Vraag jij je af welke slaaptrainer jij het beste voor je kind kunt aanschaffen? Is jouw peuter of kleuter elke dag om 5.00 uur wakker? Jouw dagen beginnen veel te vroeg en de wallen onder je ogen worden steeds groter. Herkenbaar? Lees in dit artikel wat een slaaptrainer voor jullie kan betekenen en welke slaaptrainer wij het beste vinden.
Wat is een slaaptrainer/ slaapwekker?
De termen slaaptrainer of slaapwekker worden beiden gebruikt als benaming voor een speciale kinderwekker. Slaaptrainers en slaapwekkers voor peuters en kleuters zijn er in verschillende vormen en kleuren. Het is eigenlijk een soort wekker voor kleine kinderen die nog geen klok kunnen kijken.
De voordelen van slaaptrainer voor je kind?
Wat zijn de belangrijkste voordelen van een slaaptrainer?
- Slaaptrainers helpen kinderen met het ontwikkelen van tijdsbesef.
- Een slaaptrainer kan je kind helpen om te wennen aan het moment om te gaan slapen en geven ook duidelijk aan wanneer je kind mag opstaan.
- De slaaptrainer stimuleert kinderen in bed te blijven, en geeft ook de ouders daarmee
(hopelijk) meer nachtrust.
Om je kind te helpen met het krijgen van (bed)tijdsbesef kan een slaaptrainer uitkomst bieden. Een slaaptrainer heeft bijvoorbeeld kleuren die aangeven of het al tijd is om wakker te mogen worden en op te staan of dat het nog nacht is en tijd om verder te slapen. Soms heeft een slaaptrainer ook oogjes die opengaan als de dag begonnen is en oogjes die dicht zijn als het nog nacht is. Op deze manier kan jouw peuter of kleuter eenvoudig zien wanneer het nog tijd is om te slapen en wanneer hij dus nog even in bed moet blijven liggen.
Wanneer is een slaaptrainer geschikt?
De slaaptrainer is geschikt wanneer jouw kindje meestal goed de nacht doorslaapt maar vaak nog wel erg vroeg wakker is. Je kunt een slaapwekker ook gebruiken als ondersteuning bij het (leren) doorslapen.
Vanaf welke leeftijd is een slaapwekker te gebruiken?
Om een slaaptrainer te kunnen gebruiken, moet jouw kind begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. Jouw kind moet simpele verbanden kunnen leggen. De meeste kinderen kunnen simpele verbanden leggen vanaf ongeveer twee jaar. Echter zien we in de praktijk vaak dat kindjes vanaf 18 maanden ook al kunnen begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Op die leeftijd kun je al proberen om een simpele slaapwekker te introduceren.
Hoe kan een slaaptrainer helpen bij vroeg wakker worden van je kind?
Peuters en kleuters hebben nog niet zo’n sterk bioritme als wij volwassenen. Daarnaast hebben ze ook nog niet zo’n sterke impulscontrole waardoor rustig in bed blijven erg lastig is. En voor klok kijken zijn ze nog te klein. Ze hebben dus geen idee of het 5.00 uur of 7.00 uur is als ze wakker worden. Als ze dan om 5.00 uur wakker worden hebben ze er al best wel wat uurtjes slaap op zitten, waardoor de slaapdruk (het mechanisme wat helpt bij het in slaap vallen en in slaap blijven) om 5.00 uur in de ochtend veel lager is dan bijvoorbeeld om 2.00 uur en het moeilijk voor ze is om te begrijpen dat het nog nacht is.
Een slaapwekker kan houvast bieden voor jouw kind, omdat het op een simpele manier duidelijk maakt of het nog slaaptijd is of dat het al tijd is om op te staan.
Welke slaaptrainer is het beste?
Ouders vragen ons regelmatig welke slaaptrainer wij het beste vinden. Er zijn heel veel verschillende slaaptrainers op de markt. Het liefst gebruik je een slaapwekker die niet te complex is. Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent dat hoe simpeler een slaapwekker is, hoe beter. Want je wilt niet dat ze teveel na moeten denken. Liever daarom niet teveel toeters en bellen. Het liefst hebben wij daarom een simpel system met 2 kleuren. Rood/ blauw betekent slapen, groen of geel betekent opstaan. Later in dit blog bespreken we 5 modellen die wij veel tegenkomen.
Welke slaaptrainer kun je beter niet aanschaffen?
De meeste slaaptrainers hebben drie kleuren. Dit werkt als een ‘stoplichtsysteem’: rood/blauw betekent slapen, oranje nog even wachten, geel betekent eruit. Op zich klinkt dit goed, toch? Maar bij bijna alle slaapwekkers duurt het oranje licht 20-30 minuten. Denk even na: als jij zelf voor een stoplicht staat, hoelang heb jij geduld tot het groen wordt? Juist, je kunt bijna niet meer wachten en wilt eigenlijk al lopen toch? Zo werkt dat ook met kinderen.
Dat is dus onze grootste kritiek op de bestaande slaaptrainers: dat ze ontwikkeld zijn vanuit onze behoefte en niet vanuit de behoefte van het kind.
Wat als je al een slaapwekker met 3 kleuren hebt?
Mocht je nu al een slaapwekker met 3 kleuren hebben dan kun je de oranje kleur als ‘moment van opstaan’ gebruiken. We hebben ook ervaren dat je kinderen van boven de 4 jaar dit systeem wel kunt uitleggen en zij kunnen de oranje kleur als’ leestijd’ of ‘spelen in bed’ gebruiken.
De beste slaaptrainer: onze zoektocht
Zelf zijn we opzoek gegaan naar de beste slaaptrainer. Wij hebben onze volgers op sociale media (10.000+) gevraagd welke slaaptrainer zij het fijnst vinden. Naar aanleiding van deze reacties bespreken en beoordelen wij hieronder 5 slaapwekkers. Onze voorwaarden zijn:
- Simpel en duidelijk, dus maximaal 2 kleuren
- Simpel in gebruik
- Rode kleur in de nacht (rood licht heeft geen impact op de aanmaak van melatonine)
- Geen geluiden die jouw kind wakker kunnen maken (zoals ogen die opengaan)
- Een mooi design
Inmiddels (medio 2024) hebben we tientallen reacties mogen ontvangen en is dit onze lijst met slaaptrainers geupdate.
Welke slaaptrainer kun je het beste kopen?
Als je er nu toch al een wilt bestellen, zetten wij hieronder 5 opties:
1. Numsy Lou slaaptrainer
De Numsy Slaaptrainer Lou slaaptrainer is de meestgebruikte onder mijn volgers op Instagram en voldoet aan al onze eisen.
Voordelen: makkelijk in gebruik en om mee te nemen, lange batterijduur, 3 kleuren (waarvan je 1 kunt uitschakelen) rood licht in de nacht mogelijk, betaalbaar. Geen nadelen kunnen ontdekken.
2. Alecto Slaaptrainer
Alecto heeft verschillende slaaptrainers in het assortiment, deze Alecto slaapwekker heeft Ewelina voor haar eigen kinderen (al jaren) en zie wij het meest. Ook de versie met Aap wordt veel gebruikt.
Voordelen: 2 kleuren, makkelijk in bediening, ziet er best leuk uit, lange levenstuur
Nadelen: blauwe kleur in de nacht (kan de aanmaak van melatonine negatief beïnvloeden)
3. Zazu schaap Slaaptrainer
De meeste ouders die wij gesproken hebben, hebben de slaaptrainer Zazu schaap.
Voordelen: – Veel ouders zijn er blij mee omdat het heel duidelijk is wanneer het schaap slaapt en wakker is. – Kinderen vinden het leuk en zien het schaap als hun slaapmaatje.
Nadelen:
– 3 kleuren waarbij je kind een half uur moet wachten tot het tijd is om op te staan
– Ogen maken geluid als ze opengaan en kunnen jouw kind zelfs wakker maken
– Sommige kinderen vinden deze geluiden en/of het schaap zelf eng
Tip: gebruik oranje gewoon als ‘wakker/ je mag eruit’
4. Zazu Pam pinguïn
Het merk Zazu heeft naast de Schaap ook een slaaptrainer Pam Pinquïn. Dit vinden wij ervan:
Voordelen: ziet er mooi uit, simpel in gebruik, rode kleur in de nacht.
Nadelen: 3 kleurensysteem, waarbij je kind weer te lang moet wachten voor het mag opstaan.
Tip: gebruik oranje kleur als ‘wakker/ je mag eruit.’
5. Luvion Pinguïn Slaaptrainer
Voordelen: Mooi simpel design wat aan sluit bij de belevingswereld van jonge kindjes, eenvoudig te bedienen.
Nadelen: Ook hier zien we het 3 kleurensysteem wat voor jonge kindjes lastig te begrijpen is.
Tip: gebruik oranje kleur als ‘wakker/ je mag eruit.’
Omdenken: je kunt natuurlijk ook een gewone lamp kopen en deze gebruiken i.c.m een tijdsschakelaar.
Hoe gebruik je een slaaptrainer?
Stel, je hebt een slaapwekker in de vorm van een schaapje met een groen en rood lampje. Dan wijs je elke keer als jouw kind wakker wordt het lampje aan en bij rood zeg je steeds ‘ssst jouw schaapje slaapt nog’ en bij een groen benadruk je juist ‘kijk, jouw schaapje is wakker, en het is tijd om op te staan.’ De meeste kindjes vanaf 18 maanden zullen dan gaan begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Heel belangrijk dus om het als ouder(s) serieus te nemen en op die manier het goede voorbeeld te geven aan jouw kindje. Dus als je de slaaptrainer eenmaal geïntroduceerd hebt gebruik deze dan consequent en haal je kindje niet uit bed als het lampje nog niet op groen staat.
Wat als je kind wakker is voordat het lampje groen is?
Wil jouw kindje echt niet meer slapen en wil je toch de dag beginnen? Zorg dan in ieder geval dat je het lampje op groen hebt geklikt en dat je ook duidelijk aan jouw kindje laat zien dat het lampje groen is. Je wilt echt heel duidelijk de associatie leggen tussen de kleur van het lampje en het opstaan. Zodat jouw kindje het gevoel krijgt dat hij of zij opstaat omdat het tijd is en niet omdat hij of zij niet meer kon slapen.
Kan ik een slaaptrainer gebruiken om mijn kind langer te laten slapen?
Jouw kind slaapt elke dag netjes tot 6.00 uur of iets erna. Voor jou kan dit nog steeds erg vroeg zijn. Kun je kinderen met een slaapwekker ook trainen om langer te slapen?
Kinderen hebben een natuurlijke bedtijd en een natuurlijke tijd waarop ze elke dag wakker worden. Is een van de ouders een vroege vogel? Grote kans dat het kindje dat ook is. Alles vanaf 6.00 uur is een normale tijd om wakker te worden. Alles wat een kindje na 6.00 uur slaapt is dus eigenlijk bonus. Je kunt uiteraard wel proberen of jouw kindje iets langer kan slapen met een slaaptrainer. Probeer dan de wekker elke 3 of 4 dagen met 10/15 minuten te verzetten en kijk of je de klok van je kindje op die manier iets kunt aanpassen. Worstel je al langer met het vroeg wakker worden van je kind? Lees dan dit artikel: Help mijn kind is vroeg wakker.
Slaapt je kind nog niet door?
De makers van slaaptrainers/ slaapwekkers claimen dat je kind beter en langer gaat doorslapen. Vaak helpt het je kind met tijdsbesef en maakt het je kind duidelijk wanneer het nog nacht is en de bedoeling is om te slapen. Maar helaas werkt dat niet voor alle kinderen. Wat doe je als je kind niet doorslaapt en / of je peuter niet wil slapen ? Ook al heb je een slaaptrainer geïntroduceerd blijft je kind uit bed komen?
Volg dan de masterclass: Mijn kind gaat eindelijk doorslapen. En leer hoe je jouw slaaptrainer daarin succesvol kunt integreren.
Want een slaaptrainer alleen is niet de oplossing. De omstandigheden die jij creëert zijn even belangrijk.
Dit artikel heb ik samen geschrevenmet Marieke. Marieke is gecertificeerd Gentle Sleep Coach en afgestudeerd orthopedagoog aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft jarenlang met gezinnen en kinderen gewerkt en maakt nu onderdeel uit van ons team Eindelijk Slapen.
Omdat ik eerlijk ben, wil ik delen dat als jij op de banner klikt en bij bol.com een slaaptrainer koopt, krijg ik hier een heel klein percentage van. Het maakt voor jouw aankoop qua prijs echt geen verschil. Je betaalt zelf niet meer wanneer je via mijn link iets koopt. Je steunt daarmee wel kosteloos onze blog. Maar wanneer je dit geen prettig idee vindt is dat natuurlijk ook helemaal niet erg! Wanneer je dit liever niet wil, dan kun je de betreffende website zelf intypen in je browser of ernaar Googelen.
4 reacties. Plaats een nieuwe
Heel herkenbaar! Onze dochter slaapt al 2.5 jaar slecht en vroeg wakker en waren we ook opzoek naar een slaaptrainer die aan al onze eisen voldeed, maar konden we dus ook niet vinden. Ik zou zeggen een gat in de markt om er 1 te ontwikkelen 😆👍 Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de LSC Smart Connect Sfeerlamp van de Action. Deze kan je in de slaapkamer plaatsen en met wifi verbinden en via de LSC app bedienen. Zodra het tijd is om op te staan, gaat de lamp aan in de kleur die wij vast ingesteld hebben. Zo heb je er zelf controle over wanneer je wil dat je kindje wakker wordt. Je zou ook nog een timer in kunnen stellen, maar gewoon zelf aanzetten weer het tijd is vinden wij persoonlijk makkelijker. Misschien ook een tip voor andere ouders.
Ah super dank voor je uitgebreide reactie mbt slaaptrainer en tip!
Wat een fijn artikel is dit! Onze dochter is bijna 18 maanden dus ik denk dat we er eens rustig mee gaan starten. Wat ik me wel afvraag; onze dochter huilt niet als ze wakker wordt. Als het dan bijvoorbeeld 5.30 is dan laten we haar altijd rustig in haar bedje liggen totdat we opstaan (6.30 vaak) en dat vind ze prima. Heeft het dan zin? Want hiermee moeten we natuurlijk wel naar binnen om aan te wijzen dat haar ‘schaapje’ nog slaapt.
Als je kindje rustig in bed ligt, dan hoef je niet naar binnen:) Je vertelt bij bedtijd in de avond namenlijk al dat schaapje slaapt als het rood is. Overigens zou ik voor deze leeftijd niet het schaapje doen (is nu nog te complex voor jonge leeftijd) maar een van de eerste 2 voorbeelden in mijn blo:) succes!