doet, maar papa moet dat ook succesvol kunnen doen (dit wisselt nu sterk).

Slaapproblemen tussen 19 -24 maanden:

Wanneer je kind anderhalf jaar is, kun je nog steeds slaapproblemen ervaren of krijg je juist nieuwe slaapuitdagingen erbij. Dat kan frustrerend zijn wanneer er ouders om je heen zijn waarvan de kinderen al goed doorslapen. Je merkt vast dat je kindje zich emotioneel sterk aan het ontwikkelen is.

 • Hij of zij kan overspoeld worden door intense emoties.
 • Zeker als het bedtijd is, merk je dat je kindje je veel moelijlijker kan loslaten. Separatieangst is dan groot.
 • Je gaat nu goed het temperament van je kind merken
 • Rond deze leeftijd is er een piek van nachtangsten
 • Opeens kunnen kinderen vroeger wakker worden dan dat je gewend was
 • Veel kinderen kunnen lang wakker zijn in de nacht en intens krijsen.

Kind anderhalf jaar: aanpak slaapcoach

Elke situatie en elk gezin is anders en vraagt een andere aanpak. In mijn gesprekken en coaching gebruik ik mijn 5-stappenplan. Deze kun je hier gratis downloaden.

In deze situaties heb ik mij gericht op o.a. deze punten:

 • Ouders krijgen een realistisch beeld over slaap en ontwikkeling van het kind op deze leeftijd
 • Het is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten met een arts.
 • We onderzoeken de reden waarom het kind wakker wordt in de nacht en welke behoefte achtger dit gedrag en emoties zit.
 • We onderzoeken samen wat ouders nodig hebben qua ondersteuning m.b.t. slaaptekort. Ik zoek vaak hulp in de omgeving zodat ouders ontlast kunnen worden en een paar uur achter elkaar kunnen doorslapen.
 • Ik bespreek de mogelijkheden van slaaptraining.
 • Ik ben geen voorstander van methoden waarbij je je baby laat huilen. Daarom bespreek ik alleen de responsieve aanpak. (Hieronder meer daarover)

Kind 19-23 maanden (slaap)tips :

Hieronder geef ik linkjes naar belangrijke artikelen die jou kunnen helpen wanneer je kind anderhalf jaar is. Hier krijg je meer inzicht en begrip over normaal slaapgedrag en leer je hoe je je dreumes kunt helpen bij slapen.

 1. Lees hier het uitgebreide artikel over de slaapregressie bij 18 maanden.
 2. Is je kind al bijna 2 jaar? Lees dan: mijn peuter wil niet slapen wat kan ik doen?
 3. Besef dat het enorm varieert wanneer kinderen gaan doorslapen, hier krijg je een eerlijk overzicht.
 4. Het huilen van je dreumes kan diverse redenen en betekenissen hebben. Lees in dit artikel waarom kinderen huilen (in hun slaap).
 5. Lees hier meer over nachtangsten en nachtmerries bij kinderen.
 6. Lees hier meer over de overgang van 2 naar 1 slaapje.
 7. Vragen over borstvoeding en nachtvoedingen verwijs ik vaak naar een lactatiekundige.
 8. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies.
 9. Lees hier meer over mogelijke redenen waarom je kind niet wil slapen.
 10. Wil je kind niet naar bed en ervaar je strijd? Lees hier de beste liefdevolle tips voor bedtijd
 11. Is je kind vroeg wakker? Lees dan het artikel: help mijn kind is vroeg wakker

Wil jij je je kind helpen bij beter slapen?
Download hier gratis; 5 stappen naar liefdevol slapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Ebook slaap: Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Vorig bericht
Slaap kind 17 maanden: ervaringen
Volgend bericht
Kind bijna 3 jaar: slaapproblemen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan