slaaptraining slaapscoahing verschil

Slaaptraining vs. slaapcoaching baby kind // is er een verschil?

In de huidige slaapwereld is het gebruikelijk om het woord ‘slaapcoaching’ voor baby’s of kinderen door elkaar te gebruiken met de term ‘slaaptraining’. In dit artikel leg ik uit wat -volgens mij- het belangrijkste verschil is tussen beiden, en licht ik toe wat mijn visie op slaapcoaching is. 

Dit artikel is bedoeld voor ouders die benieuwd zijn naar alternatieven voor de slaaptraining met gecontroleerd laten huilen methoden. Vele ouders hebben succesvol wel laten huilen toegepast en dat is helemaal oké. Maar voor ouders die hun baby hebben laten huilen, en gemerkt hebben dat het erg stressvol was, kan dit artikel houvast geven.

Wat is slaaptraining?

Als je aan slaaptraining begint dan wil je het slaapgedrag van je kind veranderen en/of beïnvloeden. Slaaptraining houdt in dat je kind de vaardigheid moet leren om zichzelf in slaap te brengen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en diverse kinderslaapcoaches adviseren verschillende methoden. Technieken zoals (gecontroleerd) laten huilen of (gecontroleerd) uitdoven en alle andere aanpakken worden  allemaal op één hoop gegooid onder het proces van “leren slapen” en slaaptraining. Dit kan verwarrend zijn als je probeert de juiste methode voor jou en je gezin te vinden. 

Welke methoden slaaptraining zijn gebruikelijk?

Helaas is de betekenis van ‘slaaptraining’ afgelopen jaren verschoven naar baby’s alleen laten zonder enige troost of ondersteuning (of voor een aantal minuten waarbij je het aantal minuten dat je kind alleen is opvoert). Laatste methode de zogenaamde 5-10-15 minuten regel is gebruikelijk en wordt nog veel geadviseerd. Ik vind dat ouderwetse slaaptraining, omdat deze methoden letterlijk uit de vorige eeuw komen. Bij die methoden stop je letterlijk met ondersteuning van je baby bij het slapengaan. Je laat je kind (voor een aantal minuten) alleen en negeer je hem of haar in de hoop dat hij of zij zelf in slaap valt. Je gaat ervan uit dat hij of zij zichzelf troost en leert om in slaap te vallen. En je verliest hierbij letterlijk en figuurlijk verbinding met je kind.

Het gaan slapen is niet alleen een kwestie van stoppen met huilen en gaan slapen.

Je kindje moet zichzelf kunnen troosten en veilig voelen om uiteindelijk in slaap te vallen.  Volgens de nieuwste inzichten uit de wetenschap kan je baby dit pas vanaf 6 maanden. Daarom wordt geadviseerd om te wachten met slaaptraining totdat je baby minstens 6 maanden is. Dit betekent overigens niet dat elke baby bij precies 6 maanden zou moeten kunnen doorslapen. Het gaat hier om een geleidelijk proces. Daarnaast wordt steeds meer bekend over het belang van sensitief en responsief reageren op je baby/ kind.

Wat is het alternatief op slaaptraining met ‘laten huilen’?

We weten al langer dat sensitief en responsief reageren ontwikkeling van veilige hechting en emotionele ontwikkeling van je kind op langere termijn ondersteunt. Veel opvoedadviezen zijn dan ook inmiddels daarop aangepast. Alleen als het om bedtijd en nacht gaat lijkt dit nog niet doorgevoerd te zijn. Ik begrijp dit dus niet. Want bij bedtijd kun je juist denken aan een sensitieve aanpak en gebruik van responsieve methoden. Waarbij jij niet de verbinding met je baby of peuter verliest. Maar er bent om je kind te helpen bij het zelfstandig gaan slapen. 

Wat betekent slaapcoaching baby/ kind? 

In mijn praktijk gebruik ik graag het metafoor van het leren fietsen om ouders het verschil uit te leggen tussen de methoden van slaaptraining en om te laten zien wat slaapcoaching is. Als je kind leert fietsen dan moedig jij je kind aan om te fietsen, je geeft vertrouwen, je duwt een beetje en laat uiteindelijk los. Het gaat met vallen en opstaan. Het verschilt per kind wanneer ze uiteindelijk zelf kunnen fietsen, maar je kind blijft meestal proberen. Ook hier kan het gepaard gaan met tranen. Maar je bent er, je troost je kind en laat vanuit vertrouwen ook weer los. Je coacht letterlijk je kindje bij het leren fietsen. Denk hierover na.  Jouw intentie is om aan te moedigen, ondersteunen en oefenen totdat hij of zij het uiteindelijk zelf kan.  Je coacht letterlijk je kindje bij het leren fietsen.

slaapcoach kind

Dit is hoe ik coaching zie. En dit kun je ook op het proces van slapen toepassen. Jij begeleidt je kindje tijdens zijn of haar proces en geeft tevens steeds meer ruimte om het zelf te doen. 

Het verschil slaapcoaching & slaaptraining

Wat ik hierboven beschrijf is dus totaal anders dan dat je je kind voor 5-10 of 15 minuten alleen laat met zijn fiets in de hoop dat als je weg bent hij of zij het zelf gaat leren. Jouw intentie is degelijk anders, want je helpt en ondersteunt je kind totdat hij of zij het zelf kan. Je blijft in verbinding in plaats van dat je je kind negeert en ervan uitgaat hij hij of zij het zelf kan leren.  

Kinderen kunnen slapen, alleen hebben ze soms onze hulp nodig

Een ander aspect van slaapcoaching is het besef dat je baby of kind van nature al kan slapen en dat hij of zij soms alleen wat meer ondersteuning daarbij nodig heeft. Onderzoek toont aan dat baby’s er klaar voor zijn om zichzelf steeds meer zelfstandig in slaap te brengen vanaf een leeftijd van 6 maanden. Maar net als bij elke andere mijlpaal of vaardigheid die kinderen zich eigen maken, hebben ze onze hulp, vertrouwen en begeleiding nodig. Want daar ben je ouder voor. Ze hebben iemand nodig die niet forceert of afdwingt, maar iemand waarop ze letterlijk kunnen terugvallen als het nog niet gaat. 

Liefdevolle slaapcoaching voor je baby of kind

Ik zie in de wereld van slaapcoaches overal ‘liefdevolle aanpak’ voorbij komen. Wat mij betreft houdt een liefdevolle aanpak in dat jij intentie hebt om je kind te helpen en te ondersteunen in slapen. Waarbij jij vanuit verbinding je kind begeleidt en ondersteunt totdat hij of zij het zelf kan. Zonder dat je hem of haar (gecontroleerd) en alleen laat huilen en daarmee simpelweg negeert. 

En als je mijn aanpak slaaptraining wilt noemen, dan is dat uiteraard oké. Maar dan weet je in ieder geval hoe ik erover denk en waarin ik fundamenteel verschil met anderen. En waarom ik zelf voorkeur voor term slaapcoaching heb.

Want ik train geen baby’s of kinderen. Ik coach jou als ouder zodat jij beste slaapcoach voor je kind kunt worden.

Als mijn liefdevolle aanpak je aanspreekt kun je hieronder gratis mijn gidsen downloaden. Daar help ik je om via vijf liefdevolle stappen de beste slaapcoach te worden voor jouw kind of baby. Mocht je op zoek zijn naar een slaapcoach baby of kind, vraag naar zijn of haar achtergrond en ervaringen. Vraag vooral welke methoden hij of zij gebruikt. En voel wat juiste aanpak voor jou/jullie is.

Beter slapen met baby nu gratis

Wil je meer liefdevolle tips over slapen? Volg mij op Instagram of op Facebook

Wat voor slaapcoach wil jij voor je baby of kind zijn?

Vorig bericht
Lieve moeder met slaapgebrek
Volgend bericht
Babymassage helpt bij onrustige baby & bevordert slaap

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan