wanneer peuterbed

Wanneer naar een peuterbed & op welke manier?

Elk kind groeit uiteindelijk uit zijn ledikant. Als slaapcoach krijg ik veel vragen over de overgang naar een groter bed, zoals: Wanneer is mijn kind klaar voor een peuterbed? Hoe ga je gemakkelijk over van een ledikant naar een groter bed? Wat doe ik als mijn kind uit het ledikant klimt? Hoe ga ik ermee om als mijn kind uit zijn nieuwe grote bed blijft komen? Heb jij ook een van deze vragen? Lees dan gauw verder.

Wanneer naar een peuterbed & hoe?

In dit artikel geef ik meer informatie over:

  • Wanneer je het beste kunt overgaan naar een peuterbed
  • Hoe je kunt zien dat je kind klaar is voor een groter bed
  • Hoe je de overgang naar een groter bed gemakkelijk voor je kind (en voor jezelf) kunt maken.

En beantwoord ik de meest uitdagende situaties die tijdens de overgang naar groter bed voorkomen:

  • Wat doe ik als mijn kind uit zijn of haar ledikant klimt?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind in zijn of haar grote bed blijft?
  • Hoe zorg ik dat mijn kind zelf in slaap valt en doorslaapt?

Vanaf welke leeftijd kan je kind naar een peuterbed? 

Op internet vind je verschillende adviezen over wanneer je kind klaar is voor de overgang naar een groter peuterbed. Maar:

De meeste experts raden aan om de overgang naar een groter bed te maken nadat je kind drie jaar is geworden. 

Dr. Jodi Mindell (voorzitter van het internationaal team van experts op het gebied van slaap en ontwikkeling van kinderen) legt uit: vóór de leeftijd van 3 jaar zijn de meeste kinderen cognitief niet in staat om te begrijpen wat het betekent om de hele nacht in je eigen bed te blijven liggen. Als je kind dus jonger is, is het niet eerlijk om van je kind te verwachten dat hij of zij de hele nacht in zijn of haar eigen bed blijft liggen.

Uit een internationaal onderzoek (1) blijkt dat het wachten met de overgang totdat je kind 3 jaar is een positief effect heeft op de slaap van je kind. Deze studie toont aan dat het slapen in een ledikant de ontwikkeling van gezonde slaapgewoonten bevordert. Zoals eerder naar bed gaan, langer slapen en minder weerstand voor het slapengaan. Daarom kun je de overgang naar een peuterbed het beste zo lang mogelijk uitstellen en dus niet te vroeg mee beginnen. 

Wanneer is je kind klaar voor een groter kinderbed?

Hoe merk je dat je kind klaar is voor een groter bed?

  • Je kind is (bijna) 3 jaar
  • Je kind slaapt door
  • Je merkt dat je kind toe is aan een groter bed. Hij / zij wordt simpelweg te groot voor het ledikant en/of geeft zelf aan een groter bed te willen 
  • Je kind kind klimt uit het ledikant wat gevaarlijke situaties kan opleveren (lees hieronder meer over hoe jij hiermee om kunt gaan)

Overgang naar een peuterbed? 5 tips

1. Praat erover met je kind.

Het is belangrijk dat je de verandering aangekondigt. Beantwoord zijn / haar vragen of zorgen. Neem je kind serieus. Er is niemand die je kind meer vertrouwt dan jou … en terecht! Leg je kind uit wat er gaat veranderen en dat hij /zij daar ook invloed op heeft (zie hieronder punt 2). Maak er niet een te groot ‘ding’ van. Dat kan juist voor meer spanning zorgen. Gewoon een normaal gesprek is dus voldoende.

2. Betrek je kind bij de overgang naar een groter bed.

Zoek samen een nieuw bed uit. En / of laat je kind beddengoed uitkiezen. Wanneer je kind onderdeel uitmaakt van (een gedeelte van) het proces, en ook zelf kan ‘bepalen’ en keuzes maken, kan dit vertrouwen geven en voor een veiliger gevoel zorgen. Je kunt ook paar dagen van tevoren het grote bed alvast in de slaapkamer zetten. 

3. Begin de overgang naar peuterbed niet tijdens grote veranderingen.

Stel de verandering uit als je jullie op korte termijn een nieuwe baby verwachten, gaan verhuizen, of er verandering van opvang plaatsvindt, etc.. Ook niet als je kind in een grote ontwikkelingsfase zit, is het verstandig om dit af te wachten. 

4. Op de dag van de overgang naar peuterbed.

Op die dag vertel je kind een paar keer tussendoor dat hij/ zij vanavond in een nieuwe bed gaat slapen. Dit om je kind goed voor te breiden, want kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. In de avond houd je jullie slaapritueel aan. In dit artikel geef ik je 10 tips voor een slaapritueel.  

5. Het allerbelangrijkste tip: wees geduldig & liefdevol.

Besef dat een nieuw bed een grote stap voor je kind is. Het kan even duren voordat je kind gewend is aan zijn of haar nieuwe slaapomgeving. Als jij liefdevol en voorspelbaar blijft reageren kan je kind zich makkelijker aanpassen.

Lees hier alles over peuters en slaap in mijn artikel: Mijn peuter wil niet slapen/ wat te doen?

Meest gestelde vragen bij peuters:

1. Wat doe ik als mijn kind uit zijn of haar ledikant klimt ?

Als het nog even duurt voordat je kind drie jaar is, raad ik echt aan om hem of haar zo lang mogelijk in het ledikant te laten slapen. Maar in de praktijk kan dit uitdagender zijn. Want sommige kinderen zijn zo sterk dat ze uit hun ledikant kunnen klimmen. Dat kan gevaarlijk zijn. Zorg in dat geval voor een slaapzak die hij of zij niet zelf uit kan trekken (eventueel rits op de rug). Leg kussens op de grond naast het ledikant. Desnoods kun je de lattenbodem eruit halen en het matras op de grond leggen. Want als je kind niet begrijpt dat hij of zij niet uit het bed mag klimmen, dan zal hij of zij ook moeite hebben om in bed te blijven. Want, zoals ik al eerder zei, je kind is dan nog niet in staat om goed te begrijpen wat jij van hem of haar verwacht (hele nacht in eigen bed blijven liggen).

2. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind in bed blijft?

Als je eenmaal over bent naar een groter bed, kan het zijn dat je kind toch nog een verhaaltje, nog een knuffel wilt en/of toch nog een keer naar de wc moet… 

Wat kun je doen?

  • Evalueer als eerste jullie slaapritueel. Is deze liefdevol, kalm en voorspelbaar? Lees dit artikel met 5 tips over hoe je een liefdevol slaapritueel kunt creëren. 
  • Neem je kind serieus. Onderzoek wat de reden is dat hij of zij ‘uitstelgedrag’ vertoont? Kan het zijn dat hij / zij te weinig bewuste aandacht bij bedtijd heeft gekregen, of misschien overdag?  Stel de 5 belangrijkste vragen voor het slapengaan
  • Wil hij / zij nog niet slapen? Of kan hij / zij niet zelf in slaap vallen? Wat is jouw rol hierin?
  • Belangrijk is dat je heel duidelijk bent over wat je van je kindje verwacht. Dit kun je doen door uit te leggen dat bij een groter bed, ook ‘afspraken’ horen; zoals hele nacht in eigen bedje blijven liggen.
  • Introduceer een slaaptrainer. Kinderen hebben geen tijdsbesef. Een slaapwekker maakt duidelijker wanneer het de bedoeling is dat je kind slaapt en wanneer het tijd is om op te staan.
  • Wat ook kan helpen is een bedtijdkaart / bedtijd-pas (2). Na het slaapritueel geef je je kind een kaartje waarmee hij of zij nog 1x uit bed mag komen. Hier ga ik binnenkort een uitgebreider blog over schrijven. Maar het gaat erom dat je hierover afspraken met je kind maakt. En op deze manier bepaalt je kind zelf wanneer hij/ zij de kaart inzet. Dat geeft hem of haar een gevoel van ‘controle’ en verantwoordelijkheid. Bovendien maakt deze interventie ‘de grenzen’ voor je kind duidelijk. 
  • Als je kind uit bed blijft komen, vraag jezelf af of het misschien toch niet te vroeg is voor een peuterbed.

3. Hoe zorg ik dat mijn peuter zelf inslaapt en doorslaapt?

Heeft je peuter moeite met zelf inslapen en doorslapen (in eigen bed?). Download hier mijn gratis gids met liefdeviolle slaaptips voor peuters.

Wil je je vragen, zorgen en persoonlijke situatie aan mij voorleggen?

Plan hier een los videoconsult met mij in.

Bronnen:
  1. Ariel A.Williamson, Erin S.Leichman, M.Walters, Jodi A.Mindell; Caregiver-perceived sleep outcomes in toddlers sleeping in cribs versus beds; Sleep Medicine; Volume 54, (2019), Pages 16-21
  2. Connie J. Schnoes, The Bedtime Pass,Behavioral Treatments for Sleep Disorders Practical Resources for the Mental Health Professional, Chapter 30, (2011) Pages 293-298

 

Vorig bericht
Schuldgevoel loslaten in moederschap
Volgend bericht
Lieve moeder met slaapgebrek

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan