slaapregressie baby

Slaapregressie? de waarheid over slaapregressies bij kinderen

Mijn baby slaapt niet. Google dit en je komt op het woord: slaapregressie uit. Je leest en hoort veel over de zogenaamde slaapregressie bij kinderen. Dit begrip beschrijft een periode waarin – vanuit het niets – je baby of kind niet goed slaapt en midden in de nacht vaker wakker kan zijn. De term slaapregressie is overgevlogen vanuit Amerika en wordt in Nederland steeds vaker gebruikt. Maar bij deze verklap ik al meteen: slaapregressie bestaat niet. 

Misschien denk je nu, ik heb over dit woord vaker gehoord en erover gelezen?!?  Dus slaapregressie bij je baby of kind moet toch iets zijn? Ja en nee. In een eerder artikel leg ik uit waarom er perioden zijn dat je baby of kind slechter slaapt. Lees daarvoor mijn artikel: Mijn baby wil niet slapen, is het slaapregressie?

Hieronder leg ik uit waarom die perioden als slaapregressie worden gezien en hoe het komt dat je dit begrip steeds vaker hoort. Ook geef ik je tips over hoe je het beste kunt omgaan met perioden waarin je baby, peuter of kind slecht(er) slaapt.

Slaapregressie is ‘hot’

Je komt het woord ‘slaapregressie’ steeds vaker tegen.  Wanhopige ouders die op Google zoeken naar een oorzaak van het opeens niet willen slapen van hun baby of kind: voila, de slaapregressie. En wat is het fijn om te horen dat er een verklaring voor is en dat het dus niet aan jou ligt. Er is veel over slaapregressie bij baby’s en kinderen geschreven, maar dat wil niet zeggen dat wat je leest klopt. De meeste blogs die ik over slaapregressie heb gevonden, zijn er echt om van te huilen. Niet wetenschappelijk onderbouwd of geschreven door iemand zonder enige (ped)agogische of wetenschappelijke achtergrond.

Voor mij als kinderslaapcoach is het moeilijk om deze gangbare -maar wat mij betreft slechte- term te vermijden, die lijkt te zweven in de slaapwereld. En om eerlijk te zijn, zijn de slaapregressies waarschijnlijk ook DE redenen dat ik zoveel klanten heb.

Mijn kind zit in een slaapregressie: help!

Ouders die er ‘middenin’ zitten komen naar me toe en hebben allemaal dezelfde vraag: Hoe kunnen we slaapregressie overleven en / of voorkomen. Als moeder begrijp ik die zorgen, want het is fijn dat wanneer je kind niet goed slaapt je er een oorzaak aan kan koppelen. Als slaapcoach help ik ouders om goede slaapgewoonten bij hun kinderen te ondersteunen. Maar als socioloog vind ik het belangrijk om jou de juiste informatie te geven, want de slaapregressies lijken een fenomeen, terwijl slaapregressie niet bestaat. In mijn eerdere artikel heb ik bewust de term slaapregressie gebruikt. Puur om ouders die via internet zoeken naar ‘slaapregressie’ van goede informatie te kunnen voorzien. En uit te leggen dat het om een verkeerde term gaat. 

Wetenschap over slaapregressies

Wat zegt de wetenschap over slaapregressies baby of kind? Hier kan ik duidelijk over zijn: NIETS. In wetenschappelijke artikelen komen de woorden ‘slaapregressie baby’ of ‘slaapregressie kind’ niet voor. Ook als je de Nederlandse richtlijnen over slaapproblemen van jonge kinderen bekijkt, wordt deze term 0 keer genoemd. Ja, je leest het goed NUL. Dus je huisarts of arts van het consultatiebureau zal je waarschijnlijk verbaasd aankijken als je over een slaapregressie gaat beginnen.

Maar het klopt wel dat er aanwijsbare perioden zijn waarin je baby of kind slechter kan slapen of vaker midden in de nacht wakker wordt. Je baby of kind wil gewoon niet wil slapen.  Waarom is dat?

Dit is waarom je baby of kind in een ‘slaapregressie’ zit

Je kindje ontwikkelt zich in de eerste levensjaren enorm snel. In slechts een jaar gaat je baby (om)rollen, zelfstandig zitten, kruipen, zelfstandig eten, lopen, praten, en deze lijst gaat maar door. Je kindje ontwikkelt veel nieuwe vaardigheden. Tijdens deze fasen- waarin je kindje een vaardigheid zich eigen maakt- kan hij of zij minder goed slapen.

Deze verschillende vaardigheden en/of mijlpalen die je kindje bereikt, zijn in kaart gebracht door de gerenommeerde kinderarts dr.T. Berry Brazelton (o.a. Harvard Medical School). In dat kader heeft hij het model ‘Touchpoints’ ontwikkeld, wat inmiddels meer dan 60 jaar wetenschappelijk is onderzocht. Hij wilde met dit model professionals -die werken met ouders van jonge kinderen- voorbereiden op wat ze kunnen verwachten. Want er welzijn aanwijsbare perioden waarbij de slaap van je kindje verslechterd is en je baby of kind niet wil slapen.

Het meest bijzondere is dat Brazelton de term ‘slaapregressie’ niet heeft gebruikt. Maar in de loop van der jaren werden deze perioden – die vaak gepaard gaan met minder slaap-  (in Amerika) bestempeld als ‘slaapregressies’. En op die manier dus ook overgevlogen naar Nederland. En dat is jammer, want de nadruk zou moeten liggen op de progressie die je kindje eigenlijk maakt. Maar goed, wat kun je in die fase van slaapregressie merken aan je baby of kind?

Hoe herken je ‘slaapregressie’ bij je kind of baby?

  • Je baby of peuter slaapt opeens veel slechter
  • Je baby wil kind wil niet slapen
  • Slaapritme van je kind is in de war
  • Hazenslaapjes overdag
  • Je kind wordt wakker in de nacht en wil niet meer slapen
  • Je kind is bezig nieuwe vaardigheden te ontwikkelen zoals omrollen, zitten, kruipen, lopen en/of praten
  • Je kind eet opeens slecht(er)

En nu vraag je je vast af: Waarom zit mijn kind in slaapregressie? Waarom gebeurt dit?

De zogenaamde slaapregressie fasen zijn:

Rond de volgende maanden is je kindje intensief bezig met zijn vaardigheden en het gaat eigenlijk om progressie die je kind maakt! In dit artikel licht ik uitgebreid per aantal maanden en leeftijd toe waarom je kind niet wil slapen. Hieronder tref je een kort overzicht van de fasen van de zogenaamde slaapregressie:

 

Het is dus goed om te beseffen dat het hier om progressie van je kind gaat. Deze fasen altijd gaan eindigen in een slaapprogressie!

Het is dus progressie; slaapregressie bestaat niet

Als je de definitie van ‘regressie’ opzoekt, betekent het letterlijk: achteruitgang. En dat is dus totaal niet aan de orde zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Want het gaat om progressie die je kindje maakt! En soms kan die vooruitgang gepaard gaan met perioden van slechtere slaap. Maar het mooie is, zodra je kind zijn mijlpaal onder de knie heeft, wordt je beloond met meer slaap; de slaapprogressie;). 

Is het een sprong of een slaapregressie?

Ik krijg vaker de vraag of ‘slaapregressie’ een sprong is. Voor veel ouders geven de sprongetjes een houvast. Beide termen worden vaak met elkaar verward en/ of door elkaar gehaald, daarom licht ik dit toe. Slaapregressies en de Oei ik groei mentale sprongen zijn niet hetzelfde. Bij sprongetjes gaat het om mentale ontwikkeling die in ‘sprongen’ gebeurt. Zowel sprongetjes als slaapregressie komen op voorspelbare tijden voor en bij beide maken kinderen een moeilijke periode door. Maar bij slaapregressie gaat het om  mijlpalen die je kind bereikt. Dus het is totaal wat anders. Slaapregressies vallen vaak juist net tussen de groeisprongetjes in.

Wat kun je doen als je baby of kind opeens niet meer wil slapen?

Toevoeging 2021: Toen ik dit artikel schreef was er geen blog over slaapprogressie te vinden in Nederland. Slaapregressie domineerde. Inmiddels (en gelukkig) spreken steeds meer slaapcoaches van progressie. Fijn dat dit artikel een mooie inspiratie mag zijn!

Wil je meer weten over mij en hoe ik ouders vanuit hun intuïtie help naar meer slaap en naar meer vertrouwen? Of hoe je je kindje kunt helpen om beter te slapen? Volg mij op Instagram of Facebook.


Zullen we ‘slaapregressie’ vervangen door slaapprogressie?

Vorig bericht
Mijn baby / kind wil niet slapen: is het slaapregressie?
Volgend bericht
Mijn kind heeft een nachtmerrie; wat te doen?

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.