Slapen in bed is een drama: ervaringen baby 3 maanden

Dagelijks werk ik met ouders en help ik ze met de slaap van hun baby’s en kinderen. Er is inmiddels veel informatie te vinden over slaap, maar welke informatie is juist? Door alle info en quick fixes die aangeboden worden, lijkt de slaap van kinderen maakbaar. Helaas is de theorie anders dan de praktijk. Elk kind is uniek en heeft misschien wel een andere slaapbehoefte dan een gemiddeld kind. En dat is oké. Maar toch vraag jij je misschien af wat normaal is en hoe je de slaap van je kindje kunt verbeteren.

Ik wil graag een inkijkje geven in mijn praktijk. Zodat jij als ouder een realistisch beeld krijgt over de slaap van andere baby’s en vragen die andere ouders hebben. Hopelijk geeft dat een stukje herkenning, waardoor je je niet meer alleen voelt. Ik deel een aantal ervaringen en vragen van ouders en geef liefdevolle tips.

Lees hier alvast alles over de slaapritme van baby van 3 maanden.

Ervaringen slaap baby 3 maanden:

‘Slapen in bed is een drama’ casus 1:

Hij is een super lieve vrolijke gezonde baby en slaapt in de nacht goed. Maar overdag is het heel lastig om hem in slaap te krijgen. Slapen in bed is overdag een drama. Als hij eindelijk slaapt wordt hij na 30 min alweer wakker, vaak lukt het me niet om hem in bed te laten slapen. Ook in de kinderwagen slaapt hij heel lastig en wordt hij snel weer wakker. De draagdoek werkt het best, maar ook daar slaapt hij heel lastig in en is hij snel weer wakker.

In het begin maakte ik mij niet zo druk, maar ik merk dat hij zijn slaap nodig heeft. Ik probeer de wakkertijden van zijn leeftijd aan te houden en goed naar zijn signalen te kijken. Als hij gaapt en in zijn oogjes wrijft probeer ik hem in slaap te krijgen. Maar dit lukt vaak niet.

‘Onze baby is erg slechte slaper’ casus 2:

Ons zoontje is 3 maanden oud en is een erg slechte slaper. Hij is heel alert en wil alles meemaken, maar is daardoor snel overprikkeld. We hebben intussen alles al geprobeerd om hem beter te laten slapen, maar niets lijkt te werken (wakkertijd max 90 min, white noise, donker kamertje etc.). We proberen hem wakker maar moe op bed te leggen, maar dan is het al snel huilen/krijsen. Hij kan dan ook ontroostbaar zijn. De enige manier om hem te laten slapen is om hem in slaap te wiegen en/of op de arm te laten slapen of slapend weg te leggen. Hij wordt dan vaak na 30 min weer wakker en maakt alleen maar korte slaapjes. Natuurlijk weten we dat slaapcoaching pas aan te raden is vanaf 6 maanden, maar we zijn inmiddels wanhopig en zouden graag handvatten willen hebben om ons zoontje beter te laten slapen. In de nacht komt hij om 23.00, 3.00 uur en is vaak vanaf 5.00 wakker/onrustig).

‘Baby slaapt sinds geboorte al niet goed’ casus 3:

Ons kleintje slaapt sinds haar geboorte al niet goed. Ze heeft verborgen reflux en koemelkallergie. Ze heeft nog nooit in haar bed geslapen en slaapt alleen in mijn armen. Maar hier zouden wij graag wat aan willen doen. Ook voor haar is het fijner en rustiger als ze haar eigen plekje heeft. Ze is nu soms zo rusteloos en overprikkeld. We willen het beste voor haar.

Baby 3 maanden: realistisch beeld slaap

Als je de ervaringen van ouders leest, dan zie je dat veel ouders van baby’s van 3 maanden worstelen met het vinden van slaapritme, korte slaapjes, en de wakker tijden. In eigen bed slapen is lastig, zeker overdag. Sommige baby’s slapen al door, maar de meeste nog niet. Veel baby’s hebben nog hulp nodig om in slaap te vallen door fysiek contact of door te wiegen. Er is nog geen vast slaapschema overdag.

Baby 3 maanden (slaap)tips:

Op mijn website vind je waardevolle informatie over de slaap van baby’s en artikelen die onderbouwd zijn met recentelijke wetenschappelijke kennis. Hieronder heb ik voor jou de meest relevante geselecteerd.

  1. Lees eerst het artikel over de slaap van baby’s van 3 maanden. Daarin geef ik meer informatie over slaap en tips voor deze leeftijd
  2. Ben je benieuwd hoeveel slaap je baby nodig heeft en wat normaal is? Lees: hoeveel slaapt een baby?
  3. Vraag je je af wanneer je baby gaat doorslapen? Wanneer slapen baby’s door
  4. Lees hier alles over omgaan met korte slaapjes
  5. Lees hier over de beste slaapschema’s en het vinden van een natuurlijk slaapritme
  6. Is je baby ontroostbaar? Lees hoe jij je ontroostbare baby kunt troosten
  7. Laat je baby niet huilen, lees waarom dat geen goede methode is op deze leeftijd
  8. Tips voor omgaan met vermoeidheid en slaapgebrek
  9. Hier tref je meer info over 4 maanden slaapregressie
  10. Hier tref je een overzicht van alle slaapregressies

Wil jij leren hoe jij je kind kunt helpen beter te slapen?

Als slaapcoach voor baby’s spreek ik dagelijks met ouders. Om ouders te helpen aan meer slaap, pas ik tijdens mijn gesprekken eerst mijn eigen stappenplan toe.

Ik weet dat deze ook jou kan helpen: Download hier gratis 5 stappen naar liefdevol slapen 0-5 maanden.

Gratis e-book tips voor beter slapen baby 3 maanden
5 stappen naar liefdevol slapen baby 3 maanden

De ervaringen zijn geschreven door ouders die ik spreek in mijn praktijk. Ik deel deze met toestemming. De namen zijn fictief, het geslacht wissel ik soms wel en soms niet. Dit om de anonimiteit van het gezin te waarborgen.

Vorig bericht
Heeft jouw baby huidhonger en ben jij ‘ touched out’?
Volgend bericht
Baby kan alleen wiegend, aan de borst of op mij slapen

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan