van 3 naar 2 slaapjes

Van 3 naar 2 slaapjes: wanneer & hoe

Naarmate je baby ouder wordt en groeit, verandert ook zijn of haar slaapritme. Vooral tussen de 6 en 9 maanden kan het slaapschema onvoorspelbaar worden. Yep, het lijkt wel een ‘neverending story’ het eerste jaar. Omdat je dit leest vraag je je vast af: wanneer is het juiste moment om van 3 naar 2 slaapjes te gaan? En hoe kun jij je baby helpen daarbij?

Wanneer van 3 naar 2 slaapjes?

Over het algemeen zal je kleintje klaar zijn om over te gaan van 3 dutjes naar 2 als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Als je baby twee langere slaapjes (van minstens 60-90 minuten) doet en goed in de nacht doorslaapt, dan kan het mogelijk zijn het derde slaapje eerder te laten vallen.

Hieronder leg ik alles uit over de overgang naar twee slaapjes.

Slaapritme bij baby’s 6-9 maanden

Misschien had je al een voorspelbaar slaapritme rond 5 maanden, besef dat dit anders gaat worden. Het slaapritme van je baby verandert tussen 6-9 maanden. Op deze leeftijd hebben de meeste baby’s tussen de twee en drie dutjes per dag nodig. Ze doen een ochtenddutje, een middagdutje en een middagdutje van (maximaal) een uur om hen te helpen de kloof tussen het laatste slaapje en bedtijd te overbruggen. Dit laatste dutje helpt om weerstand bij bedtijd door een oververmoeide baby te voorkomen. Het is belangrijk dat je baby ten minste drie uur slaapjes krijgt, idealiter opgesplitst in twee dutjes van 90 minuten en dus eventueel een derde slaapje in de namiddag.

Is je baby 8 maanden?

Wanneer je baby 8 maanden is, maakt hij of zij  een enorme ontwikkelingssprong. Dat heeft impact op zijn of haar slaapritme. Lees meer over het slaapritme baby 8 maanden. Die veranderingen in slaap wordt ook als de zogenaamde slaapregressie bij baby’s genoemd. 

Is je baby klaar om naar 2 slaapjes te gaan?

Het kan lastig zijn om erachter te komen wanneer jouw baby precies klaar is om zijn derde slaapje te laten vallen. Van 3 naar 2 slaapjes is een geleidelijke overgang. Besef dat het dus niet één moment/dag is waarop je baby nu echt klaar is voor 2 slaapjes. Hoe kom je er dan toch achter dat je baby bezig is om zijn derde slaapje te laten vallen?

Van 3 naar 2 dutjes: signalen van de overgang

  • je baby is tussen de 6 en 9 maanden oud
  • het slaapritme dat je tot nu toe gewend was, begint te veranderen
  • het laatste derde slaapje wordt steeds uitdagender en korter
  • de eerste twee slaapjes worden juist steeds voorspelbaarder en langer
  • je baby wordt voor 6 uur wakker, terwijl hij/zij eerder tot tenminste 6 uur sliep, en/of 
  • het is moeilijker om je baby bij bedtijd op tijd in slaap te krijgen

Jouw baby is klaar voor twee slaapjes; als:

1. Je baby tussen de 6 en 9 maanden is

Gemiddeld laten de meestee baby’s hun slaapje tussen 6 en 9 maanden vallen. Als je het derde slaapje te vroeg- wanneer je baby 5 maanden is- laat vallen, kan je baby oververmoeid worden. Als je het te laat laat vallen- waardoor bedtijd opschuift- krijgt je baby niet de nodige nachtrust die hij/zij nodig heeft om volledig uitgerust te blijven. Beide scenario’s resulteren in niet genoeg slaap op de juiste momenten en dus een oververmoeide baby. Hoe kan dit? Wanneer je baby oververmoeid is, maakt het lichaam slaapbestrijdende hormonen aan, zoals het stresshormoon cortisol. Cortisol maakt het vaak moeilijk om in slaap te vallen en om in slaap te blijven. 

2. Je baby tenminste twee keer 60-90 minuten dutjes slaapt overdag 

De eerste twee slaapjes van de dag duren minstens 60-90 minuten. Op die manier heeft je baby voldoende herstellende slaap gekregen. Baby’s die eerder hun twee slaapjes verlengen, zullen het derde dutje eerder laten vallen dan baby’s die korte dutjes hebben. Overigens zijn de korte slaapjes in deze fase normaal. 

3. Je baby weigert het derde slaapje

Je baby wil niet slapen bij het neerleggen voor hun derde dutje, hoe hard je ook probeert! Wat je ook doet (kinderwagen, draagzak) je baby weigert het laatste slaapje. 

4. Het derde slaapje te laat valt

Als je baby weigert te slapen kan het ook zijn dat hij of zij uiteindelijk wel in slaap valt als je het (te) lang probeert, maar dan is het al laat. Als je baby 6-7 maanden is is het verstandig om het derde dutje niet na 17.00 uur te laten vallen. Is je baby 8-9 maanden oud dan is het verstandig om dit niet na 16.30 te doen.  Waarom? Dat lees je hieronder. 

5. Je baby te laat in slaap valt bij bedtijd in de avond

Wanneer slaapje nr. 3 te laat op de dag begint, wordt de bedtijd uitgesteld en dus later.  Daardoor neemt de hoeveelheid nachtrust af, wat kan leiden tot een oververmoeid kind. Dus als je baby te laat in slaap valt, gaat het hele doel van het dutje verloren; ze zijn dan al oververmoeid. In plaats van een laat dutje, heeft je baby meer baat bij een vroegere bedtijd. Waardoor zijn of haar nachtrust letterlijk toeneemt. Yes het is een gepuzzel…

Tekenen dat je baby het derde dutje nog nodig heeft

  • Je baby slaapt nog niet door gedurende de nacht.
  • Als je merkt dat je baby het derde slaapje vaker wel doet dan niet, is het een goed teken dat hij/zij het derde slaapje aan het einde van de middag nog steeds nodig heeft. 
  • Je baby zit in een grote ontwikkelingssprong, zoals het gaan tijgeren, zitten en/of kruipen. Ze hebben dan vaak meer slaap nodig, maar het kan juist ook zijn dat je baby tijdelijk minder slaap nodig heeft. Lees hier meer over deze slaapregressie bij 8 maanden. 

Hoe kan ik mijn baby helpen van drie naar twee slaapjes? 

1. Realiseer je dat er geen vast slaapschema is 

Zoals ik eerder beschreef, van drie naar twee slaapjes gaat niet in één keer. Het is een geleidelijke overgang waarbij het slaapschema van je baby per dag anders kan zijn. Je zult dagen hebben waarbij je baby soms drie en soms twee keer slaapt. Dat hoort erbij. Lees meer over welke richtlijn je het beste aan kunt houden als slaapschema voor je baby. En hoe je daarbij het natuurlijke slaapritme voor je baby volgt. 

2. Zorg dat de twee slaapjes voldoende herstellend zijn

Help en ondersteun je baby om langere slaapjes te maken van minstens 60-90 min, waardoor ze voldoende herstellend voor je baby zijn.

3. Creëer een powernap aan het eind van de middag

Omdat de overgang naar twee slapjes geleidelijk plaatsvindt en het slaapje steeds uitdagender kan zijn, kun je experimenteren met een powernap als derde slaapje. Dit is een korte dutje rond 16.00-16.30 uur die korter duurt dan een volledige slaapcyclus van 45 min. Op die manier kan je baby makkelijker de tijd tot bedtijd overbruggen. 

4. Eerder naar bed

Als het niet meer lukt om drie slaapjes overdag te doen is het belangrijk om je baby eerder in bed te leggen. Wanneer baby’s hun derde dutje laten vallen, is het gebruikelijk om tussen 18:00 en 19:00 uur te gaan slapen. Deze eerdere bedtijd zal niet permanent zijn. Maar in deze fase zal het ze eerder helpen om langer wakker te blijven nadat ze hun dutje hebben laten vallen.

5. Heb geduld & wees liefdevol

Elke baby is anders en heeft een uniek slaapritme. Onderzoek en observeer wat werkt voor jouw baby. Zorg ervoor dat je de slaapgewoonten van je kleintje observeert en erachter komt wanneer het tijd is om het derde slaapje te stoppen. Uiteindelijk kun jij dit het beste aanvoelen als ouder.

Slaapt je baby nog niet door?

Download hieronder gratis 5 liefdevolle tips om je kind te helpen bij doorslapen.

Je kindje liefdevol de hele nacht door laten slapen

Wil je alvast lezen wanneer je baby naar 1 slaapje zal gaan? Lees dan mijn artikel: Wanneer van 2 naar 1 slaapje en hoe? 

Is je baby al toe aan 2 slaapjes overdag?

Vorig bericht
Peuter wil niet slapen! Wat te doen?

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu