De overgang van 2 naar 1 slaapje, daar krijg ik als slaapcoach veel vragen over. Alle ouders maken de fase mee waarbij 2 slaapjes te veel zijn en 1 te weinig blijkt. In mijn praktijk zie ik veel ouders die te vroeg hun kind naar 1 slaapje doen. In dit artikel leg ik uit hoe je kunt merken dat je kind toe is aan 1 slaapje. Ook bespreek ik hoe jij je kind bij de overgang van 2 naar 1 slaapje kunt ondersteunen.
Wat betekent de overgang van 2 naar 1 slaapje?
De overgang van 2 naar 1 slaapje is voor de meeste ouders (en voor de kleintjes) een moeilijke overgang. Waarom? Omdat het lichaam van je kind went aan veel langere wakkertijden. En hun rust en slaap wordt naar 1 moment op een dag teruggebracht.
Het is een belangrijke overgang, fysiek en psychologisch. Je kind kan na de transitie van 2 naar 1 slaapjes namelijk twee keer voor 5 – 5,5 uur wakker zijn. Dat is een grote verandering. Deze overgang is een geleidelijk proces. Vaak duurt het niet paar dagen, maar een paar weken en soms paar maanden. Weet je nog toen je kindje van 3 naar 2 slaapjes ging? Daar maakte je ook een fase mee waarbij 3 slaapjes teveel waren en 2 te weinig leken.
12 maanden: kind slaapt ineens slechter
Rond 12maanden slapen kinderen vaak ineens slechter. Je kunt merken dat het slaapritme van je dreumes anders wordt. Bij 12 maanden zie ik dan ook veel ouders (en sommige kinderdagverblijven) besluiten om kinderen daarom over te zetten naar 1 slaapje. Maar wanneer is je kind klaar voor 1 slaapje?
Hoe oud is een baby die van 2 naar 1 slaapje gaat?
Onderzoek(1) laat zien dat kinderen klaar zijn voor het laten vallen van het eerste slaapje als ze tussen 15 maanden en 18 maanden zijn.
Uit mijn ervaring blijkt dat het vaak ook echt op zijn vroegst rond 14 maanden is. Eerder komt zelden voor. Later is geen uitzondering. Maar ook hierbij vind ik het belangrijk om te zeggen dat dit de gemiddelden zijn. Kijk daarom goed naar je kind, want JIJ weet het beste wat je baby nodig heeft.
Hoe merk je dat je kind kaar is voor 1 slaapje // 5 signalen
Je kind is meestal klaar voor 1 slaapje als hij of zij:
- Tussen 15-18 maanden is
- 10-12 uur kan doorslapen in de nacht
- Steeds meer tijd nodig heeft om in slaap te vallen voor het ochtendslaapje
- Een steeds korter ochtenddutje of een te lang ochtenddutje doet en / of
- Het middagslaapje weigert
Hoe weet je zeker dat je kind klaar is voor 1 slaapje?
- Het belangrijkste is dat je kind de meeste nachten doorslaapt in de nacht (tussen 10-12 uur).
- Daarnaast dat jij merkt dat het overdag ‘rommelt’ met de slaapjes. Het slaapritme dat je had kan ineens anders zijn geworden.
- Let vooral op veranderingen in het ochtendslaapje van je kind. Het kan zijn dat het langer duurt voordat je kind in slaap valt en/of als hij of zij eenmaal lang in de ochtend slaapt zijn of haar middagslaapje weigert. Wat ervoor kan zorgen dat je kind erg oververmoeid in de avond bij bedtijd is. Of je kind wordt juist eerder wakker uit het ochtendslaapje.
- Verwar een slechter of korter ochtendslaapje niet met het teken dat je kind al klaar is voor 1 slaapje. Een kort ochtendslaapje is vaak een teken dat de transitie eraan gaat komen, maar dat kan nog echt even duren.
Meeste kinderen zijn pas klaar voor 1 slaapje als ze 18 maanden zijn, lees ook: 18 maanden slaapregressie.
Overgang van 2 naar 1 dutje / doe het niet te vroeg
Onze taak als ouder is om de overgang van 2 naar 1 dutje zo soepel mogelijk te laten verlopen. Want je kindje kan juist nu wat meer onrust ervaren, hangeriger of aanhankelijker zijn. Check de hierboven genoemde signalen. Realiseer je dat het allerbelangrijkste is dat je kind consistent doorslaapt in de nacht.
Wanneer start ik met de overgang naar 1 slaapje?
Als je kind doorslaapt en je de overige signalen herkent, én jouw (onderbuik)gevoel zegt: mijn kind is klaar voor 1 slaapje, dan kun je daarmee experimenteren. Maar overhaast je niet.
Wees je ervan bewust dat als de overgang naar 1 dutje te vroeg plaatsvindt, dit ertoe kan leiden dat je kindje oververmoeid raakt. Waardoor hij of zij alleen hazenslaapjes doet en/of meerdere keren wakker gaat worden gedurende de nacht.
Mijn advies is om twee dutjes zo lang mogelijk vast te houden, zelfs als dat betekent dat je creatief moet worden in jullie dagritme.
Hoe bouw je af van 2 naar 1 slaapje? 8 Tips
Als je merkt dat je kind langere tijd worstelt met de overgang dan kun je geleidelijk gaan afbouwen naar 1 slaapje. Volg de volgende tips:
- Je kunt het begin van het ochtendslaapje geleidelijk in stappen van 20 tot 30 minuten oprekken, totdat je 12.00 uur of 13.00 uur bereikt. Doe dit geleidelijk (dwz in kleine stappen gedurende 2-3 dagen) om oververmoeidheid te voorkomen.
- Je wilt uiteindelijk dat het middagslaapje start tussen 12-13.00 uur (of ongeveer 5,5 uur nadat de baby overdag wakker is). Bij bedtijd geldt ongeveer 4,5-5 uur nadat het middagslaapje is afgelopen.
- Realiseer dat dit dan het enige slaapje van de dag is, dus probeer je kind weer in slaap te brengen als hij of zij binnen een uur weer wakker wordt (want dat is echt te kort om de hele dag te kunnen overbruggen)
- Tijdens deze overgang moet je de bedtijd met minstens een half uur (dat je gewend was) vervroegen, vaak zie ik bij 1 slaapje een bedtijd in de avond tussen 18.30-19.30.
- Doe dit NIET totdat je kind nog niet regelmatig de hele nacht doorslaapt.
- Sta open voor een enkele dag met twee slaapjes.
- Als je kind in de ochtend goed slaapt maar 2e dutje gaat moeizamer, experimenteer met het inkorten van ochtendslaapje.
- Wees geduldig, dit gaat niet in 1 dag, geef je kindje (en jezelf) de tijd om te wennen aan een nieuwe slaapritme.
Heb geduld & wees liefdevol
Deze overgang kan lastig zijn. Je hoeft je niet te haasten. Je zult ook waarschijnlijk tijdelijk ook kortere hazenslaapjes meemaken, wat frustrerend kan zijn. Heb geduld, geef je kind en jezelf ruimte voor dit proces. Accepteer dat het niet in 1x gaat. Wees liefdevol naar je kindje en naar jezelf toe. Als je naar jouw ouderlijke intuïtie luistert, je kindje volgt en het proces vertrouwt, komt het uiteindelijk goed die overgang.
Ontdek het slaapritme van jouw baby of kind
Twijfel je erover of je kindje eraan toe is? Wil je leren hoe jij het natuurlijke slaapritme van jouw baby kunt ontdekken en ondersteunen? Op een manier dat goed voelt voor jou en op basis van jouw ouderlijke intuïtie? Of wil je meer weten welk slaapschema het best passend is voor jouw kindje? Lees dan dit artikel over de beste slaapschema’s en het vinden van natuurlijke slaapritme voor jouw kindje.
Wil je leren hoe jij je kind kunt helpen om beter te slapen?
Download hier mijn gratis e-book: 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 6 maanden- 2,5 jaar.
Maak je je zorgen over de slaap van je kind en heb je behoefte aan persoonlijk advies?
Heb je twijfels en/of maak je je zorgen over de slaap van je kind? En wil deze zorgen en het slaapritme van je kind aan een slaapexpert voorleggen?
Plan hier een uitgebreid videoconsult in .
Bron:
1. onderzoek: The memory benefits of two naps per day during infancy: A pilot investigation (2022)
Is je kind klaar voor 1 slaapje overdag?