mijn kind is alert en slaapt moelijk

Tips van ouders van alerte kinderen

Het hebben van een alert kind kan overweldigend voelen en eenzaam zijn. Wat kun je doen als ouder als je kind alert is en moeite heeft met slapen? Niets kan beter troosten dan het besef: ik ben niet de enige. Daarom heb ik tips en ervaringen van andere ouders van alerte kinderen voor je verzameld. 

Alert kind en slaap

In dit artikel: Alert kind en slaap lees je alles over de slaap van alerte kinderen. Daarin heb ik kennis, inzichten uit de wetenschap en mijn ervaring als kinderslaapcoach verzameld.

Hieronder lees je ervaringen en tips van ouders.

Tips en ervaringen van ouders van alerte kinderen

De tips en ervaringen van ouders van alerte kinderen laten zien dat je niet alleen bent en dat er niets mis is met je kindje. En ook dat er niet één juiste manier is om om te gaan met een alert kind — maar wél heel veel liefde, aanpassing en vertrouwen op je gevoel. 

Hieronder delen ouders hun verhalen, deze post kun je op mijn Instagram terug zien met hieronder een selectie van ervaringen:

 

Ervaringen ouders alerte baby/ kind

“Voor de tweede keer een zeer alerte baby”

“Weer een flashback naar hoe intens het was. Je staat de hele dag aan. Probeer los te laten waar hij slaapt, als hij maar slaapt — al is dat soms lastig. Zoveel onbegrip in de omgeving omdat hij zo kort en niet in zijn eigen bed slaapt. Alsof je zelf iets fout doet.”

“Strijd gehad met elke minuut slaap”

“Onze zoon is net 1. En echt heel het jaar was het knokken om slaap. En mama was ook non-stop alert. Nu, met hulp van jouw masterclass, zijn we bezig om slaap te verbeteren. Maar hij blijft zó ontroostbaar soms, hij heeft echt fysieke hulp nodig om zich over te geven aan slaap.”

 “Mijn zoon is 6 maanden, altijd vrolijk, altijd aan”

“Hij komt nog steeds 6 keer per nacht, ondanks co-sleeping. Hazenslaapjes overdag. Roept hard ‘mama’ als hij bij papa is 🥹”

 “Ik dacht dat ik iets fout deed”

“Mijn zoon van 11 maanden wil niks missen. Als er visite is, slaapt hij niet. Hij is ineens moe en dan is het meteen over. Ik wou dat ik dit in de kraamtijd wist — ik had hem veel meer bij me gehouden in plaats van proberen neer te leggen omdat dat werd geadviseerd.”

 “Zo intens herkenbaar”

“Mijn baby is nu 6 maanden, kwam letterlijk met z’n ogen open. Continu op scherp. Slapen was een zoektocht: donker, wiegen, witte ruis, lopen. Nu lukt het om hem slapend te krijgen door gewoon te zitten. Maar het is nog steeds zoeken. En oja: hij is super sociaal.”

 “De skippybal was m’n redding”

“Kindje in de draagzak en hupsen op de bal — werkte beter dan alles. Mijn heupen konden het nog net aan, haha. En ineens sliep hij. En nu? Nu ligt hij gewoon in z’n bed. Je denkt dat het nooit overgaat, maar het wordt echt beter.”

 “Is dit frustratie of vermoeidheid?”

“Onze dochter van 6 maanden raakt zó snel overprikkeld. We twijfelen nog steeds vaak of het nu onbegrip is of moeheid. Maar het helpt om alle reacties hier te lezen. Zo’n herkenning.”

 “Geen roze wolk, maar wat een verbinding”

“Vanaf dag 1 was het keihard werken. Vanaf 8 maanden kon ik een beetje loslaten en genieten. Nu is ze 2 jaar en 5 maanden, slim, sprankelend, intens. En ik gun elke moeder dat ze eerder leert loslaten en vertrouwen.”

 “Zeer overprikkelde baby”

“Onze zoon wilde niks missen. Nu met 8 maanden bouwen we slaapmomenten echt stap voor stap op: wiegen, lezen, rust. Soms gaat het goed, soms minder. Maar één ding weten we zeker: laten huilen werkt hier níét.”

 “Onze FOMO baby”

“Slapen was een ramp het eerste jaar. Vanaf haar vierde ging het beter. Nu is ze 7, en die intense alertheid is een kracht geworden. Onze band is sterker dan ooit.”

 “Beide kinderen alert”

“Onze oudste (2,5 jaar) slaapt sinds ze goed kan lopen en praten, eindelijk beter. De jongste (8 maanden) komt hopelijk snel zover. Ze willen alles het liefst gisteren al kunnen.”

 “Over naar één slaapje met 10 maanden”

“Vanaf dat moment sliep ze beter én had ze toch nog genoeg prikkels. Met 2 jaar kreeg ze een groot bed en lagen we even naast haar. Daarna kon ze zelf slapen.”

 “Super mega alert meisje van bijna 4”

“Ze slaapt nu beter met melatonine (op advies van de huisarts), maar wordt nog steeds lang wakker ‘s nachts. Ze slaapt bij ons in bed — daar slaapt ze het beste. Ze gaat voorlopig niet naar school, eerst werken we samen aan haar regulatie.”

 “Mijn dochter is hooggevoelig én hoogbegaafd”

“Slaap was jarenlang zoeken. Ze sliep pas beter toen ik met mezelf aan de slag ging. Hypnotherapie en NEI hebben veel geholpen. Onze kinderen voelen onze spanning haarfijn aan. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp. En vertrouw op je kind.”

 “Zo blij met deze herkenning!”

“Slapen is hier nog steeds rommelig (nu 9,5 maand), maar nabijheid werkt. Wiegen, voeden, samen slapen. Intensief, maar waardevol. Mijn tip voor andere moeders: ACCEPTEREN. Je kindje is oké, jij bent oké. Als jij voelt dat nabijheid nodig is, DOEN.”

 “Mijn zoontje is met open ogen geboren”

“En die gingen zelden dicht! Naast contactdutjes hielp het soms om zijn voorhoofd even onder warm stromend water te houden. Hij ging dan letterlijk binnen een minuut in diepe slaap. Klinkt gek, maar werkte perfect!”

 “Wow, ik wou dat ik dit eerder had gelezen”

“Als first-time mom ben je al zo onzeker, en dan voelt het soms echt alsof je iets verkeerd doet. Mijn zoon is bijna 2, mega vrolijk, ondernemend en zó opmerkzaam. Ondanks dat het soms pittig is (borstvoeding, co-sleepen en héél veel dragen), ben ik ook ontzettend trots op ons. Op mijn gevoel mogen vertrouwen en zien hoe hij zich ontwikkelt 🙌❤️”

Tips van ouders voor ouders van alerte kinderen

Vanuit deze verhalen, hier een paar praktische inzichten én troost van ouders uit eigen ervaring. Dit kan je misschien helpen als je middenin de slapeloze nachten zit:

  1. Waar hij slaapt, maakt minder uit dan dát hij slaapt
    Laat het idee van het perfecte wiegje of ledikant los. Draagzak, wieg, op schoot — kies wat werkt, niet wat hoort.
  2. Voel je niet schuldig over fysiek contact
    Sommige kinderen moeten nog letterlijk gedragen worden om te reguleren. En hebben extra fysieke nabijheid nodig.
  3. Nabijheid is geen verwend gedrag, het is een behoefte. Draagdoeken, samen slapen, voeden op verzoek — je kind kalmeert via jou. Daar is niets ‘verkeerds’ aan.
  4. Ritme en voorspelbaarheid werken vaak beter dan schema’s
    Bouw slaapmomenten op met herhaling: boekje, lampje uit, wiegen, liedje. Consistentie = voorspelbaarheid, dat biedt je kind veiligheid.
  5. Gebruik de bevalbal met draagzak
    Voor sommige baby’s is dat dé gouden combi. Hupsen in plaats van lopen = minder belasting voor jou. En yep draagzak, veel fysieke geruststelling vindt in de draagzak plaats.
  6. Verwar frustratie niet per se met vermoeidheid
    Alertheid gaat vaak gepaard met een intense wil— kijk goed wat eronder ligt.
  7. Volg je kind, niet de schema’s van anderen
    Elk kind is uniek. Als jouw kindje pas om 21:00 moe wordt, dan is dat oké. Probeer los te laten wat ‘hoort’.
  8. Reguleer jezelf eerst
    Als jij gespannen bent, voelt je kind dat. Neem hulp aan, regel ademruimte voor jezelf, werk aan je eigen stress en triggers. Wat heb jij nodig?
  9. Gebruik rustgevende hulpmiddelen
    Denk aan white noise, massage, badje of warme doeken. Experimenteer en kijk wat werkt.
  10. Accepteer waar je nu bent
    Soms is het nog niet ‘opgelost’, maar kun je wel rust vinden in het loslaten van strijd. Jij en je kind zijn oké, ook in het rommelige.
  11. Je mag hulp zoeken – echt
    Hypnotherapie, NEI, of begeleiding bij zelfregulatie: soms is het niet alleen aan je kind, maar ook aan jouw proces als ouder.
  12. Het wordt écht beter — ook al lijkt het eindeloos nu
    Van hazenslaapjes tot zelf in slaap vallen kan een lange weg zijn, maar het komt.

🧡 Eén ding dat élke ouder zei?

“Het is zwaar. Maar ik ben ook zo trots. En het komt goed.”

Wil jij je alerte kind helpen met doorslapen?

Download-gratis-stappenplan-0-6-jaar

Een laatste geruststelling…

Je kindje is niet ‘moeilijk’. Hij of zij is gevoelig, opmerkzaam, slim, intens en bijzonder. Het vraagt nu misschien veel – maar deze eigenschappen worden later vaak juist hun kracht.

Herken je jouw kind als alert kind?

Laat hieronder of op mijn Instagrambericht jouw ervaring of tips achter – jouw verhaal kan een andere ouder helpen zich minder alleen te voelen.

Dankjewel!

 

Vorig bericht
Baby, slaap & moederschap: boekentips
Volgend bericht
Alert kind & slaap

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan