Wanneer slaapt mijn baby door? Het antwoord is niet zo simpel. Wanneer slapen baby’s door? Dat is voor elke baby en elk gezin anders. De reden is niet alleen omdat elke baby uniek is. Het doorslapen in de nacht van je baby hangt namelijk af van verschillende factoren.
In dit artikel beschrijf ik:
- Wat betekent doorslapen in de nacht?
- Waarom slaapt pasgeboren baby niet door?
- Wanneer kan jouw baby doorslapen?
- Wat heeft jouw baby nodig om door te kunnen slapen?
- Wanneer slapen baby’s door in Nederland?
- Wanneer slapen de meeste baby’s door in de nacht? (cijfers + onderzoeken)
- Wanneer gaat jouw baby doorslapen?
1. Wat betekent doorslapen in de nacht?
Bij doorslapen gaat het erom dat je baby in staat is een paar uur door te slapen. Voor elke ouder betekent doorslapen iets anders. Sommige ouders bedoelen met doorslapen van hun baby een aantal uur achter elkaar doorslapen. Voor de één is dat 6 uur achter elkaar en de ander verwacht 10 uur aaneengesloten doorslapen. Per leeftijd moet je ook realistisch zijn hoeveel uur je baby in staat is om te kúnnen doorslapen.
2. Waarom slaapt pasgeboren baby niet door?
Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig en slapen daarom ook veel. Dat klinkt fijn, maar je baby slaapt in korte stukjes achter elkaar. Waarom slaapt je pasgeboren baby dan nog niet door? Omdat:
- het buikje van een pasgeboren baby is piepklein, dus je baby heeft meerdere voedingen nodig. In de eerste weken ben je elke 2-4 uur aan het voeden.
- het natuurlijke dag-nacht (het circadiaanse) ritme van pasgeboren baby’s is nog niet ontwikkeld.
- de slaapcyclus van pasgeboren baby’s duurt slechts 40 tot 50 minuten. Dat betekent dat je baby bijna elk uur terugkeert naar een zeer lichte slaap. Daardoor kan je baby sneller en makkelijker wakker worden.
3. Wanneer gaat een baby doorslapen?
Bij doorslapen gaat het erom dat je baby een aantal uur achter elkaar slaapt. Wij verwachten dat een baby -aaneengesloten- doorslaapt. Maar dit is eigenlijk niet waar. Want eigenlijk slaapt niemand door, ook jij niet. Net als baby’s worden wij ook meerdere keren in de nacht wakker. Dit komt doordat we als volwassenen in een slaapcyclus van 60-120 minuten slapen. Als volwassenen vergeten we dat we wakker zijn geweest. Jouw baby slaapt ook in slaapcyclussen, lees hieronder meer daarover.
Bij doorslapen gaat het erom dat je baby een aantal uur slaapt en indien hij of zij wakker wordt, zichzelf in slaap weet te krijgen en geen hulp van jou nodig heeft.
4. Wat heeft jouw baby nodig om door te kunnen slapen?
Je baby kan ‘doorslapen’ als hij of zij de slaapcyclussen achter elkaar weet te koppelen. En bij het wakker worden in de nacht zichzelf – op eigen kracht – in slaap weet te brengen. In het begin heeft jouw baby daar hulp van jouw bij nodig.
Maar goed, nu wil je vast weten wanneer het gebruikelijk is dat baby’s een aantal uren doorslapen zonder jou nodig te hebben?
5. Wanneer slapen baby’s door in Nederland?
In Nederland is het gebruikelijk om van (rond de) 12 weken uit te gaan dat baby’s 5-8 uur kunnen doorslapen. Maar de meeste baby’s van 3 maanden hebben nog meerdere nachtvoedingen nodig.
6. Wanneer slapen de meeste baby’s door in de nacht?
Veel studies suggereren dat de meeste baby’s beginnen met ‘doorslapen’ (minstens 5-6 uur zonder tussenkomst van de ouders) in de leeftijd tussen 3-6 maanden. Diverse onderzoeken verschillen echter in definities over doorslapen en uitkomsten over wanneer baby’s doorslapen. Het is daarom moeilijk om te vergelijken.
We zien ook enorme verschillen in hoeveel baby’s slapen in het eerste jaar. Het verschilt dan ook per baby wanneer deze doorslaapt en voor hoeveel uur. Als slaapcoach voor baby’s en kinderen zie ik in mijn praktijk dat sommige baby’s beginnen met consistent doorslapen bij 4 maanden. Andere baby’s gaan bij 8 maanden doorslapen en nog een andere groep kinderen slaapt na de slaapregressie van 12 maanden.
– Cijfers over doorslapen in het eerste jaar
Uit een onderzoek onder bijna 400 baby’s (1) blijkt dat een groot percentage gezonde baby’s niet de hele nacht doorslaapt als ze een jaar oud zijn. Dit onderzoek laat zien:
- 6 maanden baby’s: ongeveer 62% van de baby’s sliep 6 uur per nacht en 43% sliep 8 uur lang.
- 12 maanden dreumes: ongeveer 72% van de kinderen sliep 6 uur in de nacht en ongeveer 57% sliep 8 uur.
In een ander groot onderzoek van meer dan 5.000 gezinnen in de Verenigde Staten en Canada, ontdekten onderzoekers dat de langste slaapperiode voor baby’s van 6-8 maanden tussen 5 en 10 uur lag. Met een gemiddelde duur van ongeveer 7 en een half uur (2).
En er zijn nog veel andere onderzoeken met verschillende uitkomsten voor verschillende leeftijden van baby’s en kinderen.
7. Wanneer gaat jouw baby doorslapen?
Jij vraagt je nu vast nog steeds af wanneer jouw baby gaat doorslapen?
Laat ik eerlijk zijn, het antwoord is: ik weet het niet.
Dit is misschien niet wat je wilt horen, maar je baby gaat doorslapen als hij of zij eraan toe is.
Elk kind is uniek. Als we naar de wetenschap kijken is het moeilijk te voorspellen wanneer baby’s en kinderen doorslapen. Doorslapen van je kindje hangt af van hoe jij zelf doorslapen definieert. En wanneer jouw kind in staat is zichzelf in slaap te brengen bij het wakker worden in de nacht.
Daarom kan ik geen antwoord geven op de vraag wanneer jouw baby precies gaat doorslapen. Maar uiteindelijk gaan echt alle kinderen vroeg of laat doorslapen.
Wil jij je baby helpen bij doorslapen?
Download hier gratis e-book met 5 liefdevolle stappen naar meer slaap 0-5 maanden.
Download hier gratis e-book met 5 liefdevolle stappen naar doorslapen 6 maanden- 2,5 jaar.
Maak jij je zorgen over slaap van je baby en wil je persoonlijke situatie en vragen voorleggen aan mij? Boek dan een videoconsult.
BRONNEN:
Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood; M.H Pennestri, C. Laganière, A. Bouvette-Turcot, I. Pokhvisneva; M. Steiner, Michael J. Meaney H. Gaudreau, (2018)
Infant and toddler sleep in Australia and New Zealand; Teng A, Bartle A, Sadeh A en Mindell J. (2012).
- Sleep and sleep ecology in the first 3 years: a web-based study; ( Sadeh et al 2009)